ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

30/5/20

Πιερία – Βόλβη: Αγώνας επιβίωσης για τα ενοικιαζόμενα

Σε αγώνα δρόμου για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στις τουριστικές περιοχές της Πιερίας και του Δήμου Βόλβης.

Ενόψει του ανοίγματος των καταλυμάτων στις 15 Ιουνίου, έχουν αρχίσει δειλά να γίνονται οι πρώτες κρατήσεις, τόσο από μεμονωμένους τουρίστες, όσο και μέσω τουριστικών πρακτορείων.

Ανάσα στους επιχειρηματίες φαίνεται πως δίνει το άνοιγμα χερσαίων συνόρων νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς οι δύο περιοχές βασίζονται κυρίως στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και η επαναλειτουργία των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης επίσης στις 15 Ιουνίου. Στα θετικά προσμετρούν και την αύξηση των voucher του κοινωνικού τουρισμού, που θα δώσει ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κλάδο σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τα οποία ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς και σε ό,τι αφορά την τουριστική προβολή των περιοχών τους, που θεωρούν ανεπαρκή.

Οι πρώτες κρατήσεις

«Περάσαμε δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Έχουμε υποστεί τεράστια ζημία. Έχουν ακυρωθεί κι έχουν παγώσει όλα. Ξεκινάμε 15 Ιουνίου, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα έρθει ο κόσμος. Έχουμε λίγες κρατήσεις για τέλη Ιουνίου και κάτι πάει να γίνει τον Ιούλιο, αλλά με πολύ μικρές πληρότητες.

Κάποιος που έχει 25 δωμάτια θα λειτουργήσει τα πέντε ή τα δέκα. Αν ένα τουριστικό πρακτορείο έφερνε 50 άτομα, τώρα θα φέρει δέκα. Είναι επιφυλακτικοί», είπε στο GRTimes.gr ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας – Πέλλας – Ημαθίας, η οποία αριθμεί 1.200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 1.080 στην Πιερία, με 17.500 δωμάτια δυναμικότητας 35.000 κλινών.

Στην περιοχή επικρατεί προβληματισμός από τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. «Εμείς δουλεύουμε με Βαλκάνια και με Κεντρική Ευρώπη, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία και Γερμανία. Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που έχουμε από tour operators του εξωτερικού είναι ότι θα ξεκινήσουν μετά τον Ιούλιο, για να μπορέσουν να μαζέψουν τον κόσμο.

Οι μικρές επιχειρήσεις με λίγα δωμάτια σκέφτονται να μην ανοίξουν, φοβούμενες κάποιο κρούσμα. Εγώ προτείνω στους συναδέλφους να ανοίξουν, για να δώσουν ώθηση και για το ’21. Αν είσαι κλειστός, χάνεις τους πελάτες», τόνισε ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Σταυρό του Δήμου Βόλβη, όπου έχουν γίνει κάποιες μεταφορές κρατήσεων για Ιούλιο και Αύγουστο. «Δεν είναι βέβαια στα περσινά επίπεδα, αλλά σαφώς είναι κάτι σε σχέση με το τίποτα μέχρι πριν από λίγο καιρό», ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σταυρού, Κωνσταντίνος Παπαζώης.

Ο ίδιος επισήμανε, πως χάθηκε ένα κρίσιμο διάστημα, όλος ο Μάιος, κατά τον οποίο «έπεφταν» τα πρώτα χρήματα, ενώ οι επιχειρήσεις που άνοιγαν πριν από το Πάσχα, έχασαν και αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, τόνισε ότι στους ιδιοκτήτες δεν υπάρχει η σκέψη να μην ανοίξουν, καθώς οι πλειονότητα των συνολικά 110 επιχειρήσεων του συλλόγου είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 8 έως 12 ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν αυτοί που έχουν δώσει τα δωμάτια σε τουριστικά γραφεία. Υπάρχει θέμα πώς θα έρχονται οι άνθρωποι. Είναι θολό το τοπίο, γιατί έρχονται μαζικά με λεωφορεία. Τώρα το λεωφορείο των 50 ατόμων θα πρέπει να έχει 25», εξήγησε.


Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Αβεβαιότητα προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα καταλύματα.

«Δεν έχουμε εγκύκλιο, παρά μόνο κάποιες οδηγίες που μας έδωσε η ομοσπονδία μας. Έχουμε, όμως, πολλές απορίες και θέλουμε διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να οριστεί γιατρός καταλύματος. Θα πρέπει να τον ορίσω εγώ; Θα τον ορίσει ο γιατρός της δημόσιας υγείας της περιοχής; Θα πρέπει να τον πληρώνω εγώ;

Αν θα βρεθεί ένα ύποπτο κρούσμα, ποιον πρέπει να ειδοποιήσω; Επίσης, ο υπεύθυνος του καταλύματος θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ύποπτου κρούσματος. Πότε θα εκπαιδευτούν τα 100 μέλη; Πρέπει λίγο πιο γρήγορα να τρέξει το πράγμα», τόνισε ο κ. Παπαζώης.

Από την πλευρά του ο κ. Βεϊδαμενίδης διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει το κόστος εφαρμογής των οδηγιών σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

«Χρειάζεται στοχευμένη προβολή»

Ενστάσεις έχουν οι επιχειρηματίες των δύο περιοχών ως προς την τουριστική προβολή του κλάδου σε κεντρικό επίπεδο.

«Συνέχεια από τον ΕΟΤ προβάλλονται οι Κυκλάδες και γενικά τα νησιά, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Εμείς ως Κεντρική Μακεδονία δεν είμαστε πουθενά. Ζητήσαμε σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε πριν από 15 μέρες από το υπουργείο Τουρισμού να έχουμε ίση μεταχείριση. Μας είπαν ότι θα συνεννοηθούν με κάθε περιφέρεια, ώστε να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Άλλες κοντινές χώρες, όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο, άνοιξαν νωρίτερα και παίρνουν κομμάτι των τουριστών που έρχονταν σε μας», ανέφερε ο κ. Βεϊδαμενίδης, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι πρόβλημα δημιουργούν και οι ελληνικές πρεσβείες στις χώρες – στόχους, οι οποίες δίνουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το τι ισχύει στη χώρα μας.

«Ελπίζουμε ότι η περιφέρεια θα κάνει μια στοχευμένη καμπάνια για τα Βαλκάνια. Εκεί στηριζόμαστε κυρίως. Αυτοί είναι οι πελάτες μας και πρέπει να τους ξαναφέρουμε. Πρέπει να αλλάξει και συνολικά ο τρόπος της τουριστικής προβολής. Χρειάζεται δουλειά με 10ετές πλάνο και όραμα», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαζώης.

grtimes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου