ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

29/6/20

«Βαρυχειμωνιά» καλοκαιριάτικα σε Χαλκιδική και Πιερία

Ήλιος, καθαρές ακτές, γαλαζοπράσινα νερά και άδειες… ξαπλώστρες, άδεια δωμάτια ξενοδοχείων, τουρίστες με τα κιάλια.


Αυτή είναι η εικόνα που απεικονίζει το φετινό ελληνικό καλοκαίρι, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να πείσει τους τουρίστες να περάσουν τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου, τη Χαλκιδική, την Πιερία και δεκάδες ακόμα ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Η καλή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων αλλά και θυμάτων του ιού φαίνεται πως δεν είναι αρκετά ώστε να δώσουν την τονωτική ένεση. Η κατάσταση, όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ» οι επαγγελματίες του κλάδου είναι απογοητευτική και τα ταμεία τους είναι άδεια, γεγονός που παραπέμπει όχι σε καλοκαίρι αλλά σε «βαρυχειμωνιά». Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε πως σε παραλία της περιοχής των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι ξαπλώστρες ήταν άδειες αν και βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου, ενώ ούτε οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς που στο παρελθόν σχολούσαν από τη δουλειά και έσπευδαν σε κάποια κοντινή παραλία για μακροβούτια, ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού.

Αν και η χώρα μας έχει ανοίξει τα σύνορά της και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια «Μακεδονία» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα και παρά το γεγονός ότι τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και τα εποχιακά καταλύματα επαναλειτούργησαν τα πρώτα από την 1η Ιουνίου και τα δεύτερα από τις 15 του τρέχοντος μήνα, οι κρατήσεις και οι πληρότητες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 15%, με τους ανθρώπους του τουρισμού να αισιοδοξούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί από τις 15 Ιουλίου και μετά, οπότε και θα επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας (από 1η Ιουλίου).

Το ερώτημα που ταλανίζει τους επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι ποιος θα «πληρώσει την λυπητερή» μιας κι αυτή θα την πληρώσουν όλοι αλλά «πόση θα είναι η λυπητερή», αφού τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τζίρους που δεν θα ξεπεράσουν το 40% των περσινών. Κι αυτοί οι αριθμοί αφορούν εκείνους που θα ανοίξουν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, καθώς πολλοί επαγγελματίες είτε ανοίγουν κάποιο Σαββατοκύριακο που τυχόν έχουν κρατήσεις και κλείνουν ξανά στην συνέχεια, είτε φέτος θα κρατήσουν για όλη την σεζόν το ταμπελάκι «κλειστό» στην εξώπορτά.

Ξενοδοχεία και resorts… εκ περιτροπής

Στη Χαλκιδική για παράδειγμα από τις μεγάλες και πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες το Miraggio Thermal Spa Resort θα παραμείνει κλειστό, όπως και το Porto Carras στον Νέο Μαρμαρά. Άλλα μεγάλα ξενοδοχειακά resorts θα λειτουργήσουν μέρος των εγκαταστάσεών τους. Το Sani Resort θα λειτουργήσει φέτος από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τις μονάδες Porto Sani και Sani Asterias, ενώ από τα ξενοδοχεία IKOS του ιδίου ομίλου στη Χαλκιδική θα ανοίξει το Ikos Olivia στην Γερακινή με το Ikos Oceania των Νέων Μουδανιών να παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Κανονικά, σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει το Kassandra Palace, ενώ και τα ξενοδοχεία Athos Palace και το Pallini Beach Hotel που ανήκουν σε κοινό όμιλο θα λειτουργήσουν. Από 1η Ιουλίου επαναλειτουργεί και το Eagles Palace στην Ουρανούπολη, ενώ και το Danai Beach Resorts & Villas στην Νικήτη επαναλειτούργησε την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Παράλληλα όμως δεν έχουμε και κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση» επισημαίνει με νόημα στη «ΜτΚ» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. «Είναι δύσκολα τα πράγματα» λέει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο το 50% των εποχιακών καταλυμάτων της Χαλκιδικής είναι κλειστό, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και των καταστημάτων που μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει.

«Στην περιοχή της Αθύτου μαγαζιά κατέβασαν τα στόρια μόνιμα και μπήκαν ήδη τα πρώτα λουκέτα. Δεν ξέρω εάν θα αλλάξει κάτι τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. «Η λέξη βαρυχειμωνιά είναι αυτή που χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 10%-25% με τους Βαλκάνιους επισκέπτες να είναι εκείνοι που ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους στην περιοχή. Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον νομό υπάρχουν περίπου 90.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα.

Χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση τις καθημερινές, και με κάποια σχετική κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα δουλεύουν και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Χαλκιδική και Πιερία. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο μεσίτης, Κώστας Γεωργάκος «οι πληροφορίες και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι τα περισσότερα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι στα αζήτητα. Υπάρχουν σπίτια που διατίθενται έναντι 20 ευρώ τη διανυκτέρευση και δεν μισθώνονται» σχολιάζει ο κ. Γεωργάκος.

Μικρή πληρότητα

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί και οι ημερήσιες εκδρομές από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική. Οι επαγγελματίες του νομού εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας έρχονται αντιμέτωποι και με τον κακό καιρό που κρατά τους Θεσσαλονικείς ακόμα και τα Σαββατοκύριακα στα σπίτια τους στην πόλη.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής του ταξιδιωτικού ομίλου «Zorpidis», Μιχάλης Ζορπίδης, «η κατάσταση δεν είναι καλή». Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη οι τιμές των ξενοδοχείων είναι υψηλές. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα, για να περιγράψει την κατάσταση, την συχνότητα με την οποία το γραφείο του διοργανώνει ημερήσιες εκδρομές από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική, λέγοντας πως «μέχρι σήμερα έχουμε βάλει δέκα πούλμαν συνολικά για τρία Σαββατοκύριακα, ενώ παλιά βάζαμε είκοσι και τριάντα πούλμαν το ένα Σαββατοκύριακο», υποστηρίζει ο κ. Ζορπίδης.

Χαμηλά είναι τα επίπεδα του τουρισμού και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Όπως τονίζει, οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πόλης κυμαίνονται μεταξύ 10%-15%. «Η κατάσταση μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντική. Οι άνθρωποι του τουρισμού αισιοδοξούν πως θα αλλάξει η εικόνα από την 1η Ιουλίου. Το πλήγμα του κορονοϊού στον τουρισμό είναι μεγάλο. Εκτιμάται πως με την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη συνδέονται περίπου 60 επαγγέλματα. Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν πως μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει ανακτηθεί το 40% του τζίρου» σχολιάζει η κ. Καραγιάννη.

Και η Πιερία… άδεια

«Δεν υπάρχει εικόνα ποιο ξενοδοχείο έχει ανοίξει, ποιο θα ανοίξει και ποιο θα μείνει κλειστό» εξηγεί στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά. «Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά» λέει. Στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας υπάρχουν 390 ξενοδοχεία. Όσο από αυτά επαναλειτούργησαν έχουν πληρότητα της τάξης του 15%-20%. Οι επαγγελματίες της περιοχής πάντως αισιοδοξούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί από την 1η Ιουλίου και μετά. «Δεν υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία, βέβαια» διευκρινίζει η κ. Ξυπτερά. Στην Πιερία υπάρχουν περίπου 15.000 ξενοδοχειακές κλίνες και άλλες 15.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. «Η αρχή θα ήταν δύσκολη. Το ξέραμε όλοι μας» σχολιάζει.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν και οι αναβάσεις στο «Βουνό των 12 θεών», τον Όλυμπο, με το ενδιαφέρον ωστόσο των τουριστών να παραμένει χαμηλό. Αντίθετη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις καταδύσεις. Όπως λέει ο Κώστας Μαυροχωρίδης, εκπαιδευτής και συνιδιοκτήτης του Sea Diving Center που πραγματοποιεί καταδύσεις στην περιοχή της Σάνη η εγχώρια αγορά πάει καλά. «Περιμένουμε από 1η Ιουλίου περισσότερο κόσμο» τονίζει. Σε αντίθεση με την κατάδυση πάντως, εκπαιδευτές θαλάσσιων σπορ αναφέρουν πως το ενδιαφέρον του κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ.


Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου