ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

26/1/25

Δήμος Πύδνας Κολινδρού: Μιλάμε για διαχείριση καθημερινότητας; Αυτό χρειάζεται ο δήμος;;;


 Μετά το τέλος των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, από τις οποίες εκλέχτηκε δήμαρχος ο Χρήστος Κομπατσιάρης, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι μπορεί να μην τα πάει καλά με τα διοικητικά, αλλά τουλάχιστον θα τα πάει καλά με την καθημερινότητα.


Αυτό ακουγόταν στα μετεκλογικά πηγαδάκια... 


Και ξεκίνησε η περίοδος της δημοτικής του αρχής. Και άρχισαν να βγαίνουν οι οπαδοί του στα σόσιαλ και να δείχνουν φωτό με τον τάδε κάδο που άλλαξε, το τάδε χωράφι που καθαρίστηκε,  τον τάδε δρόμο στον οποίο έγινε διαπλάτυνση και την τάδε βλάβη που αποκαταστάθηκε και το πόσο άμεση ήταν η επέμβαση της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου. 


Και όντως, έτσι είναι. Και όντως όλα αυτά έπρεπε να γίνουν! 

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τα αντανακλαστικά του Κομπατσιάρη απέναντι σε προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα του δημότη! Και είμαστε κάθετοι σε αυτό. 

Είναι από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος. 40 χρόνια ως υπάλληλος του δήμου ήταν παντού... σε κάθε βλάβη, σε κάθε πρόβλημα του δρόμου. 


Αυτά όμως αφορούν αυτόν τον δημότη που βλέπει και δεν σκέφτεται. 


Ένας, έστω και ελαφρά, σκεπτόμενος πολίτης θα αναρωτηθεί το πάρα πολύ απλό : "από που πληρώνονται όλες αυτές οι παρεμβάσεις καθημερινότητας αφού ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής, δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης της καθημερινότητας;;;"


Και εξηγούμε: 

Για να ανοίξει ένας δρόμος πρέπει να γίνει μία υποτυπώδης μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Να βρούν τα σχέδια του δρόμου, να περιγράψουν και να κοστολογήσουν τις εργασίες και να εγκριθεί από επιτροπές, προκειμένου η δαπάνη να είναι άκρως νόμιμη. Αν είναι μεγάλη δαπάνη και ξεφεύγει από τα όρια των δυνατοτήτων του δήμου, τότε γίνεται ανάθεση ή απευθείας ή διαγωνισμός (ανάλογα με το ποσό που θα κοστίσει σύμφωνα με την μελέτη).

Μπορεί βέβαια και να μην γίνει η παραπάνω διαδικασία και να δώσει εντολή ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος στον χειριστή του μηχανήματος να πάει και να κάνει τη δουλειά της διάνοιξης. Συντονίζει λοιπόν το μηχάνημα, έρχεται το δημοτικό φορτηγό, παίρνει τα μπάζα, έρχεται άλλο δημοτικό  φορτηγό, φέρνει χαλίκι, και το αρχικό μηχάνημα και ο χειριστής του δήμου το στρώνουν και όλα δείχνουν όμορφα με ένα νέο έργο ολοκληρωμένο. 


Μπορεί βέβαια και μία τρίτη περίπτωση, να κριθεί έκτακτη ανάγκη το έργο, να γίνουν σύντομες οι διαδικασίες της κοστολόγησης και της περιγραφής και να παρθούν χρήματα από κάποιο άλλο έργο για να γίνει αυτό που κρίνεται σημαντικότερο.  Τα χρήματα τραβιούνται από άλλο έργο, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ατελείωτα. 


Ξέρετε ποια είναι η διαφορά των τριων παραπάνω περιπτώσεων;;;;;



Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει κοστολόγηση. Γνωρίζει ο δημότης πόσα θα ξοδευτούν, καθώς επίσης και την ευθύνη του έργου την έχουν οι ειδικοί της τεχνικής υπηρεσίας. Ξεκάθαρη εικόνα ενός οργανωμένου δήμου που γνωρίζει τις ανάγκες της καθημερινότητας. 


Στη δεύτερη περίπτωση ξοδεύονται εργατοώρες και κυρίως....πετρέλαιο, το οποίο δεν είναι απεριόριστο για έναν δήμο, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεμείνει από απόθεμα εξαιτίας σπατάλης... (έχουμε δει κι ακούσει πολλές σχετικές ιστορίες...)


Και στην τρίτη περίπτωση, που σαφώς πρέπει να γίνεται για να αντιμετωπιστούν έκτακτα θέματα, αλλά όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τα χρήματα που μπορείς να "τραβήξεις" από άλλα έργα για να καλύψεις κάποια έκτακτα, επίσης δεν είναι απεριόριστα.


Μπορείτε να αντιληφθείτε λοιπόν ότι αν δεν υπάρξει οργάνωση σε έναν δήμο, αν δεν υπάρξει προγραμματισμός έργων τότε αργά ή γρήγορα ξεμένει από χρήμα και...πετρέλαιο!


Τέλος, φθάνοντας στο 2025, εκεί που άλλοι μικρότεροι δήμοι από το δήμο Πύδνας Κολινδρού , ψάχνονται για εναλλακτικές πρακτικές υδρευσης - άρδευσης, ψάχνονται για μελέτες τεχνολογικών και τεχνικών έργων, υπάρχουν δημότες που λένε ότι "τουλάχιστον έχουμε προσεγμένη καθημερινότητα"


Αλήθεια... Μπορεί να ανταπεξέλθει μία δημοτική αρχή κοιτώντας μόνο ότι έρχεται στην καθημερινότητα;;; αυτό είναι που χρειάζεται ένας δήμος;;;



Υ.Γ.     Το παραπάνω κείμενο αφορά αποκλειστικά και μόνο κριτική διάθεση για τη νυν δημοτική αρχή του Δήμου Πύδνας Κολινδρου και δεν μπαίνει σε καμία σύγκριση με παλαιότερες δημοτικές αρχές, τις οποίες έχουμε σχολιάσει στο παρελθον και πιστεύουμε ότι ούτε οργάνωση στην καθημερινότητα είχαν, ούτε όραμα για το μέλλον του δήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου