Πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδίως μετά την τελευταία “ρουκέτα” του πρώην πρωθυπουργού κατά του διαλόγου με την Τουρκία.
Ο Μεσσήνιος από εκδήλωση στην Κύπρο την Τετάρτη άφησε υπονοούμενα για υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. “Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες”, σχολίασε μάλιστα ο κ. Σαμαράς.
Το γεγονός ότι η νέα αυτή επίθεση Σαμαρά πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, κατά την οποία οι δύο κυβερνήσεις θα εξετάσουν τη δυνατότητα πολιτικού διαλόγου, φαίνεται πως εξόργισε το Μαξίμου.
Την επομένη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πήγε ένα βήμα πιο πέρα από την κλασική γραμμή περί γνωστών απόψεων του πρώην πρωθυπουργού και το “ουδέν σχόλιον”. Αλλά διερωτήθηκε ρητορικά: “Εάν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους, που να υπονοεί υποχωρητικότητα”.
Στον κ.Σαμαρά απάντησε όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, χωρίς να κρύβει την ενόχληση του και με αιχμηρό τρόπο. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης επιλέγει να απαντήσει ο ίδιος σε καρφιά του κ.Σαμαρά, σηκώνοντας το γάντι που πέταξε για πολλοστή φορά ο Μεσσήνιος.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε με νόημα ότι ο κ.Σαμαράς ως πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του είχε προχωρήσει σε διερευνητικές. Το μήνυμα ήταν σαφές: Αφού και ο κ.Σαμαράς έκανε διάλογο με την Τουρκία, γιατί τώρα διαφωνεί με το διάλογο;
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την ευκαιρία ήθελε να απαντήσει και σε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, διαχωρίζοντας όπως είπε τις ακραίες θέσεις τους από αυτές του Μεσσήνιου. Έμοιαζε όμως να τα λέει στον Κυριάκο Βελόπουλο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου για να τα ακούει και ο κ.Σαμαράς.
Σε κάθε περίπτωση απέρριψε τη δεξιά κριτική περί υποχωρητικότητας έως και μειοδοσίας και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στον κ.Γεραπετρίτη, που βάλλεται από τα δεξιά και το εσωτερικό της ΝΔ.
Ο κ.Σαμαράς πριονίζει από το 2019 και μετά συστηματικά την καρέκλα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ψήφισε την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές. Έβαλε ουσιαστικά βέτο στο να έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών.
Κάρφωσε το Μαξίμου για τις υποκλοπές. Δεν ψήφισε τροπολογία για το μεταναστευτικό και βέβαια το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κατήγγειλε πολλάκις τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη για “διολίσθηση στο δικαιωματισμό”. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή κατήγγειλε τους εκσυγχρονιστές εντός της ΝΔ και κανείς από τους δύο δεν πήγε στο “πάρτι” στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Ενώ έχει χαθεί το μέτρημα όσον αφορά στις επιθετικές παρεμβάσεις του για τα εθνικά θέματα, με ατάκες όπως “με πειρατές δεν κάνεις διάλογο” και κατηγορίες για “Πρέσπες του Αιγαίου”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου