ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

5/2/18

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2017 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρουσίαση του Απολογισμού Δράσης έτους 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δ/νσης Δασών ν. Πιερίας.
Η παρουσίαση έγινε με τον συντονισμό του Δ/ντή Δασών κ. Μαυρίδη, από τους προϊσταμένους των επιμέρους τμημάτων της Δ/νσης και των Δασονομείων του νομού, παρουσία όλου του προσωπικού.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Μαυρίδης, υπογράμμισε για τη χρονιά που πέρασε, το στοιχείο της ομαδικότητας και συνέργειας των υπαλλήλων, ως καταλύτη στην απόδοση σημαντικών αποτελεσμάτων, δυσανάλογα της δασικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της υπηρεσίας που εκδηλώθηκε με αφορμή το έργο της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη στο σύνολο του νομού, μέσω των ενημερωτικών ημερίδων και των δελτίων τύπου που επιμελήθηκε το Τμήμα Χαρτογράφησης, κυρίως όμως μέσω της καθημερινής επικοινωνίας με τους πολίτες στο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη.

Παράλληλα με τον απολογισμό της δράσης, διατυπώθηκαν σκέψεις και απόψεις για τους στόχους της υπηρεσίας για το έτος 2018, στα πλαίσια της ανάγκης διαμόρφωσης και εφαρμογής της σύγχρονης δασοπονίας που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης της.

- Κορωνίδα της δράσης της υπηρεσίας ήταν η διεκπεραίωση της διαδικασίας από την ανάρτηση έως τη μερική κύρωση του Δασικού Χάρτη. Ελέγχθηκαν 1.805 αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων που υπεβλήθησαν καθώς και 4000 αιτήσεις που αφορούν στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις τις υπαγόμενες σε ΟΣΔΕ. Μετά τον έλεγχο έγινε επεξεργασία των πολυγώνων των προαναφερόμενων εκτάσεων για την εξαίρεσή τους, από την μερική κύρωση του δασικού χάρτη.
-Συνεχίστηκε η προσπάθεια προσαρμογής της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή μέσω συνεχών μετρήσεων και εκτιμήσεων που προκύπτουν από τις τέσσερις πειραματικές επιφάνειες στη Δ.θ. Σαρακατσάνα στα Πιέρια Όρη, για τη συμπεριφορά των δασικών φυτών στις σταθμικές αλλαγές στα πλαίσια του Κοινοτικού έργου LIFE+Adaptfor.

-Υλοποιήθηκε το ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων στα πλαίσια του φυτοϋγειονομικού ελέγχου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

- Παρήχθησαν 50.000χ.κ.μ. καυσοξύλων από την εκμετάλλευση των δημοσίων και μη δημοσίων δασών του νομού. Επίσης, συντάχθηκαν δύο διαχειριστικές μελέτες.

- Έγινε συντήρηση και όπου υπήρξε ανάγκη, αποκατάσταση του μεγαλύτερου κατά το δυνατόν (αναλόγως των πιστώσεων) τμήματος του δασικού οδικού δικτύου (640χλμ) και κατασκευάστηκαν δύο (2) σωληνωτοί οχετοί.

- Εκδόθηκαν 1433 άδειες θήρας ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι τήρησης των διατάξεων προστασίας της άγριας πανίδας.

- Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις δασικών υπαλλήλων σε δημοτικά σχολεία στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ευχή ώστε το έτος 2018 να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση και προστασία του δασικού μας πλούτου που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες τάσεις της δασοπονίας, αυτής των "πολλαπλών χρήσεων" του δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου