ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

28/6/24

Γιατί η κυβέρνηση είναι αμήχανη μπροστά στην κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά

 


«Είναι μια σημαντική εκδήλωση, με παρουσίαση ενός ιστορικού βιβλίου, που μάλιστα θα έχουμε και την ευκαιρία να ακούσουμε και δύο πρώην προέδρους μας και πρωθυπουργούς της χώρας. Και ειδικά όσοι ανήκουμε στην παράταξη αυτή και μάλιστα διαχρονικά, για εμάς έχει σημασία να ακούμε με σεβασμό τις απόψεις και ιστορικών στελεχών και πολύ περισσότερο και στελεχών, τα οποία ηγήθηκαν της παράταξης, κράτησαν το τιμόνι και της Ν.Δ. και της χώρας».

Με τη φράση αυτή επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, να «δώσει το στίγμα» για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την απόφαση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά να παραβρεθούν και να μιλήσουν σε εκδήλωση για παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Μανώλη Κοττάκη, «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, στις 8 το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο. Όσο για το αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι παρών στην εκδήλωση, ο Π. Μαρινάκης περιορίστηκε να πει ότι «θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός, όπως προσεκλήθησαν και πολλοί βουλευτές».

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία της επανεμφάνισης των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Ν.Δ. και μάλιστα σε κοινό πάνελ δεν… ενθουσιάζει την κυβέρνηση, η οποία:

·        Προέρχεται από το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών, όπου περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της «γύρισαν την πλάτη» σε διάστημα μόλις ενός έτους.

·        Στο εσωτερικό του κόμματος – όπως έγινε περισσότερο κι από εμφανές κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τετάρτη – υπάρχει γκρίνια σχεδόν για τα πάντα.

·        Μεγάλο μέρος αυτής της γκρίνιας αφορά, ας πούμε, ταυτοτικά ζητήματα για τη Ν.Δ., από το νόμο για την ισότητα στο γάμο, μέχρι τη διεύρυνση προς τα… αριστερά.

·        Και, φυσικά, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες (με την ακρίβεια να βρίσκεται στην κορυφή) παραμένουν, όχι απλώς άλυτα, αλλά διαρκώς διογκούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παρεμβάσεις Καραμανλή και Σαμαρά – οι οποίοι, αξίζει να υπενθυμιστεί, ήταν απόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές (μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Α. Σαμαράς είχε ενοχληθεί σφόδρα από την υποψηφιότητα του στενού του συνεργάτη, Γιώργου Μουρούτη) – αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα περιέχουν αναφορές και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και το υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον.

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να κινηθεί – για άλλη μια φορά – απολύτως θεσμικά, επικεντρώνοντας την όποια κριτική του στα ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα και που δεν είναι άλλα από τα λεγόμενα «εθνικά» (ελληνοτουρκικά, Βόρεια Μακεδονία,κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Α. Σαμαράς έχει δώσει «στίγμα προθέσεων» ήδη με τον τίτλο της ομιλίας του, που είναι «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι», ενώ είναι γνωστές οι θέσεις και απόψεις του για ζητήματα πολιτικού προσανατολισμού της Ν.Δ. και για διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται.

Από την άλλη, βέβαια, και ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει διπλό «μήνυμα» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αφού ξεκαθάρισε μεν ότι «θα το ξαναπώ: λέμε “όχι” σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική Ν.Δ.», ωστόσο, υπογράμμισε, επίσης, ότι «εμείς απαντήσαμε με πράξεις στους “εμπόρους του εθνικού αισθήματος”, απαντήσαμε με τον φράχτη στον Έβρο, απαντήσαμε με τα Rafale, με τα αναβαθμισμένα F-16, με τις φρεγάτες Belh@rra, με τα νέα μας ελικόπτερα, με τις ισχυρές συμμαχίες τις οποίες έχουμε διαμορφώσει».

Όμως όλα αυτά ειπώθηκαν πριν αρχίσει η κριτική, η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ήταν και σφοδρότερη του αναμενομένου, αλλά και απλώθηκε πολύ, ακόμα και σε ζητήματα που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συζητήσει στην παρούσα φάση, όπως αυτό του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας (ας σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εκφράζει επιθυμία και του ιδίου το γεγονός ότι ακούστηκε ως πιθανότητα και το όνομα του Κ. Καραμανλή).

Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να έχει διαμορφωθεί όπως περιγράφηκε πιο πάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή είναι με τις παρεμβάσεις τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να «ανοίξουν» κι άλλα «μέτωπα» ή να διευρύνουν ήδη υπάρχουσες «πληγές». Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται μια συνολική υποβάθμιση του γεγονότος, έστω κι αν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι… θα πλήρωνε για να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Πάντως, μια μαζική παρουσία υπουργών και βουλευτών ίσως στείλει και μήνυμα που η κυβέρνηση ενδεχομένως δεν θέλει να ακούσει στην παρούσα φάση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου