Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Κατερίνης και την δημοσιογράφο Χριστίνα Σιδηροπούλου παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, για θέματα της επικαιρότητας καθώς και για ερώτησή του προς ...
τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες σχετικά με ζητήματα που ανακύπτουν από το έργο «προστασία από τη διάβρωση ακτών Δ.Δ. Πλαταμώνα». Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και με αποκλειστικά θέματα συζήτησης τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
Προστασία από τη διάβρωση ακτών Πλαταμώνα και Μακρυγιάλλου
Στο κείμενο-ερώτηση προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, και με αφορμή το επικείμενο έργο «προστασία από διάβρωση ακτών Δ.Δ. Πλαταμώνα» αναφέρει ότι
‘Το έργο με τίτλο «Αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα», η κατασκευή του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, είναι μόνο έργο «Ακτομηχανικής’, θέτοντας έτσι το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης διαχείρισης των ακτών, ειδικά δε όταν πρόκειται για ακτές μπροστά από οικισμούς όπως αυτός του Πλαταμώνα, που παίζουν καταλυτικό ρόλο και τροφοδοτούν με ανάπτυξη μία ευρύτερη περιοχή.
Αναφέρθηκε στην ‘κακή’ ιστορία της μελέτης που όπως τονίζει ‘στο μέλλον θα πρέπει να αποφεύγεται’, ενώ όπως συμπλήρωσε ‘η συνολική παλινδρόμηση που υπήρξε, δημιουργεί αμφιβολίες στην εμπιστοσύνη του ίδιου του έργου’.
Ανέφερε την τάση που υπάρχει διεθνώς να αντιμετωπίζεται, δηλαδή, η θάλασσα ως πόρος αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός, με τα έργα σε παράκτια μέτωπα να έχουν έναν διττό ρόλο: αφενός μεν την διαχείριση σε ότι έχει να κάνει με το νερό (προστασία από διάβρωση, καθαρότητα, περιβάλλον κλπ), αφετέρου δε στην σύνδεση της θάλασσας με τις λειτουργίες του οικισμού / πόλης και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής της περιοχής.
Το παράδειγμα αυτό γίνεται καλύτερα κατανοητό στην περίπτωση του Μακρυγιάλου όπου, όπως ανέφερε ο κ. Τζιουβάρας, εκτός από την προστασία της ακτής και το τουριστικό προϊόν, έχουμε και την καλλιέργεια του μυδιού αλλά και την θαλάσσια χελώνα και το μπλε καβούρι που επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και συνιστούν σημαντικές περιβαλλοντικές διαστάσεις που πρέπει να συνυπολογιστούν όταν θα προχωρήσει η εκεί ανάθεση για τα σχετικά έργα προστασίας των ακτών.
Τουρισμός
Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «τις εξελίξεις στον τουρισμό υπό τις παρούσες συνθήκες» ζήτησε η παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» μέσω του επικεφαλής της, Χρήστου Παπαστεργίου, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ενώ προηγουμένως σε συνέντευξη του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, ο κ. Τζιουβάρας εξέφρασε την άποψη ότι πέρα από την ετοιμότητα που οφείλουμε να έχουμε ως προς την τουριστική μας αγορά (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστίαση κλπ) – που πρέπει να είναι ανοιχτή, πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες όπως ο ίδιος ο επισκέπτης με τις διαθέσεις και τις δυνατότητές του, το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι στο «κάδρο» της εθνικής προβολής προς το εξωτερικό, αλλά και η αστάθεια του ιού.
Αναφέρθηκε σε έρευνες που ήδη υπάρχουν και καταγράφουν αλλαγή στις τάσεις των καταναλωτών όπως για παράδειγμα η στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης (άσκηση, διατροφή, φυσικό περιβάλλον κλπ) αλλά και η επιβεβαίωση της ευρέως γνωστής τάσης για χρήση των ατομικών μέσων μεταφοράς από ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
O κος. Τζιουβάρας επισήμανε το πλεονέκτημα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας όντας Πύλη (οδικής) εισόδου, ενώ είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι με το πέρας της σεζόν θα απαιτηθεί μία νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική θα βασίζεται στα νέα δεδομένα, και οπωσδήποτε μίας «Περιφέρειας που είναι προσηλωμένη στην Αξιοπιστία και της Ασφάλεια», δηλαδή που λειτουργεί με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σε όλους του τομείς δράσης της.
Εκείνο που επικράτησε ως άποψη στην συζήτηση ήταν η ανάγκη για αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς ο κίνδυνος του ιού δεν έχει ακόμα παρέλθει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου