Τα φρέσκα αυγά μπορεί να καταναλωθούν μέχρι και εβδομάδες αφού τα αγοράσετε, ανάλογα με το πώς τα αποθηκεύετε. Πολλές φορές μπορεί να διαρκέσουν και πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η σωστή αποθήκευση των αυγών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, τα φρέσκα αυγά καλό είναι να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες το πολύ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν. Στο ψυγείο το αυγό μπορεί να διατηρηθεί από 3-5 εβδομάδες, ενώ δεν συνιστάται η αποθήκευσή του στην κατάψυξη
Το ωμό ασπράδι αυγού μπορεί επίσης να διατηρηθεί για δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και ο κρόκος. Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν από 2-4 ημέρες, ενώ εάν κρατήσετε τον κρόκο ή το ασπράδι ενός αυγού στην κατάψυξη, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μέσα σε ένα χρόνο.
Για να ισχύσουν τα παραπάνω θα πρέπει αφού αγοράσετε τα αυγά να μην τα πλύνετε, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η φυσική επίστρωση που φέρει εξωτερικά το αυγό, θωρακίζοντάς το απέναντι σε βακτήρια.
Μια ακόμα συμβουλή για την αποθήκευση αυγών είναι να τοποθετείτε στο ψυγείο με τη συσκευασία τους καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν. Επίσης, προτείνεται τα αυγά στο ψυγείο να μην τοποθετούνται στην πόρτα αλλά στο εσωτερικό του και να διατηρούνται σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου ή και χαμηλότερη.
Τι ισχύει για τα βρασμένα αυγά;
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορείτε να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα αυγά στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες αφότου έχουν μαγειρευτεί και δεν έχει σημασία αν τα αυγά είναι ήδη ξεφλουδισμένα ή ακόμα στο κέλυφός τους. Σε κάθε περίπτωση, θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα καθαρισμένα αυγά είναι σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή αεροστεγές δοχείο. Τα μη καθαρισμένα, μαγειρεμένα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν, ακάλυπτα, σε ένα μπολ ή σε αεροστεγές δοχείο, εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα ώστε να μην αναπτύξουν επικίνδυνες θερμοκρασίες.
Ωστόσο, ο κανόνας των επτά ημερών δεν ισχύει για τα πασχαλινά αυγά αν τα αυγά είναι έξω για περισσότερες από δύο ώρες, ή λιγότερο εάν είναι μια ζεστή μέρα. Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μαγειρεμένα αυγά που έχουν μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι 32°C ή υψηλότερη.
Όσον αφορά την κατάψυξη, με ή χωρίς το κέλυφος, είναι κάτι που δεν συνίσταται από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), καθώς τα κατεψυγμένα, ξεφλουδισμένα αυγά θα γίνουν υδαρά και το λευκό μέρος θα γίνει σκληρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου