ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

9/6/23

Ο Όλυμπος, μια ιταλική ραψωδία, τα 146 χρόνια του Ερυθρού Σταυρού και το… αντίο του Λίο Μέσι


Καλημέρα σας!

Στην Πιερία ανακάλυψαν τον Όλυμπο

ως αναπτυξιακό βραχίονα της περιοχής με… μερικές χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση. Περίμεναν, λέει, να αλλάξει ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1938, κάτι που έγινε το 2021 και δίνει, πλέον, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Όλυμπος project, όπως θα μπορούσε να είναι ο κωδικός του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει και διεθνή προβολή της περιοχής. Θεωρητικά η μελέτη που καταρτίστηκε προβλέπει –και προτείνει- να γίνουν πολλά. Από καταφύγια – ξενοδοχεία και θεματικά πάρκα, μέχρι παρεμβάσεις για βελτίωση του οδικού δικτύου και των μονοπατιών. Κυρίως, όμως, προβλέπει τη δημιουργία Σταθμού Ελέγχου, στον οποίο θα καταγράφονται όσοι μπαίνουν και όσοι βγαίνουν, καθώς και ο προορισμός τους, ώστε να μην είναι το βουνό των Θεών… ξέφραγο αμπέλι, κάτι που ισχύει σήμερα. Το κυριότερο, όμως, και ενδεχομένως το δυσκολότερο με την έννοια των αντιδράσεων, είναι ότι στη μελέτη, που έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται ο καθορισμός ενός μίνιμουμ ασφαλίστρων –για παράδειγμα τριών έως πέντε ευρώ- για τους επισκέπτες, ώστε όταν χρειαστεί επέμβαση σωστικών μέσων μετά από κάποιο ατύχημα, να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Το μέτρο έχει μεγάλη σημασία αφενός επειδή οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι συνηθέστατα υψηλού κόστους και αφετέρου διότι με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται εν μέρει μια προφανής κοινωνική αδικία. Ακόμη καλύτερα –λένε οι γνωρίζοντες από κοντά το θέμα- θα ήταν ο λογαριασμός για τη διάσωση να πάει κατευθείαν σε αυτόν που διασώθηκε. Πολύ περισσότερο που συνήθως τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν οι ορειβάτες και περιπατητές παίρνουν τα λάθος ρίσκα. Για παράδειγμα, υποτιμούν τις καιρικές συνθήκες και τη δύναμη του βουνού και ξεκινούν τις δραστηριότητες τους όταν οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν.    


Πρόβλημα βιωσιμότητας για τα ξενοδοχεία η έλλειψη προσωπικού


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι υποδομές και τα θέματα περιβάλλοντος ήταν δύο βασικά προβλήματα στη βιωσιμότητα ενός ελληνικό ξενοδοχείου. Τώρα στην εξίσωση μπαίνει ένας τρίτος –εξαιρετικά σοβαρός και καθοριστικός- παράγοντας, το ανθρώπινο δυναμικό. Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί και θα αναλυθεί σε ένα Workshop που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 10 Ιουνίου, στις 3.30 το απομεσήμερο, στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Eκθέσεως Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για εκδήλωση ενταγμένη στην Forward Green, την κλαδική έκθεση για την κυκλική οικονομία, που οργανώνει μέχρι αύριο ο βράδυ η ΔΕΘ – Helexpo. Για τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου θα μιλήσει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Άγης Παπαδόπουλος, τα αποτελέσματα έρευνας για τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού θα ανακοινώσει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Βλάχος, ενώ στις τάσεις και στις προοπτικές του ξενοδοχειακού τομέα στη χώρα μας θα αναφερθεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης είναι αυτονόητο, καθώς σε αυτή τη φάση η άνοδος του ελληνικού τουρισμού –κυρίως ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά- φέρνει στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα του κλάδου, με κυριότερο την έλλειψη εργαζομένων, αφού μόνο τη φετινή θερινή περίοδο –και παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα βρίσκεται κοντά στο 13%- υπολογίζεται ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις φιλοξενίας και τουρισμού θα μείνουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας.  


146 χρόνια ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη

Φέτος συμπληρώνονται 146 χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς στην κοινωνία από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με αυτή την ευκαιρία αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο γυάλινο περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, ακριβώς μπροστά από το Ολύμπιον. Η εκδήλωση περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- διαδραστική ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την υγεία, ενώ θα δοθούν οδηγίες για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Όπως φαίνεται τα θέματα που θα παρουσιάσουν εθελοντές και προσωπικό του ΕΕΣ από τους τομείς Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαριτών - Διασωστών και Νεότητας απευθύνονται σε όλους μικρούς και μεγάλους. Σάββατο είναι, ο καιρός προβλέπεται αίθριος, η Αριστοτέλους είναι στο κέντρο της πόλης, επομένως μια βόλτα από το γυάλινο περίπτερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία τόσο για ενημέρωση για τα συγκεκριμένα πολύ επίκαιρα θέματα, όσο και για τις γενικότερες δράσεις του ΕΕΣ, που το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία καινούρια προσπάθεια να ανανεώσει τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία.

Ιταλική ραψωδία στο Ολυμπιακό Μουσείο

Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει φέτος την τιμητική του. Πρόκειται αναμφίβολα για ολική επαναφορά, που μένει να δούμε εάν θα έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Πρώτα η Ρόμα έπαιξε την προηγούμενη εβδομάδα στον τελικό του Europa Leaque. Προχθές Τετάρτη η Φιορεντίνα έπαιξε στον τελικό του Europa Conference League και αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου η Ίντερ θα αγωνιστεί στον τελικό του Champions League. Στο ενδιάμεσο, σήμερα το απόγευμα στις 7.30 οι Ιταλοί της Θεσσαλονίκης, όπως εκφράζονται από το επίτιμο προξενείο της Ιταλίας στην πόλη, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, θα μαζευτούν στο Ολυμπιακό Μουσείο για να γιορτάσουν την προ ολίγων ημερών εθνική εορτή της Ιταλίας -μέσα από δημοψήφισμα, στις 2 Ιουνίου του 1946 οι Ιταλοί επέλεξαν ως πολίτευμά τους την αβασίλευτη δημοκρατία. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης είναι συναυλία με τίτλο «Note Tricolori» με έργα Ιταλών συνθετών και έργα με αναφορά στην Ιταλία από μουσικούς του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και το φημισμένο το τελευταίο διάστημα σύνολο σαξοφώνων του ΚΩΘ Sax Nouveau. Όπως είναι φυσικό την εκδήλωση στηρίζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας –και στη Θεσσαλονίκη- με σχέσεις ή αντικείμενο που αφορά την Ιταλία – ανάμεσα τους η EDATHESS, η Hellenic Train, η ΖΕΝΙΘ, η Mare e Monti, η Tiramisu και η Tonino. Πραγματική ιταλική ραψωδία!

Αντίο Λίο!

Ο Λίο Μέσι δεν είναι απλώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 20 χρόνων –πολλοί πιστεύουν ότι είναι και ο καλύτερος όλων των εποχών, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση. Αποδεικνύεται παράλληλα κι ένας πανέξυπνος επαγγελματίας, κάτι που οφείλεται είτε στο ένστικτο, είτε στην κοινωνική του καλλιέργεια, λίγη σημασία έχει. Η ουσία είναι ότι αντίθετα με πολλούς σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι οποίοι στο τέλος της καριέρας τους προτιμούν τα πετροδόλαρα των Αραβικών χωρών και τη συμμετοχή τους σε πλήρως ανυπόληπτα προσώρας πρωταθλήματα, εκείνος επέλεξε για το φινάλε της καριέρας του το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, που βρίσκεται μόλις ένα – δύο επίπεδα κάτω από το ευρωπαϊκό. Λέγεται, μάλιστα, ότι απέρριψε πρόταση 1,2 – 1,6 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε σε αυτό το επίπεδο και μετά από τόσα χρόνια καριέρα τα χρήματα δεν (πρέπει να) είναι το βασικό κριτήριο. Προφανώς και στην Αμερική τα έσοδά του θα είναι ιλιγγιώδη. Επίσης, μάλλον απέρριψε την ιδέα να επιστρέψει στην αγαπημένη του Βαρκελώνη, παρά το κάλεσμα εκατομμυρίων φιλάθλων, αλλά και τη σαφή προτίμηση της οικογένειάς του. Προφανώς ο Μέσι αντελήφθη ότι αν φορούσε και πάλι τη φανέλα της Μπαρτσελόνα η σύγκριση με τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, όταν κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο και μάλιστα πολλές φορές, θα ήταν άμεση και… άδικη. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να περπατήσει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές. Ακόμη κι αν το επιχειρήσει από το ίδιο σημείο, με τον ίδιο ακριβώς καιρό και φορώντας τα ίδια ακριβώς ρούχα, τα νερά είναι δεδομένο ότι έχουν αλλάξει, όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος έχει αλλάξει. Ακόμη και το περίφημο λαϊκό ρητό «το φαΐ δεν τρώγεται ξαναζεσταμένο», που κι αυτό ταιριάζει στην περίπτωση του Μέσι, ωχριά μπροστά στην συγκεκριμένη αλήθεια που διατύπωσε ο Ηράκλειτος 500 – 600 χρόνια πριν από τον Χριστό. Ο Λίο Μέσι, λοιπόν, έκανε τη σωστή επιλογή για την υστεροφημία του, αλλά και για την επιθυμία του –όπως ακούγεται- να ηγηθεί μία ακόμη φορά της Εθνικής Αργεντινής, στο επόμενο Copa America. Αν, λοιπόν, ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του –κάτι που αναμφίβολα ισχύει- ο Μέσι επιβεβαιώνει διαρκώς τη θέση του στην καρδιά των φίλων του ποδοσφαίρου. Των φίλων του αθλήματος, όχι των οπαδών της οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρότερης ομάδας. Όσο για τους φίλους της Μπαρτσελόνα πρέπει να νιώθουν τυχεροί που είχαν στην ομάδα τους για περισσότερα από 15 χρόνια έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος τους χάρισε απλόχερα τίτλους, τους πρόσφερε χαρές και τους επιφύλαξε για το τέλος την πιο γλυκιά… απόρριψη, που είναι ικανή να κατοχυρώσει μια παντοτινή σχέση μαζί του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου