Μπορεί η μισή προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ το 2019 να κινούνταν γύρω από την ανάπτυξη που θα έφερνε η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, μπορεί ολόκληρο το πολιτικό αφήγημα του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη να βασίστηκε πάνω στα σαθρά θεμέλια του Ελληνικού, αλλά η πραγματικότητα τέσσερα χρόνια αργότερα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Εδώ και μέρες οι οικονομικές ιστοσελίδες έχουν «βουΐξει» με την είδηση ότι οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς και Eurobank έχουν πάρει τον δρόμο της εξόδου καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις του έργου.
Σύμφωνα με το capital.gr, να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για “απόβαση” στο Ελληνικό αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας επένδυσης βρίσκεται και η Eurobank. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η απόφαση έχει ληφθεί οριστικά, ενώ η Eurobank επιχειρεί αναδιάρθρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Lamda Development στα τέλη του 2021.
Το crisismonitor.gr σημειώνει μάλιστα ότι στο μεταίχμιο βρίσκεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ακόμα δεν έχει διασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση μιας και το deal για την πώληση της Terna Energy παραμένει… αβέβαιο.
Όλα αυτά, συμβαίνουν λίγο μετά την αποχώρηση διεθνών κολοσών, οι οποίοι αν και διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση δεόντως όταν εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την επένδυση, πλέον φαίνεται πως… «την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια».
Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα, «πρώτα έφυγαν οι επενδυτές, η κινεζική Fosun, η αραβική Eagle Hills. Ακολούθησε στην έξοδο η αμερικανική Mohegan».
Κάπως έτσι λοιπόν, μαζί με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, φαίνεται πως λήγει και το αφήγημα του Ελληνικού που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν ζωντανό τα τελευταία χρόνια. Το πολυδιαφημισμένο «μεγαλύτερο project» της Ευρώπης των 5 δισεκ. ευρώ και των 70.000 θέσεων εργασίας πέρασε το 2021 με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποκλειστικά στα χέρια των γνωστών ελληνικών «κολοσσών» πετώντας έξω όλες τις διεθνείς συμμετοχές, μόνο για να φτάσει το 2023 να αποχωρούν και οι ελληνικές εταιρείες, καθιστώντας έτσι το Ελληνικό ένα… πολύ μεγάλο χωράφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου