ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

27/1/21

Κορωνοϊός: Συναγερμός από τον διπλασιασμό των κρουσμάτων – Στο «τραπέζι» αναθεώρηση των μέτρων

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη, στα «κόκκινα» η Αττική. Συνεχή «καμπανάκια» από τους ειδικούς. Δεν αποκλείονται πιο σκληρά μέτρα.

Στα ύψη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών, καθώς ο νέος κορωνοϊός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά δείχνει ξανά αυξητικές τάσεις, επαναφέροντας στο «τραπέζι» την αναθεώρηση ή την αυστηροποίηση των μέτρων. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα καθιστά απαραίτητη την αυξημένη επιτήρηση, με τις υγειονομικές αρχές να δίνουν «μάχη» για να μην επικρατήει το νέο αυτό στέλεχος, που θα εκτροχιάσει την πανδημία.


Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλάσια από αυτά της Δευτέρας (436), με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 2,32%, καθώς έγιναν 36.240 τεστ (μοριακά και rapid). Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα 21 άνθρωποι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 283.


Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 427 κρούσματα του φονικού ιού, ενώ στη Θεσσαλονίκη που σήμερα σήμανε συναγερμός λόγω εντοπισμού της μετάλλαξης του κορωνοϊού 65 περιπτώσεις. Η πιο επιβαρυμένη περιοχή της πρωτεύουσας είναι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 113 νέα κρούσματα και ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 76 κρούσματα και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 67. Σε 55 ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις στον Πειραιά, ενώ 45 καταγράφονται στην Ανατολική Αττική.


Στο «τραπέζι» αναθεώρηση των μέτρων και τρίτο lockdown

Τα δεδομένα αυτά έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν τρίτο lockdown και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο να επικρατήσει στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που νοσεί και ο ίδιος από κορωνοϊό, μιλώντας στο Mega εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης και συνέστησε συνεχή επαγρύπνηση.


«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα δεδομένα της Τετάρτης.


«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», συμπλήρωσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, να γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.


Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».


Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται». Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.


Ειδικά για τις μεταλλάξεις, εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους, καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης.


Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάνννη, ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.


Πάντως, είναι σαφές πως μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, οι επόμενες αποφάσεις για άρση των μέτρων θα λαμβάνονται μετά από εξονυχιστικές αναλύσεις δεδομένων. Οι ειδικοί θέλουν να κάνουν αργά και σταθερά βήματα και σε βάθος χρόνου, ώστε να μην υπάρξει ξανά έξαρση της επιδημίας. Αυτός μάλιστα είναι κι ένας λόγος που ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις για τις μετακινήσεις, τα χιονοδρομικά κέντρα, ακόμη και το κυνήγι και το ψάρεμα.


Έτσι από εδώ και στο εξής οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν πρώτα τα επιδημιολογικά μοντέλα από το άνοιγμα των καταστημάτων και μετά και σε συνδυασμό με την πορεία του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα, θα αποφασίσουν για το εάν θα μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως σε άλλες δραστηριότητες ή όχι.


Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου