Άνοιξε το Τριώδιο και θυμάμαι ότι τα παλιά χρόνια όλα τα ζαχαροπλαστεία της Κατερίνης παρασκεύαζαν τον «αποκριάτικο χαλβά».
Ήταν ένα έδεσμα λευκού χρώματος, αρκετά σκληρό και μερικές φορές μαστιχάτο. Δεν γνωρίζω τη συνταγή του αλλά νομίζω ότι παρασκευαζόταν από ασπράδι αυγών, ζάχαρης και μιάς ουσίας που λαμβανόταν από το βράσιμο μιάς ρίζας που ονομαζόταν «τσουένι». Το παρασκεύασμα αυτό είχε πάχος 2-3 εκ. ήταν διακοσμημένο με χρωματιστές καραμέλες και δεν κοβόταν με μαχαίρι. Το έσπαζαν σε ακανόνιστα κομμάτια χτυπώντας το με σφυρί. Η μαστιχωτή έκδοσή του κυκλοφορούσε σε μορφή μικρής στρογγυλής πίτας πασπαλισμένης με σουσάμι.
Ο «αποκριάτικος χαλβάς» ήταν απαραίτητο έδεσμα σε κάθε σπίτι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
ΠΗΓΗ - FACEBOOK - ΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ)
Ήταν ένα έδεσμα λευκού χρώματος, αρκετά σκληρό και μερικές φορές μαστιχάτο. Δεν γνωρίζω τη συνταγή του αλλά νομίζω ότι παρασκευαζόταν από ασπράδι αυγών, ζάχαρης και μιάς ουσίας που λαμβανόταν από το βράσιμο μιάς ρίζας που ονομαζόταν «τσουένι». Το παρασκεύασμα αυτό είχε πάχος 2-3 εκ. ήταν διακοσμημένο με χρωματιστές καραμέλες και δεν κοβόταν με μαχαίρι. Το έσπαζαν σε ακανόνιστα κομμάτια χτυπώντας το με σφυρί. Η μαστιχωτή έκδοσή του κυκλοφορούσε σε μορφή μικρής στρογγυλής πίτας πασπαλισμένης με σουσάμι.
Ο «αποκριάτικος χαλβάς» ήταν απαραίτητο έδεσμα σε κάθε σπίτι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
ΠΗΓΗ - FACEBOOK - ΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου