Τίποτα δεν προμηνύει την αισιοδοξία της Κυβέρνησης για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου. Το «φρένο» καλά κρατεί σε προορισμούς που εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από τον οδικό τουρισμό με τους μεθοριακούς σταθμούς να χρήζουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ασφαλή, ομαλή και γρήγορη προσέλευση των τουριστών.
Αυτή τη στιγμή από τους 15 μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, μονάχα δυο παραμένουν ανοιχτοί, του Προμαχώνα στο νομό Σερρών και της Νυμφαίας στο νομό Ροδόπης, ενώ ο μεθοριακός σταθμός Ευζώνων -το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας- που το 2018 κατέγραψε την δεύτερη υψηλότερη οδική διέλευση μετά τον Προμαχώνα, παραμένει κλειστός και το κυριότερο παρατείνει την αγωνία των εμπλεκόμενων του τουρισμού αφού δεν γνωρίζουν ούτε πότε προτίθεται να ανοίξει αλλά ούτε και με ποιον τρόπο.
«Κρίσιμος παράγοντας αποτελεί για την περιοχή της Πιερίας για το πότε και πως θα ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη χερσαία πύλη εισόδου για το νομό» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι το 70%-75% της τουριστικής κίνησης της Πιερίας εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό.
Δεδομένου ότι από το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων περνούν κυρίως Σέρβοι αλλά και από Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, και από Ευρωπαϊκές χώρες (Δυτική Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και λιγότερο από Ιταλία, Αυστρία, Νότια Γερμανία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμά του, το πρόβλημα για τη φετινή σεζόν διογκώνεται, όχι μόνο για την Πιερία αλλά και για άλλες περιοχές.
Οι φορείς του τουρισμού ζητούν να ανακοινωθεί έγκαιρα η ημερομηνία λειτουργίας των Ευζώνων και κατ’ επέκταση πέρα από την τυπική του λειτουργία θα πρέπει να υπάρξει και η ουσιαστική με την ενίσχυση στελέχωσης προσωπικού διότι οι πρόσθετοι έλεγχοι στα αρνητικά τεστ PCR, στα αντιγόνα, στις βεβαιώσεις κτλ. θα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις.
«Να υπάρξει γρήγορη γραμμή (fast line) και να σκανάρεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το αρνητικό τεστ PCR κλπ. ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία» αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης.
Πιερία – 1 στους 3 Σέρβοι τουρίστες
Βάσει στοιχειών του INSETE Intelligence το 2019 από το μεθοριακό σταθμό Ευζώνων περάσανε 2.437.849 επισκέπτες καταγράφοντας ποσοστό 37%. Επί του συνόλου των οδικών αφίξεων από Σερβία καταγράφηκαν 934.504 αφίξεις.
«Στην Πιερία οι Σέρβοι τουρίστες είναι επαναλαμβανόμενοι από τη δεκαετία του ‘70» αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτοντας ότι από τα 370 ξενοδοχεία της Πιερίας το 60%-70% δουλεύει με Σέρβους τουρίστες ενώ αντίστοιχα από τις 960 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων το ποσοστό απορρόφησης από τη Σέρβικη αγορά ανέρχεται στο 70%-75%.
Αυτό όμως που απασχολεί τους εμπλεκόμενους του τουρισμού στην Πιερία, δεν είναι μόνο το ότι δεν έχει ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων.
Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr φέτος χρειάζεται να υπάρχει αρνητικό μοριακό τεστ PCR και για τα παιδιά με όριο ηλικίας τα 5 έτη. Πέρυσι το αντίστοιχο όριο ηλικίας ήταν στα 12 έτη.
Μια τυπική οικογένεια Σέρβων η οποία επιλέγει τις διακοπές της στην Ελλάδα, αποτελείται από τέσσερα μέλη, όπου τα παιδιά είναι συνήθως κάτω των 18 ετών. Για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, θα χρειαστούν δυο τεστ PCR για την είσοδο στην χώρα και άλλα δυο για την επιστροφή, με το κόστος του κάθε τεστ να ανέρχεται περί στα 75 ευρώ.
Το παραπάνω αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για την έλευση Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα. «Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, δεν θα έρθουν και ήδη στρέφονται προς Αλβανία και Τουρκία» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλειστούν συμβόλαια από τη στιγμή, που εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια.
Ενίσχυση του προσωπικού στον Προμαχώνα
Ένα από τα κυριότερα μεθοριακά περάσματα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα, στο νομό Σερρών. Αποτελεί έναν από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. οι άλλοι δυο είναι οι Εύζωνοι και η Δοϊράνη) και το 2019 πέρασαν 3,8 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας ποσοστό 57%.
«Τα σύνορα πρέπει να είναι επανδρωμένα με προσωπικό, και ιδίως Παρασκευή – Κυριακή, που έχουμε πολλές αφίξεις, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου και προσθέτει με έμφαση «Δεν θέλουμε να δούμε τις περσινές εικόνες στα σύνορα της χώρας μας, με τα αυτοκίνητα των ξένων τουριστών να σχηματίζουν ουρές 10 – 12 χιλιομέτρων και με καθυστερήσεις 5 και 6 ωρών».
Ο ίδιος εξηγεί πως τουρίστες από Βουλγαρία έρχονται στην Χαλκιδική για διήμερα – τριήμερα, για Σαββατοκύριακα, «εάν καθυστερούν 4 και 5 και 6 ώρες στα σύνορα, έτσι χάνουμε τους πελάτες μας» εξηγώντας ότι είναι και πολλές οικογένειες που ταξιδεύουν με παιδιά.
Πέρα από την στελέχωση του προσωπικού στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ο κ. Δεληδημητρίου επισημαίνει και το θέμα του αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών.
«Για τουρίστες που ταξιδεύουν από Κεντροδυτική Ευρώπη δεν επαρκούν οι 72 ώρες για την πιστοποίηση του αρνητικού τεστ και τέτοιους τουρίστες έχουμε πολλούς, από Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία κτλ» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής προτείνοντας να αυξηθούν οι ώρες για την πιστοποίηση του αρνητικού τεστ καλύπτοντας 5-6 ημέρες αντί 3.
Υποδομές στη Νυμφαία
Ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας αποτελεί η αναβάθμιση όλων των συνοριακών σταθμών και ειδικότερα του σταθμού Νυμφαίας, ο οποίος αποτελεί το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και βρίσκεται 22 χλμ. βόρεια της Κομοτηνής, στο τέλος του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίας, του αυτοκινητοδρόμου Α2 της Εγνατίας Οδού.
Βάσει στοιχειών του INSETE Intelligence το 2019 από το μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας περάσανε 1.643.250 επισκέπτες καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό (48%) από τους επτά συνολικά μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
«Ζητάμε την αναβάθμιση των υποδομών’ στη Νυμφαία δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα, ούτε κάποιο σημείο για να πάρει κανείς νερό, δεν υπάρχει σκιά» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης.
Ρουμάνοι στη Θάσο
Σχετικά με τη διέλευση τουριστών το 2019 από τη Νυμφαία περάσανε πάνω από 1 εκατ. Ρουμάνοι τουρίστες, που αποτελούν και την κύρια δεξαμενή τουριστικών στον νησί.
Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας για φέτος αποτελεί η 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην χώρα τους, δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στους επιχειρηματίες του νησιού.
Τα ξενοδοχεία στη Θάσο θα ανοίξουν σταδιακά, «εξαρτάται με ποιες αγορές δουλεύει ο καθένας» εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Παρασχούδης προσθέτοντας παράλληλα ότι την περίοδο του Πάσχα παρατηρήθηκε μια σχετική κίνηση που έφερε λίγη αισιοδοξία στους επιχειρηματίες. «Είχαμε μονάχα εμβολιασμένους Ρουμάνους» αναφέρει.
Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής σεζόν ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου αναφέρει ότι με το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου, θα ανοίξουν ελάχιστα ξενοδοχεία, και πως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας μεταβατικής περιόδου για την επίλυση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου φτάνουν οι πρώτες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας από Πολωνία, όπου αποτελεί τη δεύτερη αγορά για το νησί, οι πτήσεις από Γερμανία μεταφέρθηκαν για τέλος Μαΐου, από Μεγάλη Βρετανία θα ανακοινωθούν μετά τις 6 Ιουνίου, από Σκανδιναβία θα ξεκινήσουν από αρχές Ιουλίου ενώ οι Σέρβοι θα αρχίσουν να επισκέπτονται το νησί από τον Ιούλιο και έπειτα.
Η διασφάλιση ομαλής προσέλευσης των οδικών τουριστών
Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας σ’ ό,τι αφορά τη διέλευση των οδικών τουριστών κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α‘ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ουσιαστικών δράσεων και παρεμβάσεων της σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Ειδικότερα, η κα. Ευθυμίου ανέδειξε το ζήτημα της εισροής τουριστών στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις οδικές εισόδους της χώρας.
Όπως η ίδια ανέφερε «Η διασφάλιση της δυνατότητας ομαλής και ασφαλής προσέλευσης των οδικών τουριστών αποτελεί μείζον ζήτημα για τον οδικό τουρισμό και συνακόλουθα για τη λειτουργία τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) όσο και εν γένει των επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους επηρεάζεται από τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα».
Οι προτάσεις της ΠΟΞ
Εστιάζοντας στις γρήγορες και ασφαλείς διελεύσεις στα σύνορα της χώρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει καταγράψει μια σειρά προτάσεων για την αποφυγή καθυστερήσεων και την ομαλή προσέλευση.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος ενημέρωσε σχετικά τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου για τις προτάσεις που έχει η Ομοσπονδία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χερσαίων συνόρων.
Η βελτίωση των υποδομών των συνοριακών σταθμών και η ενίσχυση της στελέχωσής τους, ιδιαίτερα του προσωπικού που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και των υπαλλήλων των Τελωνείων συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις.
Παράλληλα, ο κ. Τάσιος προτείνει την οριοθέτηση λωρίδων προσέλευσης για τους τουρίστες που φέρουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό για την είσοδό τους (πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR, κ.λπ.) και τη δυνατότητα το ανωτέρω πιστοποιητικό να ελέγχεται με σκανάρισμα επί τόπου, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου