ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

30/9/19

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ

Χορευτικά και πάλη από την αρχαιότητα

ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΚΗ ΓΗ

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να γευτούν το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον όσοι παραβρέθηκαν.
Μια εκδήλωση που περιελάμβανε χορευτικά, αρχαιοελληνική πάλη και φαγητό σε πήλινα πιάτα όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα, τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Το «συμπόσιο του Αλεξάνδρου υιού του Φιλίππου» όταν ήταν ο τίτλος, ήταν το κλείσιμο των νεανικών δράσεων «Ολύμπια εν Δίω» που έγινε από τους διοργανωτές των Ολυμπίων, τον καθηγητή και πρόεδρο της επιτροπής κ. Θανάση Μπίντα, το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , του δήμου Δίου Ολύμπου και όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν πρέσβης των χωρών που συμμετείχαν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια στα Ολύμπια εν Δίων καθώς επίσης και πολιτικοί. Παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μαυρωτάς, οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και Άννα Μάνη, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Β.Γερολιόλιος, ο δήμαρχος Κατερίνης Κ. Κουκοδήμος, εκπρόσωποι από την Ρωσία και το Αζερμπαιτζάν, η πρόεδρος της ΕΞΕΠ κα Λάμπρου – Ξυπτερά, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καζταρίδης κ.α.

Αφήγηση με ιστορική φόρτιση

Όπως ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μπίντας «θέλουμε να δημιουργήσουμε σε όλους εσάς βιωματικούς συνειρμούς. Θέλουμε το συμπόσιο αυτό να είναι μια αφήγηση με ιστορική φόρτιση. Θέλουμε να απολαύσετε όχι μόνο τις γεύσεις της πιερικής γης αλλά και τις γεύσεις των λέξεων. Θέλουμε η βρώση και η πόση να λειτουργήσουν ως άγγιγμα των αιώνων, ως σημάδια των χρόνων που πέρασαν».

Ο Γ. Γραμματέας

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μαυρώτας ανέφερε μεταξύ άλλων πως εκδηλώσεις αυτές, όπως τα Ολύμπια εν Διω δείχνουν τον πολιτισμό και πως είναι πάντα συνυφασμένος με τον αθλητισμό από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. «Ως χώρα έχουμε κάποια παγκόσμια τοπόσημα όπως είναι η Ολυμπία, ο Μαραθώνας, ο Όλυμπος, οι Δελφοί και πολλά άλλα, τα οποία είναι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να τα επικοινωνήσουμε. Αυτά είναι που ακριβώς προσδιορίζουν και την ελληνική μας ταυτότητα. Και αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε σήμερα με σύγχρονους μεθόδους. Να τα αξιοποιήσουμε όχι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους αλλά και για λόγους ταυτότητας» σημείωσε κ. Μαυρωτάς και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα αθλητικού τουρισμού. «Η Πιερία, ο Όλυμπος είναι ένα πολύ ιδανικό παράδειγμα» υπογράμμισε.



ΠΗΓΗ: olympiobima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου