ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

1/2/20

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Τίταρος... το βουνό ανάμεσα στα Πιέρια και τον Όλυμπο όπου βρισκόταν το πρώτο μαντείο της Δωδώνης-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γεωγραφικά αποτελεί βορειοδυτική προέκταση του ίδιου ορεινού όγκου με τον Όλυμπο. Ατενίζει στα δυτικά...


τα Καμβούνια Όρη και τα Στενά του Σαραντάπορου. Ανατολικά ορθώνεται ο γερο-Όλυμπος. Βόρεια
συνορεύει με τα Πιέρια όρη και νότια αγναντεύει τη Μελούνα.
Βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Λάρισας, στα όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, δυτικά του Ολύμπου και είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό του Νομού με υψ. 1838μ. (κορυφή Μικρό Φλάμπουρο). Εκτείνεται στα όρια των νομών Κοζάνης-Λάρισας-Πιερίας, με δυτική προς ανατολική κατεύθυνση μεταξύ Καμβουνίων προς δυτικά, από τα οποία τον χωρίζουν τα στενά του Σαραντάπορου, του Ολύμπου προς ανατολικά, τα στενά της Πέτρας των Πιερίων από βορρά. Το μήκος του μεταξύ των δύο στενών, είναι περίπου 25χλμ. Τα πετρώματα του Τίταρου είναι ασβεστολιθικά.
Μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάση. Είναι κατάφυτο κυρίως στις ΒΑ πλαγιές του από δρύες χαμηλά και αιωνόβιες οξιές ψηλότερα. Το νότιο τμήμα του είναι υποβαθμισμένο από την υπερβόσκηση. Η πανίδα του αποτελείται κυρίως από κοινά δασικά είδη (αγριογούρουνα, αλεπούδες, ζαρκάδια, λύκους, δρυοκολάπτες, πέρδικες, κίσσες κ.α.)
Προσφέρει μοναδική θέα στον Όλυμπο και ιδιαίτερα στις ψηλότερες κορφές αλλά και στα Πιέρια, όπως και στον Περραιβικό κάμπο. Πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές διασχίζουν το βουνό με αφετηρία το γραφικό Λιβάδι τον μοναδικό οικισμό που είναι χτισμένος στις πλαγιές του βουνού.

Ο Τίταρος συνδέεται επίσης με ένα ακόμη σημαντικό ιερό, το πρώτο μαντείο της Δωδώνης, όπως μαρτυρεί η επίκληση του Αχιλλέα προς το Δία (Ιλιάδα, Π230-235), όπου την αναφέρει ως "δυσχείμερον" που υπηρετείται από τους Σελλούς που ζουν γύρω από τον Τιταρήσιο ποταμό που πηγάζει από τον Τίταρο. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι ο μάντης της εκστρατείας των Ελλήνων Αργοναυτών είναι από τον Τίταρο, συνάγεται ότι εκεί πρέπει να βρισκόταν και η αρχική Δωδώνη.


Όταν οι Πελασγοί της περιοχής διώχθηκαν από τους Λάπιθες προς την Ήπειρο, εκεί ίδρυσαν τη δεύτερη Δωδώνη, που είναι ευρύτερα γνωστή.


Πιέρια όρη, Τίταρος και Όλυμπος










OlymposVoice.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου