ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

19/9/24

Σχιζοφρενής που «δεν χρήζει νοσηλείας» έπαθε κρίση ενώπιον του δικαστηρίου

 


Η 90χρονη μητέρα του την οποία χτύπησε στο κεφάλι φοβάται και για τη ζωή της – Σκηνικό έντασης στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου

Φώναζε και εκτόξευε απειλές, χυδαιολογούσε απέναντι στην έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, δείχνοντας ότι δεν έχει αίσθηση του χώρου στον οποίο βρίσκεται ούτε της σοβαρότητας των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν. Σε κρίση παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστεί, 51χρονος άνδρας που χτύπησε την 90χρονη μητέρα του στο κεφάλι και ο οποίος πάσχει από διαγνωσμένη σχιζοφρένεια, πλην όμως από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας! Τον… σταυρό, που συνιστά η φροντίδα του άρρωστου παιδιού της, σηκώνει η 90χρονη μάνα, από τη σύνταξη της οποίας ζουν και οι δύο γιοι της.

Ο 51χρονος, ο οποίος είχε πάει να εργαστεί ως μετανάστης στη Γερμανία, αλλά απελάθηκε όταν κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για ληστεία, ζει με την 90χρονη μητέρα του. Εχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και μάλιστα λαμβάνει επίδομα αναπηρίας σε ποσοστό 67%. Στο παρελθόν μάλιστα έχει νοσηλευτεί αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, η 90χρονη ήταν ξαπλωμένη όταν ο 51χρονος τη σήκωσε από το κρεβάτι για να μιλήσουν και της ζήτησε να του γράψει το σπίτι. Αρχισε να τη χτυπάει με τα χέρια του στο κεφάλι, να τη βρίζει και να την απειλεί.

«Κατάφερα να ξεφύγω και βγήκα από το σπίτι στον δρόμο, φωνάζοντας βοήθεια. Γείτονες με άκουσαν. Η κόρη μιας γειτόνισσας φρόντισε να ειδοποιήσει και τον άλλο μου γιο, που βρισκόταν στον πάνω όροφο και δεν είχε αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Φοβήθηκα μήπως κάνει και στον αδερφό του κακό. Εχει σχιζοφρένεια. Χρειάζεται άνθρωπο να του δίνει τα φάρμακά του. Χρόνια ζω σε αυτή την κατάσταση με τη βία. Δεν είναι ότι δεν θέλω το παιδί μου. Φοβάμαι πλέον στην κατάσταση που είναι. Μου είπε θα σε σκοτώσω», περιέγραψε η τυραννισμένη μάνα, η οποία πλησίασε την έδρα υποβασταζόμενη και με τη βοήθεια μπαστουνιού και έδωσε κατάθεση καθισμένη.

«Είναι ικανός να μας σκοτώσει», είπε ενώπιον του δικαστηρίου και ο αδερφός του κατηγορούμενου, ο οποίος υποστήριξε ότι στο παρελθόν έχει δεχθεί χτύπημα με μαγκούρα από τον 51χρονο. Την ημέρα του συμβάντος, ο ίδιος βρισκόταν στο πάνω όροφο του σπιτιού και όταν τον ειδοποίησε η κόρη της γειτόνισσας είδε τη μάνα του να έχει στο κεφάλι της μία πετσέτα με πάγο για να περιορίσει τις συνέπειες των χτυπημάτων που δέχθηκε, μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Την ώρα των καταθέσεων, το δικαστήριο έκρινε σκόπιμο ο κατηγορούμενος να πάει στο κρατητήριο. Και πριν την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης φώναζε και έβριζε διαταράσσοντας την ακροαματική διαδικασία.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναβολή που δόθηκε προκειμένου να οριστεί δικηγόρος υπεράσπισης για τον 51χρονο, ο οποίος έδιωξε συνολικά τρεις συνηγόρους.

Χθες, στο δικαστήριο ήταν η τρίτη φορά που δεν δέχθηκε τον δικηγόρο, αρνούμενος ότι ο ίδιος χτύπησε τη μάνα του. «Τρελαίνεται το κεφάλι μου. Ολοι γνωρίζουν ότι παραμιλάω. Μου φέρνουν τα φάρμακα και ζητάω συγνώμη. Χτύπησα εγώ τη μάνα μου 90 ετών; Κορόιδα είστε;» έλεγε ζητώντας ξανά και ξανά τα φάρμακά του εκτοξεύοντας ύβρεις πότε προς τον αδερφό του και πότε προς την έδρα του δικαστηρίου.

Μάλιστα το δικαστήριο δεν τον ανέβασε στο βήμα, εξαιτίας της έντονης ψυχικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν. Είπε, όσα είπε από το εδώλιο, ενώ όταν κατάλαβε ότι θα καταδικαστεί ζητούσε… μεγάλη ποινή.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής και προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, τονίζοντας ότι «είναι εξόφθαλμα άκρως επικίνδυνος» και επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Διέταξε έκτιση ποινής για τους πέντε μήνες και για τους υπόλοιπους επέβαλλε περιοριστικό όρο να μην πλησιάζει την μητέρα του και τον αδερφό του σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Αποφάσισε δε, η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα ιδιότητα.

Ο Γολγοθάς δεν τελειώνει

Ωστόσο, η 90χρονη αναμένεται να ζήσει φυσιολογικά μόνο για τους πέντε μήνες που ο γιος της θα βρίσκεται φυλακή. Ηταν το τελευταίο που μπορούσε να κάνει για να προστατεύσει την ίδια της ζωή της και τον άλλο γιο της που επίσης ήρθε από Γερμανία και μένει μαζί της τους δύο τελευταίους μήνες.

Η ηλικιωμένη γυναίκα έχει προσπαθήσει να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον 51χρονο που πάσχει από ψυχιατρική νόσο, αλλά κατέληξε να τον φροντίζει η ίδια ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής της, σε βαθιά γεράματα.

Από την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, κρίνεται ότι ο 51χρονος δεν χρήζει νοσηλείας κι έτσι μένει εκτός κλινικής, λαμβάνοντας απλώς και μόνο φαρμακευτική αγωγή. Όμως πολλές φορές δεν παίρνει τα φάρμακά του, υποτροπιάζει και τα σκηνικά βίας δεν λείπουν από το σπίτι.

Η 90χρονη όσο το παιδί της δεν έχει ιατρική υποστήριξη είναι ουσιαστικά αβοήθητη και η ίδια και δεν έκρυψε ότι πλέον φοβάται ακόμη και για τη ζωής της.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου