Μια μεγάλη ανατροπή στις επιθυμίες και τις προτεραιότητες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο διαπιστώνει η έρευνα Workmonitor της Randstad, καθώς για πρώτη φορά στα 22 χρόνια της μελέτης, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής και σημαντικότερη για αυτούς από τον μισθό σε μια θέση εργασίας.
Πρόκειται, ακόμα, για μια οριακή διαφορά, καθώς στην ερώτηση σχετικά με τον σημαντικότερο παράγοντα για μια θέση εργασίας, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αυτός είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το 82% είπε ότι μετρά πάνω από όλα τα άλλα τον μισθό. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Randstad, πρόκειται για μια αλλαγή στην οποία οι εργοδότες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν.
Στην Ελλάδα, πάντως, τα επίπεδα της αμοιβής παραμένουν η βασική προτεραιότητα των εργαζομένων (με ποσοστό 85%, έναντι 82% που είναι διεθνώς). Το 84% των ερωτηθέντων δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία εργασίας-ζωής, το 73% στο ευέλικτο ωράριο εργασίας (πρόκειται για ποσοστό ίδιο με τον παγκόσμιο μέσο όρο) και το 71% στην ευελιξία στον χώρο εργασίας (πρόκειται για αρκετά υψηλό ποσοστό, αφού ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 71%).
Κατά πόσο ικανοποιούνται, όμως, αυτές οι επιθυμίες των Ελλήνων εργαζομένων; Το 54% απάντησε ότι έχει ευελιξία στο ωράριο εργασίας (ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 65%) και το 51% είπε ότι διαθέτει ευελιξία στον χώρο εργασίας (έναντι 60% διεθνώς).
Οι λόγοι παραίτησης
Το 46% απάντησε ότι δεν θα δεχόταν μια δουλειά σε μια εταιρεία εάν οι αξίες της δεν ευθυγραμμίζονταν με τις δικές του, ενώ το 32% είπε ότι έχει παραιτηθεί από μια δουλειά γιατί δεν συμφωνούσε με τις απόψεις ή τη στάση της ηγεσίας.
Το 33% έχει παραιτηθεί γιατί η δουλειά δεν προσέφερε ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, ενώ το 48% δηλώνει ότι θα έφευγε από μια εταιρεία εάν δεν έβλεπε περιθώρια προόδου στην καριέρα του.
Το 56% των εργαζομένων στην Ελλάδα απάντησε ότι θα παραιτείτο από μια δουλειά εάν δεν είχε την αίσθηση του ανήκειν, ενώ το 52% έχει παραιτηθεί λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος (ο παγκόσμιος μέσος όρος στην ίδια ερώτηση είναι αρκετά χαμηλότερος, στο 44%).
Το 36% θα έφευγε από μια δουλειά εάν ο εργοδότης δεν προσέφερε ευκαιρίες εξέλιξης των δεξιοτήτων του μπροστά στις αλλαγές που θα φέρει το μέλλον (το 49% λέει ότι έχει τέτοιες ευκαιρίες στη δουλειά).
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου