Αρκετοί ίσως έσπευσαν να προδιαγράψουν το "τέλος" της Οινοποιίας Τσάνταλη. Ενίοτε με εμφατικό τρόπο και άλλοτε με ηπιότερο. Το γεγονός είναι ότι η εταιρεία μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα δει να εκδικάζεται η υπόθεσή της στις 11 Οκτωβρίου.
Εδώ βέβαια υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι. Αφενός ότι η Τσάνταλης βαδίζει στο δρόμο της πτώχευσης και πλέον διακυβεύεται η επόμενή της μέρα, καθότι το ενδιαφέρον του ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία του επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έχει αποκτήσει τον Μπουτάρη και το νερό Ιόλη, παραμένει ενεργό. Αφετέρου η τύχη των εργαζόμενων. Οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2023 βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, με την εταιρεία να απαντά πριν από λίγες ημέρες με εξώδικα προς αυτούς, κατηγορώντας τους για καταχρηστική συμπεριφορά.
Αποκρυσταλλώνοντας την εικόνα της προβληματικής εταιρείας, η οποία έχει διακόψει την παραγωγική της διαδικασία από τον Αύγουστο του 2023, μπορεί κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι η Ελληνικά Οινοποιεία έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτησή της προς τις τράπεζες, με την τελευταία να ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ και τις τράπεζες να μην την αποδέχονται, ζητώντας τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η διεκδίκηση της Ελληνικά Οινοποιεία συνεχίζεται καθότι είναι διατεθειμένη να την αποκτήσει και μετά την κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης, εάν εγκρίνει το σχετικό αίτημα το δικαστήριο. Όπου σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να γίνει σημαντικό κούρεμα οφειλών και επομένως οι όροι για την απόκτησή της θα είναι ευνοϊκότερη και το τίμημα μικρότερο από το σημερινό. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελληνικά Οινοποιεία έχει δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται την υπόθεση της Τσάνταλης και που εφόσον καταφέρει να την εξαγοράσει, όλο το ενεργητικό και παθητικό της θα περάσει σε αυτή την εταιρεία. Εξάλλου, θυμίζουμε ότι η Μπουτάρης έχει νοικιάσει κάποια από τα κτήματα της Τσάνταλης, ενώ πρόσφατα εμφιάλωσε και Ραψάνη, αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες καλλιέργειες του Τσάνταλη.
Όταν η Τσάνταλης επικαλέστηκε καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας
Σχετικά με τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο δικηγόρος Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί κάποιους εξ αυτών, οι οποίοι απασχολούνταν στις εγκαταστάσεις της Τσάνταλης στην Αθήνα, αναφέρει ότι "οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνταν επί σειρά ετών στην εταιρεία. Έχουν στηρίξει την επιχείρηση στα εύκολα και στα δύσκολα. Κάποια στιγμή η εταιρεία λόγω οικονομικών προβλημάτων έπαψε να καταβάλει – ιδίως από το 2023 και μετά – την τακτική μισθοδοσία των εργαζομένων της. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εργαζόμενος μεταξύ των άλλων έχει δικαίωμα όταν περάσουν κάποιοι μήνες κατά τους οποίους δεν πληρώνεται, να ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας μέσω εξωδίκου, όπου δηλώνονται ρητά οι δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες οφείλονται. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας προς τον εργοδότη, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων".
Όπως εξηγεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος "το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας δεν λύνει τη σχέση εργασίας, αλλά ενημερώνει την επιχείρηση για τα οφειλόμενα που πρέπει να καταβληθούν. Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν οι εργαζόμενοι, ήταν να ζητήσουν να επιδοτηθούν με το σχετικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, κάτι το οποίο έπραξαν. Από την πλευρά της η Τσάνταλης έστειλε εξώδικα, μετά από διάστημα περίπου 8 μηνών που είχε ξεκινήσει η επίσχεση, αναφέροντας ότι η επίσχεση εργασίας είναι καταχρηστική. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να μην επιβαρυνθεί η εταιρεία από το κόστος των αποζημιώσεων και του εργατικού κόστους. Η δική μας πλευρά επανήλθε με εξώδικα, τα οποία κοινοποιήσαμε στην εταιρεία, τον ΟΑΕΔ και την επιθεώρηση εργασίας. Με δεδομένο ότι το εξώδικο που έστειλε η Τσάνταλης θεωρείται μία μορφή καταγγελίας της σχέσης εργασίας θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων".
"Τέλος, θα πρέπει να πούμε πως όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 7 μήνες, η επίσχεση μόνο καταχρηστική δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αντιθέτως, τα δικαστήρια θεωρούν ότι η επίσχεση μπορεί να είναι καταχρηστική όταν γίνεται για οφειλές ενός μήνα και όταν είναι αξιόχρεη η επιχείρηση", συμπληρώνει ο Ν. Αναγνωστόπουλος. "Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο δεν υπέστη ούτε ζημία η επιχείρηση, η οποία είχε διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023. Ταυτόχρονα η επιχείρηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόχρεη".
Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις της Τσάνταλης στη χρήση του 2022, ήταν 54,465 εκατ. ευρώ από 55,373 εκατ. ευρώ το 2021. Από αυτές, τα μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν 32,115 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου