Νομικά κατά παντός υπευθύνου ετοιμάζονται να κινηθούν γονείς μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος, για την μη τήρηση των όρων ασφαλείας, μετά την κατάργηση τμήματος της Γ’ τάξης. Όπως επισημαίνουν οι γονείς, οι εγγεγραμμένοι μαθητές στη Γ’ τάξη για τη φετινή σχολική χρονιά είναι 112.
«Σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να κατανεμηθούν σε πέντε τμήματα. Όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, θεωρώντας ότι τα παιδιά μας είναι απλοί αριθμοί και παρότι υπήρχαν και οι αίθουσες και το διδακτικό προσωπικό, κατήργησε το πέμπτο και συγχώνευσε τα πέντε τμήματα σε τέσσερα, με συνέπεια τα δύο τμήματα να έχουν 27 παιδιά και τα άλλα δύο 28».
Το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος στεγάζεται και λειτουργεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσαν κατασκηνώσεις. Αποτελείται από δώδεκα κτίρια στα οποία, στο κάθε ένα υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας 45τμ η κάθε μία και το κάθε κτίριο εξυπηρετείται από μία είσοδο-έξοδο.
«Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας κτιρίων, σύμφωνα με το Π.Δ. 41/2018 ΦΕΚ 80/Α` 7.5.2018 ορίζει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αναλογούν σε 1 άτομο/2 τ. μ. ενώ το κάθε κτίριο που στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας με μία έξοδο δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των 50 ατόμων, αλλιώς, για 51 άτομα και πάνω απαιτούνται δύο έξοδοι διαφυγής. Τα παραπάνω διατυπώνονται και στην μελέτη της πυροσβεστικής που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του ΄23 (Α/Α πράξης 750474/18-07-2023)», τονίζουν οι γονείς.
Η Κική Μωυσιάδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος λέει στο makthes.gr πως αίτημα των γονέων είναι να επανέλθουν τα πέντε τμήματα ώστε να πληρούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις πυρασφάλειας.
«Αυτή τη στιγμή κάθε οικίσκος έχει 56 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς με μία και μοναδική κοινή πόρτα εισόδου-εξόδου. Αυτό είναι επισφαλές για τα παιδιά και παράνομο. Υπάρχουν παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης που σημαίνει ότι ο παραπάνω αριθμός μπορεί να φτάσει τα 60 άτομα. Φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας γιατί το γεγονός ότι είναι το σχολείο μέσα στο δάσος αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Η ίδια τονίζει πως οι γονείς ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και «θα αναζητήσουμε νομικές ευθύνες. Δεν θα περιμένουμε να γίνει ατύχημα και μετά να ψάχνουμε τι πήγε λάθος. Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Οι γονείς κοινοποίησαν στις 16-09-2024, με την μορφή καταγγελίας, σε όλους τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, τα αιτήματά τους και το πόρισμα της Πυροσβεστικής, παρόλα αυτά όπως τονίζουν «δεν έχουν προβεί στις νόμιμες ενέργειες και η τάξη της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα με κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας».
«Είμαστε ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων»
Η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη λέει στο makthes.gr ότι το δημοτικό συμβούλιο πέρασε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις των τμημάτων.
«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων και ο δήμος μας αντιδρά σε αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές μεθόδους του υπουργείου. Ζητήσαμε με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την άρση των συγχωνεύσεων αλλά και την γενναία οικονομική ενίσχυση για την δημόσια εκπαίδευση». Λέει χαρακτηριστικά πως αρκετά παιδιά, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ χρήζουν παράλληλης στήριξης και «δυστυχώς το υπουργείο δεν το λαμβάνει υπόψιν του. Η πολιτική των συγχωνεύσεων γίνονται με οικονομικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια. Υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και είμαστε μαζί με τους γονείς», επισημαίνει η κ. Γιαννούδη. Συμπληρώνει πως σύμφωνα με το πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου «ο μέγιστος αριθμός ανά αίθουσα διδασκαλίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 23 άτομα. Έχουμε χώρους για να μοιραστούν τα παιδιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου