ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

17/10/24

Σε κρίσιμη κατάσταση γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία -Στη φυλακή ο ιδρυτής της


 Αβέβαιο είναι το μέλλον για την αμερικανική εταιρεία κατασκευής υδρογονοκίνητων φορτηγών Nikola, μετά και την προ ολίγου διαστήματος φυλάκιση του ιδρυτή της. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει.

Με όραμα να φέρει επανάσταση στον κόσμο των εμπορευματικών μεταφορών ιδρύθηκε το 2014 η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων με κυψέλες υδρογόνου Nikola.

Εντός του τρέχοντος έτους η εταιρεία έχει καταφέρει να καταγράψει 200 παραδόσεις φορτηγών με κυψέλες καυσίμου, εκ των οποίων οι 88 σημειώθηκαν εντός του τρίτου 3μήνου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές, η Nikola αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες που καθιστούν το μέλλον της αβέβαιο ιδίως μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή της.

Τον Ιούνιο του 2023, η εταιρεία απέλυσε 270 εργαζομένους, ενώ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 ανακοίνωσε ότι έδειξε την πόρτα της εξόδου σε ακόμη 135 ανθρώπους που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του δυναμικού της.

Όπως αναφέρουν ξένα Μέσα, ένας άλλος δείκτης της δυσμενούς κατάστασης της Nikola είναι ότι αυτή τη τη στιγμή η μετοχή της είναι η τρίτη πιο σορταρισμένη στη Wall Street, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τιμή της θα συνεχίσει να καταγράφει απώλειες.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Nikola προχώρησε σε συγχώνευση μετοχών (reverse stock split), με στόχο να αυξήσει την τιμή της ώστε να διατηρηθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq, το οποίο απαιτεί οι μετοχές μιας εταιρείας να έχουν τιμή τουλάχιστον 1 δολάριο για 30 συνεχόμενες ημέρες.

Μια θετική είδηση για την εταιρεία ήταν ότι το τρίτο 3μηνο κατάφερε να πουλήσει 88 φορτηγά με κυψέλες καυσίμου, ένας αριθμός που «ευθυγραμμίστηκε» με τις προβλέψεις της για 80 με 100 πωλήσεις. Γρήγορα η τιμή της μετοχής κατέγραψε άνοδο 20%, αλλά την επόμενη ημέρα σημείωσε πτώση 6,5% και έκτοτε βρίσκεται σε καθοδική πορεία.


Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδησεογραφικά Μέσα, το κόστος κατασκευής κάθε φορτηγού Class 8 ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ τα έσοδα από την κάθε πώληση δεν υπερβαίνουν τα 380.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Nikola χάνει περισσότερα από όσα κερδίζει ανά φορτηγό, γεγονός που για προφανείς λόγους δεν είναι βιώσιμο.

«Παρά τις γενικές δυσκολίες της αγοράς, η Nikola παραμένει επικεντρωμένη στην αποστολή της να αναπτύξει λύσεις για έναν κόσμο μηδενικών ρύπων, και το κάνουμε παράγωντας και πουλώντας ένα φορτηγό τη φορά», ανέφερε προ ολίγων μηνών ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Stephen Girsky, ο οποίος παρουσιάζεται αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της Nikola.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο ιδρυτής της Nikola, Τrevor Milton, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετώνμε την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών.


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου