ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

11/5/17

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ: Ο Όμηρος στην Ποντιακή Διάλεκτο

Η  Ένωση Ποντίων Πιερίας, τα τελευταία χρόνια, πρωτοστατεί στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της Ποντιακής Διαλέκτου με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, (μαθήματα διαλέκτου, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά παραμύθια στην ποντιακή κ.λ.π.).

Συνέχεια όλων αυτών είναι και η πρόσκληση της φιλολόγου και Δασκάλας Ποντιακής Διαλέκτου στο ΠΑ.ΜΑΚ., Γιώτας  Ιωακειμίδου, η οποία παρουσίασε, με έναν γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο, την πορεία και εξέλιξη της ποντιακής Διαλέκτου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η κ. Ιωακειμίδου παρουσίασε έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι στην Ποντιακή Διάλεκτο διασώζονται περίπου 7.000 Ομηρικές λέξεις.
Παραθέτοντας πλήθος παραδειγμάτων, από τα αντίστοιχα χωρία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, έδειξε πως διασώζονται και χρησιμοποιούνται σήμερα, μετά από 3.000 χρόνια, λέξεις του Ομήρου αυτούσιες ή παραφθαρμένες.
Είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι ήταν άποικοι της Ιωνικής Μιλήτου και για αυτό η διαλεκτός τους είναι κατά βάσει Ιωνική.
Η ποντιακή διάλεκτος έχει κατά βάσει Ιωνικό υπόστρωμα σε ποσοστό 60%. Το υπόλοιπο 20% είναι ομηρικές λέξεις, 15% τούρκικες, πολλές εκ των οποίων είναι αντιδάνεια και 5% άλλες επιρροές, (από Γενουάτες, Πέρσες, Αρμένιους, Άραβες, Ρώσους). Οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσονται, αλλιώς πεθαίνουν, έτσι και η ποντιακή επηρεάστηκε από την ελληνιστική κοινή και την μεσαιωνική ελληνική στην συνέχεια. Η Ποντιακή δεν ακολούθησε τις γλωσσικές εξελίξεις του μητροπολιτικού ελληνισμού, γιατί ο Πόντος ήταν αποκομμένος γεωγραφικά από την Ελλάδα. Έτσι το υπόβαθρό της παρέμεινε η Ιωνική διάλεκτος και η διατήρηση λέξεων και εκφράσεων που συναντάμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Η ομιλήτρια καθήλωσε το κοινό, που είχε την τύχη να την παρακολουθήσει, και στη συνέχεια και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των Λιβαδιωτών και ο φιλόλογος κ. Γ. Ράπτης ο οποίος, με μια ενδιαφέρουσα παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου η οποία, μαζί με την Βλάχικη και τις άλλες διαλέκτους, αποτελούν τον γλωσσικό μας πλούτο και την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, μεταξύ των άλλων, ανέδειξε, για ακόμη μία φορά, το χρέος όλων μας να συμβάλουμε με κάθε μέσο ώστε να μην αφήσουμε να χαθεί ο ανεκτίμητος γλωσσικός θησαυρός μας μέσα στον οποίο ζει η Ιωνία και ο Όμηρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου