Αν είστε κηδεμόνας μιας γάτας, κάντε εικόνα το εξής: Κάθεστε ωραία και καλά στον καναπέ και βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά. Δίπλα σας βρίσκεται κουλουριασμένη η γάτα σας, η οποία παίρνει τον υπνάκο της. Ξαφνικά ξυπνάει και χωρίς να το καταλάβετε σας πατάει μία δαγκωνιά. Χωρίς λόγο, χωρίς να έχει συμβεί κάτι. Σας θυμίζει αυτό κάτι;
Ως ατρόμητοι θηρευτές, οι γάτες έχουν αιχμηρά δόντια και σταθερό δάγκωμα. Οπότε το δάγκωμά τους δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί.
Μια λοιπόν συνηθισμένη ερώτηση που σίγουρα θα έχετε κάνει είναι γιατί αυτό το πλάσμα που έχετε σπίτι και του κάνετε όλα τα χατίρια γίνεται επιθετικό και σας δαγκώνει απρόκλητα. Και αν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι ένα δάγκωμα γάτας συχνά δεν αποτελεί ένδειξη πραγματικής επιθετικότητας.
Οπότε ας δούμε κάποιους λόγους που μπορεί μια γάτα να δαγκώσει ξαφνικά αλλά και τα σημάδια που δείχνουν ότι σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο.
Δάγκωμα μικρού γατιού
Τα γατάκια είναι από τη φύση τους παιχνιδιάρικα και σκανταλιάρικα, αλλά είναι επίσης και εκκολαπτόμενοι κυνηγοί. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.
Το δάγκωμα στο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή τους. Μαθαίνοντας πώς να επικοινωνούν και πώς να παίζουν με τα αδέρφια τους αλλά και άλλες γάτες, αποκτούν ικανότητες κυνηγού.
Επιπλέον αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε και τον πόνο στα δόντια. Οπότε έχουν 3 λόγους για να δοκιμάσουν τα δόντια τους σε οποιοδήποτε ανυποψίαστο αντικείμενο ή άτομο.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνετε να δαγκώνουν. Για αυτό ποτέ μην παίζετε παιχνίδια με το γατάκι σας που περιλαμβάνουν το κυνήγι και το δάγκωμα των δαχτύλων είτε των χεριών σας είτε των ποδιών. Γιατί αυτό μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο και αστείο όταν το γατάκι σας είναι 2 μηνών, όμως δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό όταν μεγαλώνει και γίνεται μεγάλη γάτα. Τα δοντάκια της τότε έχουν γίνει κανονικά δόντια γάτας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θέλετε με τίποτα να τα νιώσετε.
Οπότε δώστε του πολλά παιχνίδια ώστε να βγάζει το άχτι του σε αυτά. Και παίξτε το χωρίς να αφήνετε να δαγκώνει τα χέρια σας.
Δάγκωμα πάνω στο παιχνίδι
Ανάγκη για παιχνίδι δεν έχουν μόνο τα μικρά γατάκια αλλά και οι ενήλικες γάτες. Οι γάτες μάλιστα που ζουν αποκλειστικά μέσα και δεν έχουν τη δυνατότητα καταδίωξης και τρεξίματος, μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εσάς, τα έπιπλα και τα ρούχα σας ως ”θήραμα”. Και συμπεριφορές όπως δαγκώματα, επιθέσεις με νύχια και τα σχετικά έρχονται φυσικά στις γάτες. Η ενθάρρυνση τώρα αυτών των συμπεριφορών για παιχνίδι ικανοποιεί τις ανάγκες της γάτας σας. Για αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην ενθαρρύνεται η επιθετικότητα.
Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, το να της έχετε πολλά παιχνίδια είναι το καλύτερο. Φυσικά και μπορείτε και πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να παίζετε και εσείς μαζί της αλλά πάντα -κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε- να την αφήνετε να ”κερδίζει” ώστε να μην απογοητευτεί. Αφήστε τη να πιάσει και να ”σκοτώσει” το παιχνίδι πριν υπερδιεγερθεί τόσο πολύ που να αρχίσει να δαγκώνει οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της.
Ξαφνικό δάγκωμα όταν τη χαϊδεύετε
Αυτό το δάγκωμα λέγεται ”απρόκλητο δάγκωμα” και είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικό. Και προκαλεί και ανησυχία. Είναι αυτό που περιγράψαμε στην αρχή. Ένα δάγκωμα από το πουθενά.
Βέβαια μην το παίρνετε προσωπικά καθώς πρόκειται απλά για μια μορφή επικοινωνίας. Δεν είναι επιθετικότητα με την πραγματική έννοια. Έχει αποδειχθεί ότι τα επαναλαμβανόμενα χάδια σε ευαίσθητες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στη βάση της ουράς, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και ”ενθουσιασμό” στη γάτα. Και να αντιδράσει δαγκώνοντάς σας. Στην ουσία, η γάτα σας απλά σας λέει ότι δεν θέλει άλλο χάιδεμα.
Τη συμπεριφορά αυτή συνήθως τη θεωρούμε απρόκλητη. Όμως οι περισσότερες γάτες θα δώσουν στην πραγματικότητα κάποια προειδοποίηση, κάποια σημάδια ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ακολουθεί δάγκωμα. Αυτά τα σημάδια συχνά δεν είναι έντονα και ο κηδεμόνας δεν τα καταλαβαίνει. Το να σας χτυπήσει, για παράδειγμα, απαλά με την ουρά της ή να κατεβάσει τα αυτιά. Αυτά σημαίνουν υπερδιέγερση, την οποία θα ακολουθήσει πολύ σύντομα το δάγκωμα.
Οπότε το να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας είναι πραγματικά χρήσιμο. Λίγο χρόνος παρατήρησης χρειάζεται και θα μάθετε αυτή τη γλώσσα.
Δαγκώματα αγάπης
Ορισμένες γάτες μπορεί να δαγκώσουν- και έντονα κιόλας- τους κηδεμόνες τους ως ένδειξη αγάπης. Αυτό θυμίζει τον τρόπο -μικρά δαγκωματάκια- με τον οποίο μια μαμά γάτα θα περιποιηθεί τα γατάκια της. Είναι κάτι φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση απλώς απομακρυνθείτε.
Δάγκωμα από επιθετικότητα
Η πιο ανησυχητική μορφή δαγκώματος είναι το αληθινό επιθετικό, σκόπιμο δάγκωμα που μπορεί να είναι βαθύ και σοβαρό. Αυτή η μορφή δαγκώματος συνοδεύεται συχνά από επιθετική γλώσσα του σώματος της γάτας, όπως:
-Σφύριγμα
-Ο γνωστός ήχος απειλής (”χου”)
-Αμυντική στάση, με κυρτή πλάτη και φουντωμένη ουρά
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα επιθετικά δαγκώματα είναι, και σε αυτή την περίπτωση, να μάθετε να διαβάζετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και να σταματήσετε να κάνετε ό, τι κάνετε εκείνη τη στιγμή για να προλάβετε την αντίδρασή της. Προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που μπορούν να της προκαλέσουν αμυντικό φόβο, όπως η προσπάθεια να την τραβήξετε από έπιπλα ή να τη στριμώξετε χωρίς δρόμο διαφυγής.
Αν τώρα σας δαγκώσει, όσο και να νευριάσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την τιμωρήσετε. Οι γάτες χρησιμοποιούν το δάγκωμα ως ακραία μορφή επικοινωνίας όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν θα καταλάβουν καμία τιμωρία, και στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες συμπεριφορές.
Γνωρίστε τη γάτα σας
Για το τέλος θα σας συμβουλεύαμε να γνωρίσετε καλύτερα τη γάτα σας και τη γλώσσα του σώματός της. Και να δείτε τις προτιμήσεις της. Δώστε της πολλά κατάλληλα παιχνίδια για να έχει να παίζει ώστε να ξεχάσει τα δάχτυλά σας.
Πάνω όμως απ ‘όλα, παραμείνετε συνεπείς στο τι της επιτρέπετε και τι όχι. Και ένα πολύ σημαντικό: Μην τη φωνάζετε, μην τη μαλώνετε. Θα της προκαλέσετε σύγχυση και κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί. Αντίθετα υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να επιδεινωθεί. Και σίγουρα δεν θα το θέλατε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου