Ο διατροφολόγος Luis Alberto Zamora αποκάλυψε πώς τα ανθυγιεινά προϊόντα επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία υπολόγισε ακριβώς πόσο χρόνο αφαιρούν τα δημοφιλή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα από τη ζωή ενός ατόμου όπως αναφέρει η dailymail.
Η μελέτη έδειξε ότι ένα χοτ ντογκ κοστίζει κατά μέσο όρο
36 λεπτά – και αν το συνοδεύσετε με ένα αναψυκτικό, θα χάσετε άλλα 12 λεπτά από τη ζωή σας.Η έρευνα δεν ήταν όμως μόνο κακά νέα, καθώς οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων ψαριών μπορεί να προσθέσει 28 λεπτά στη ζωή σας.
Η μελέτη αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 αμερικανικά τρόφιμα και προσδιόρισε τα “κόστη υγείας” τους, αναλύοντας τα με βάση τα πρόσθετα και τα μικρο- και μακρο-θρεπτικά τους συστατικά, όπως τα λίπη, οι θερμίδες και οι ζάχαρες.
Ενώ πολλές αγαπημένες τροφές όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί φαίνεται να μειώνουν τη διάρκεια ζωής, άλλες — όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και ακόμη και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα — φαίνεται να βοηθούν στη μακροζωία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσε να προσθέσει εκτιμώμενα 48 λεπτά στη διάρκεια της ζωής του.
Σχεδόν το 75% των τροφίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα και είναι γεμάτα από πρόσθετα και πιθανά επιβλαβή συστατικά.
Πολλές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερων από 30 παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου και πρώιμου θανάτου.
Στη μελέτη, τα τρόφιμα που αναλύθηκαν κυμαίνονταν από επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά έως πιο υγιεινές επιλογές όπως ψάρια και λαχανικά.
Συνολικά, η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκε ότι τα χοτ ντογκ ήταν τα χειρότερα τρόφιμα, ακολουθούμενα από επεξεργασμένα κρέατα όπως το προσούτο, τα οποία θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 24 λεπτά από τη ζωή κάποιου.
Τα σάντουιτς με αυγά και πρωινά ήταν στην τρίτη θέση, με κάθε ένα να αφαιρεί 13,6 λεπτά από τη διάρκεια μίας υγιεινής ζωής.
Τα χοτ ντογκ ειδικότερα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συντομεύσουν τη ζωή, επειδή περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία είναι συντηρητικά.
Επιπλέον, αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μια ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου από το σώμα μετά την κατανάλωσή τους.
Είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη.
Και το μπέικον, που αφαιρεί έξι λεπτά από τη ζωή, και τα τσίζμπεργκερ, που αφαιρούν εννέα, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός πρόωρου θανάτου, επειδή είναι κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα.
Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα συστατικά με τον καρκίνο.
Τα μπιφτέκια μπορεί επίσης να τηγανίζονται σε φυτικό λάδι, το οποίο μπορεί να περιέχει ενώσεις — όπως η αλδεΰδη — που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Αντίστοιχα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, τα οποία αφαιρούν 12 λεπτά από τη ζωή σας, μετά από μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποδείξουν αυτή τη σύνδεση στους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου