ΠΙΕΡΙΚΗ - Στείλτε μας τις δικές σας ειδήσεις στο pierikinews@gmail.com ή επικοινωνήστε στο 6989725883

6/9/25

Πρόστιμο σε κατάστημα fast food στην βόρεια Ελλάδα...


Σε σουβλατζίδικο στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Μ.Ε.Θ. επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ. Ο λόγος είναι η πρακτική που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις εστίασης, και επιμένουν να μην ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι μερικά προϊόντα είναι κατεψυγμένα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση επιβολής προστίμου (δείτε παρακάτω) στον τιμοκατάλογο δεν είχε δηλωθεί ότι το «μοσχαρίσιο μπιφτέκι» ήταν κατεψυγμένο. Αν και στο παραστατικό του προμηθευτή το προϊόν χαρακτηριζόταν σαφώς ως κατεψυγμένο, αυτό δεν αναφερόταν στο μενού, όπως υποχρεώνει η νομοθεσία.


Γιατί όμως κάποια εστιατόρια δεν πληροφορούν τους πελάτες για τα κατεψυγμένα;


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την απόκρυψη αυτής της πληροφορίας από επιχειρήσεις εστίασης, ότι χρησιμοποιούν κατεψυγμένα προϊόντα. 
Πολλοί επιχειρηματίες λανθασμένα φοβούνται ότι αν ο πελάτης δει τη λέξη «κατεψυγμένο» θα στραφεί σε κάτι άλλο, θεωρώντας το προϊόν λιγότερο ποιοτικό. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου η μη αναγραφή δεν είναι συνειδητή απόκρυψη, αλλά αποτέλεσμα αμέλειας ή αδιαφορίας απέναντι στις υποχρεώσεις που θέτει η νομοθεσία.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο πελάτης δεν ενημερώνεται σωστά και η επιχείρηση εκτίθεται σε πρόστιμα και σε απώλεια αξιοπιστίας.

Αποτελεί παραπλανητική πρακτική που στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα να ξέρει τι τρώει. Η νομοθεσία (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) είναι σαφής: όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα σε εστιατόρια πρέπει να επισημαίνονται στους τιμοκαταλόγους. 

Ο μύθος της κακής ποιότητας κατεψυγμένου έχει ξεθωριάσει. 
Υπάρχουν πολλές ταβέρνες εκεί έξω που λένε ότι φτιάχνουν χειροποίητα μπιφτέκια ή λουκάνικα στην κουζίνα τους! Έχετε πάει σε κουζίνα ταβέρνας καλοκαίρι με 40 βαθμους;;; Η κουζίνα έχει πάνω από 55 βαθμούς... Ξέρετε τι μικροβιακό φορτίο είναι αυτό για τον κιμά;;; Αφήστε το! 

Φυσικά το ίδιο αντιστοιχεί και σε πολλές εταιρείες που φτιάχνουν κατεψυγμένα... η προχειρότητα και η μη τήρηση των κανόνων φέρνουν προβλήματα. 

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με το που θα δώσουμε τα χρήματά μας για να φάμε... Αν η τουαλέτα ενός καταστήματος είναι σε άθλια κατάσταση, μη φαντάζεστε ότι η κουζίνα θα είναι οκ... Αν η συμπεριφορά του προσωπικού σας προβληματίζει, κατι γίνεται λάθος... Δεν σέβονται εσάς..το φαγητό θα σεβαστούν; 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου