ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

19/6/22

Αδίστακτοι τοκογλύφοι: Απειλούσαν για τα λεφτά ακόμη και στην κηδεία αυτόχειρα που έπεσε στα δίχτυα τους


 Οι τοκογλύφοι-μπόντι μπίλντερς ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στην αυτοκτονία επιχειρηματία τον Απρίλιο του 2021. Ο αυτόχειρας είχε δανειστεί από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης των "φουσκωτών", ο οποίος απειλούσε το ίδιο το θύμα και την μητέρα του για την αποπληρωμή του χρέους. Οι αδίστακτοι "φουσκωτοί" δεν δίστασαν να ζητήσουν τα χρήματα, από την σύζυγο του αυτόχειρα, την ημέρα της κηδείας του!

Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, 34χρονος έμπορος ξυλείας στο Ηράκλειο, πατέρας ενός μικρού παιδιού, που είχε δανειστεί από την αδίστακτη συμμορία, άφησε σημείωμα αυτοκτονίας στο σπίτι του, παράτησε το κινητό του τηλέφωνο στην επιχείρησή του και εξαφανίστηκε παίρνοντας μαζί του ένα πιστόλι. Ο 34χρονος βρέθηκε από αστυνομικούς μετά από αρκετές ώρες να κάθεται στην άκρη του δρόμου, απέναντι από τους οικίσκους των σεισμόπληκτων στο Σαμπά. Από αυτό το περιστατικό, και τις λεπτομέρειες που εμπεριέχονταν στο σημείωμά του, επιταχύνθηκαν οι αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Νεαρή μητέρα δανείστηκε για τα ιατρικά έξοδα του παιδιού της

Ακόμη τραγικότερη η περίπτωση νεαρής μητέρας, η οποία στις αρχές του 2021, απευθύνθηκε σε μέλη της σπείρας τοκογλύφων, και δανείστηκε χρήματα προκειμένου να ανταπεξέλθει στα ιατρικά έξοδα του ανήλικου γιου της, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Την πίεζαν διαρκώς, και παρότι εκείνη είχε ανάγκη χρήματα για τις νοσηλείες του παιδιού της σε κλινικές, εκείνοι συνέχιζαν να απομυζούν χρηματικά ποσά, οδηγώντας την στην οικονομική καταστροφή.

"Θα σου κάψουμε το σπίτι, το μαγαζί και το αυτοκίνητο"

"Θα σου κάψουμε το σπίτι, το μαγαζί και το αυτοκίνητο" ήταν κάποιες από τις απειλές των "φουσκωτών" προς δεκάδες εμπόρους της Κρήτης ακόμη και ιδιοκτήτη φαρμακείου, που είχαν αναγκαστεί να δανειστούν από εκείνους.

Οι μποντι μπίλντερς εξωθούσαν και πίεζαν τα θύματά τους ακόμη και να συνάψουν δάνεια με τραπεζικά υποκαταστήματα προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρήματα του χρέους προς εκείνους, οδηγώντας τους σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

Ανάγκαζαν κάποια θύματα να εκποιήσουν και να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να πάρουν τα τοκογλυφικά χρήματα, ενώ έφθαναν στο σημείο να "ελέγχουν" τις εισροές-εκροές χρημάτων και οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν "οφειλέτες" τους.

Από το αρχικό ποσό που δάνειζαν έπαιρναν εκβιαστικά τα υπερτριπλάσια χρήματα, με απειλές σε βάρος των θυμάτων και των συγγενών τους. Εντοπίστηκαν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδοτούσαν νομιμοφανείς επιχειρήσεις, έκαναν real estate με αγορές οικοπέδων και ανέγερση πολυτελών κατοικιών, αγόρασαν περισσότερα από 30 αυτοκίνητα ενοικίασης και ίδρυσαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς-ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Κάποια από τα μέλη της συμμορίας είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι στις οποίες βρέθηκαν 22.170 ευρώ, 12 αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, ποσότητα αναβολικών ουσιών, πιστόλι, σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου