ΠΙΕΡΙΚΗ - Επιλεγμένες ειδήσεις για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία σας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - Στείλτε μας τις δικές σας ειδήσεις στο pierikinews@gmail.com

26/4/25

MAXI ΑΒΕΕ: Μια ελληνική χαρτοβιομηχανία με… maxi ανάπτυξη και επιδόσεις

 


Η ελληνική χαρτοβιομηχανία έχει διέλθει φάσεις ανόδου και παρακμής. Στο παρελθόν αποτελούσε έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κατά τις κρίσεις σε διάφορες χρονικές περιόδους, βαριά ονόματα έσβησαν από τον χάρτη, αλλά αναδύθηκαν νέα σχήματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Αργότερα, με την πολυετή οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, επήλθε μια συνολική υποχώρηση οδηγώντας σε λουκέτα, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μια σειρά από υγιείς οικονομικά ελληνικές επιχειρήσεις προχωρώντας σε μεγάλες επενδύσεις έφεραν μια νέα άνοιξη για τον κλάδο. Ετσι κατάφεραν να κατακτήσουν σημαντική θέση στην αγορά πετυχαίνοντας μάλιστα και αξιόλογο ποσοστό εξαγωγών.

Η Maxi και η διαδρομή της

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Maxi ΑΒΕΕ, η οποία από την ίδρυσή της στα τέλη της δεκαετίας του ’80 καταγράφει μια διαρκώς ανοδική πορεία. Σήμερα περιλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην εγχώρια αγορά, αποτελώντας μία από τις ελάχιστες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου ισχυρής δυναμικότητας.

Φυσικά, πίσω από κάθε εταιρεία υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην περίπτωση της Maxi ΑΒΕΕ ο άνθρωπος αυτός είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος.


Γεννημένος στο Κιλκίς το 1953, κυνήγησε από νωρίς το όραμά του για ένα καλύτερο μέλλον εκτός Ελλάδας. Σε νεαρή ηλικία πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης περνώντας τον Ατλαντικό. Φτάνοντας στην Αμερική, όπως χιλιάδες άλλοι Ελληνες, εργάστηκε σκληρά και καθώς τα χρόνια περνούσαν άρχισε να θέτει τις βάσεις της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στον κλάδο της εστίασης. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ανοίγοντας αρκετά καταστήματα εστίασης, ωστόσο το αμερικάνικο όνειρο, αν και κατάφερε να το κατακτήσει, δεν ήταν το δικό του όνειρο… Η νοσταλγία για την πατρίδα και η γενικότερη φιλοσοφία ζωής του τον οδήγησε το 1984 στην καθοριστική απόφαση να πουλήσει τα καταστήματά του και να επιστρέψει με την οικογένειά του στην Κατερίνη.

Εκτοτε ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο και το 1988, μαζί με άλλους συνεργάτες του, ίδρυσε τη Maxi ως εμπορική εταιρεία εισαγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής (πάνες, χαρτικά κ.λπ). Το 1990, βλέποντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και την έλλειψη προσφοράς σε προϊόντα χάρτου στην αγορά, άρχισε μια μικρή παραγωγή-επεξεργασία χαρτιού υγείας, χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσέτας στην έδρα της εταιρείας, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο 1ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης.

Μία δεκαετία αργότερα, το 2001, έγινε η πρώτη μεγάλη επένδυση σε γραμμές παραγωγής υψηλής τεχνολογίας για χαρτί υγείας και κουζίνας, χαρτομάντιλα τσέπης και facial, χειροπετσέτες και τραπεζομάντιλα.

Παρά την επιτυχία που ήδη κατέγραφε η εταιρεία, ο πήχης είχε τεθεί ακόμη ψηλότερα. Ετσι, δέκα χρόνια μετά, το 2011, ήρθε η δεύτερη μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία του Maxi Paper Mill, του πιο προηγμένου εργοστασίου παραγωγής χαρτοπολτού στην Ελλάδα, ικανού να παράγει 30.000 τόνους χαρτοπολτού ετησίως.

Το 2017 μια δεύτερη γραμμή παραγωγής χαρτιού υγείας και κουζίνας προστέθηκε στον υπάρχοντα εξοπλισμό και κατασκευάστηκε μια νέα μονάδα αποθήκευσης 4.000 τ.μ. Με τη Maxi να έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία στην αγορά, το 2021 αποφασίστηκε το επόμενο καθοριστικό βήμα, με τη δημιουργία του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής χαρτοπολτού, το οποίο διαθέτει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 43.000 τόνων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, το οποίο προ δεκαετίας περιελάμβανε 185 εργαζομένους, ενώ σήμερα ξεπερνά συνολικά τους 380 εργαζομένους.

Το σημερινό εκτόπισμα και οι επιδόσεις

Επενδύοντας συστηματικά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση, στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, η Maxi ABEE είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου και πρωτοπόρος στην παραγωγή και επεξεργασία χαρτιού (tissue).

Με παραγωγική δυναμικότητα 70.000-75.000 τόνων ανά έτος Jumbo Rolls (από τους Paper Mill 1 & Paper Mill 2), 15 γραμμές επεξεργασίας οικιακού και επαγγελματικού χαρτιού (paper converting) ετήσιας δυναμικότητας 62.000 τόνων, υποδομές 40.000 τ.μ. με αποθηκευτικούς χώρους σε Κατερίνη και Αθήνα, αλλά και εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 17% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Σε ό,τι αφορά τα μερίδια παραγωγής, το 70% αφορά τα επώνυμα Maxi brand προϊόντα και το 30% τα private label (ιδιωτική ετικέτα).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διανομή των προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό γίνεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου με 45 οχήματα και τις δύο κεντρικές αποθήκες (στην Κατερίνη και την Αθήνα), καθώς και σε συνεργασία με εταιρείες μεταφορών.

Αυτή η αναπτυξιακή πορεία αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί.

Ετσι, από το 2013 μέχρι το 2020 ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε μεταξύ 37,1-41,4 εκατ. ευρώ. Το 2021 σημειώθηκε αύξηση στα 44,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, το 2022 ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στα 96,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 εκτοξεύτηκε στα 101,35 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 3,66 εκατ. ευρώ έναντι 2,05 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Από τον συνολικό τζίρο των 101,35 εκατ. ευρώ, τα 76,71 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, τα 13,64 εκατ. ευρώ πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και τα 11 εκατ. ευρώ πωλήσεις σε αγορές τρίτων χωρών.

Βασίλης Παπαδόπουλος

«Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026»

Το «business stories» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Maxi ΑΒΕΕ Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρεται στην ίδρυση και την εξέλιξη της εταιρείας, στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και σε όσες ακολουθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και στα σχέδιά του για το μέλλον.

Επίσης, επισημαίνει τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.

– Πώς ξεκίνησε η Μaxi και ποιοι ήταν οι σημαντικοί σταθμοί στη διαδρομή της;

H Maxi ξεκίνησε το 1988 ως εμπορική εταιρεία εισαγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής. Μπήκε στην επεξεργασία χάρτου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και σήμερα έχει δύο εργοστάσια παραγωγής πρώτης ύλης (Jumbo Rolls) δυναμικότητας περίπου 70.000 τόνων παραγόμενου προϊόντος σε ετήσια βάση και 15 γραμμές επεξεργασίας δυναμικότητας 62.000 τόνων. Παράγουμε χαρτί υγείας και κουζίνας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, χαρτοπετσέτες οικιακές και επαγγελματικές, επαγγελματικά ρολά κουζίνας, χάρτινο τραπεζομάντιλο, χειροπετσέτες, χαρτομάντιλα τσέπης και facial.

– Ποιες είναι σήμερα οι δραστηριότητες και το εκτόπισμα της εταιρείας και πώς τοποθετείται στην αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι η παραγωγή πρώτης ύλης (Tissue Jumbo Rolls) και η επεξεργασία χάρτου (tissue converting), ενώ βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην εγχώρια αγορά και αποτελεί μία από τις ελάχιστες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου τόσο μεγάλης δυναμικής στην Ελλάδα.

Επενδύσεις πάνω από 40 εκατ.

– Μιλήστε μας για τις επενδύσεις που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ τόσο στο δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής χαρτοπολτού (Jumbo Rolls) Maxi Paper Mill 2 όσο και σε νέες γραμμές επεξεργασίας επαγγελματικών και οικιακών προϊόντων, αλλά και σε νέους αποθηκευτικούς χώρους επιφάνειας 14.000 τ.μ.

– Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, η εταιρεία, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για το 2023, παρουσίασε κύκλο εργασιών άνω των 101 εκατ. ευρώ και κέρδη 3,66 εκατ. ευρώ. Ποιες ήταν οι επιδόσεις το 2024 και πώς κινείται η φετινή χρονιά έως τώρα;

Η επίδοσή μας είναι πολύ καλή αν υπολογίσουμε τις μειώσεις των τιμών το α’ τρίμηνο του 2024, πάνω από 14% μεσοσταθμικά. Ως στόχο είχαμε την κατοχύρωση των επιδόσεων του 2023, το οποίο και καταφέραμε. Σε φυσικά δέματα (παραγόμενα προϊόντα που διακινήθηκαν) κλείσαμε με αύξηση 17% σε σχέση με το 2023. Και φέτος έχουμε ξεκινήσει με την ίδια δυναμική της περσινής χρήσης. Ετσι, ευελπιστούμε σε μια εξίσου καλή τουριστική χρονιά για τη χώρα, αλλά και σε περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας.

– Ποια είναι τα κανάλια της αγοράς στα οποία καταγράφετε τη μεγαλύτερη δυναμική;

Μεγάλη δυναμική υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά του χονδρεμπορίου, αλλά και στις εξαγωγές τόσο της πρώτης ύλης όσο και του τελικού προϊόντος.

– Η ελληνική χαρτοβιομηχανία έχει περάσει από διάφορες φάσεις: ακμής στο παρελθόν, κατάρρευσης στη συνέχεια, ενώ τα τελευταία χρόνια ορισμένες εταιρείες έχουν σημαντική ανάπτυξη. Πώς κρίνετε την πορεία του κλάδου τώρα, πόσες υγιείς εταιρείες εντοπίζετε και τι βλέπετε για τα επόμενα χρόνια;

Οι συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο μας έχουν αντιστρέψει το ισοζύγιο και η Ελλάδα πλέον έχει καταφέρει να εξάγει χαρτί στο εξωτερικό. Πέραν των τεράστιων προκλήσεων που δεχόμαστε ως κλάδος με τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, μπορώ να πω ότι οι εταιρείες του χώρου πατούν σε στέρεες βάσεις.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

– Πώς θα κωδικοποιούσατε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μaxi σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες;

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η πολύ καλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας λόγω του know-how μας στην παραγωγή. Ενα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ακεραιότητα και σταθερότητά μας διαχρονικά ως εταιρεία, που επίσης βοηθάει στη διατήρηση συνεργασιών πολλών ετών.

– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τι θα προτείνατε για την επίλυσή τους;

Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε όλες οι βιομηχανίες το τελευταίο διάστημα είναι το τεράστιο ενεργειακό κόστος, το οποίο μάλιστα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και το βλέπουμε να έχει μεγάλες αυξομειώσεις. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται η βιομηχανία είναι η παρέμβαση της Πολιτείας και η στήριξη από την πλευρά της.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της εταιρείας;

Η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας δημιουργεί και την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Νέες υπερσύγχρονες γραμμές επεξεργασίας έρχονται να προστεθούν στον μηχανολογικό εξοπλισμό μας αυξάνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου επεξεργασίας, αλλά και την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, ανεγείρονται νέοι αποθηκευτικοί χώροι με σκοπό να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 20.000 τ.μ. αποθηκών, λειτουργώντας σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής και διαχείρισης αποθηκών. Επίσης, προχωρούν παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος και εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση πόρων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχουμε δημιουργήσει και την ευρεία αναγνώριση της εταιρείας στον χώρο, γι’ αυτό επενδύουμε στην υγιή ανάπτυξη.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου