Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις ηλικίες, αλλά ο μύθος ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο, εξακολουθεί να υπάρχει.
Στην πραγματικότητα, τα άτομα που είναι 50 ετών και άνω εξακολουθούν να χρειάζονται ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους ενήλικες.
Καθώς μεγαλώνουμε, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περίπου 7-9 ώρες ύπνου, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που κοιμόμαστε. Ο ύπνος τείνει να γίνεται πιο ελαφρύς και πιο δύσκολος, που σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξυπνούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσικές αλλαγές στο εσωτερικό ρολόι του σώματος, σε ορισμένα φάρμακα ή σε καταστάσεις υγείας όπως η αρθρίτιδα ή η υπνική άπνοια.
Η ηλικία αλλάζει επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα όσοι είναι άνω των 50 να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίτερα. Επιπλέον, η μελατονίνη τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ξεκινώντας ήδη από τα 30 έτη. Αυτή η πτώση μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και να διαταράξει επίσης τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.
Γιατί ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός όσο μεγαλώνετε
Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι όσοι είναι άνω των 50 και δεν κοιμούνται καλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, γνωστικής έκπτωσης, κατάθλιψης και κακής καρδιομεταβολικής υγείας. Ο ποιοτικός ύπνος καθώς μεγαλώνετε σας προετοιμάζει καλύτερα για τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Επιπλέον, ο καλός ύπνος βοηθά με τη μνήμη, τη διάθεση και τη γενική υγεία. Επίσης υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα ενέργειας. Τα ξεκούραστα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πτώσεις ή ατυχήματα επειδή η εστίαση και ο συντονισμός τους βελτιώνονται. Τέλος ο ύπνος είναι αναπόσπαστο μέρος της ψυχικής σας υγείας καθώς μεγαλώνετε.
Πώς να κοιμάστε καλύτερα καθώς μεγαλώνετε
Ένας τρόπος για να κοιμάστε καλύτερα καθώς μεγαλώνετε είναι να διατηρείτε καλή υγιεινή ύπνου. Και αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να δίνετε περισσότερη σημασία στη ρουτίνα του ύπνου. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι σημαντικό. Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, η διατήρηση μιας σκοτεινής, ήσυχης και δροσερής κρεβατοκάμαρας και η αποφυγή πολλών ωρών μεσημεριανού ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ, ειδικά το βράδυ, είναι επίσης σημαντική. Η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρακτικές όπως ο διαλογισμός, παράλληλα με την παρακολούθηση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.
Η χρήση βοηθημάτων ύπνου, ωστόσο, δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν αντιμετωπίζοντας ζητήματα υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως ο πόνος, η κατάθλιψη ή το άγχος. Ωστόσο, ορισμένα μπορεί να έχουν παρενέργειες που στην πραγματικότητα κάνουν τον ύπνο χειρότερο. Τα βοηθήματα ύπνου μπορούν να βοηθήσουν για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και να χρησιμοποιούνται με προσοχή μακροπρόθεσμα για να αποφευχθεί η πιθανή εξάρτηση.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Ενώ ο ύπνος μπορεί να δυσκολεύει όσο περνάνε τα χρόνια, η υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών υγιεινής ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του. Τέλος ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική σας ευεξία, μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η γνωστική έκπτωση και η κακή καρδιομεταβολική υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου