ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

22/3/24

Κλείνει αιφνιδιαστικά κι άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα, στον αέρα 300 εργαζόμενοι


 Πρόκειται για το ιστορικό εργοστάσιο υαλουργίας «ΓΙΟΥΛΑ» στο Αιγάλεω

Το κλείσιμο του εργοστασίου υαλουργίας «ΓΙΟΥΛΑ», ύστερα από 75 χρόνια λειτουργίας, ανακοίνωσε ο πορτογαλικός όμιλος ΒΑ που το έχει εξαγοράσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ο πορτογαλικός όμιλος επικαλείται ζημίες και η αιφνιδιαστική απόφαση για λουκέτο οδηγεί σε απόγνωση τους 300 εργαζόμενους στην ιστορική υαλουργία στο Αιγάλεω.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, για να προχωρήσει ο όμιλος πιο γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός Ταμείου ανεργίας.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια».

Παρέμβαση Μαξίμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ερώτηση κατέθεσαν οι Τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και Οικονομικών, Νίκος Παππάς, σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του πορτογαλικού ομίλου.

Ολόκληρο το κείμενο της κατατεθειμένης κοινής Ερώτησης:

«Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Άμεσα να παρέμβει η Κυβέρνηση για την προστασία των 300 εργατών του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ που οδηγείται σε αιφνίδιο λουκέτο»

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκύψει από την αιφνιδιαστική απόφαση του Πορτογαλικού Ομίλου BA Vidro να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία του ιστορικού εργοστασίου της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ, που εδρεύει στο Αιγάλεω. Όπως έγινε γνωστό ο ξένος όμιλος, που πριν 3,5 περίπου εξαγόρασε το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην παραγωγή γυαλιού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξαφνικά στην ανεργία 300 εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα.

Με σημερινό της μάλιστα Δελτίο Τύπου η ΓΣΕΕ αναφέρει πως η επιχείρηση, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση, πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά πράγματι μια αιφνίδια είδηση, ενώ γεννά πολλά ερωτήματα το γιατί ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, επικαλούμενος ζημίες, αποφασίζει να κλείσει μόνο το εργοστάσιο του Αιγάλεω, το όποιο έχει πάνω από 70 χρόνια λειτουργίας και προσωπικό με τεχνογνωσία τουλάχιστον 20 χρόνων, την ώρα που όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα δημοσιεύματα, η εξαγορά και μόνο της ΓΙΟΥΛΑ, εκτόξευσε από τα τέλη του 2016 τις πωλήσεις του Ομίλου στα 803,9 εκατ. ευρώ (2017), από 581,5 εκατ. ευρώ και με τα εργοστάσια που περιήλθαν στην κατοχή του, μπορούσε πια να παράξει πάνω από 20 εκατ. μονάδες καθημερινά.

Επειδή η περίπτωση της ξαφνικής ανακοίνωσης του λουκέτο στο ελληνικό εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ αφήνει κυριολεκτικά χωρίς εισόδημα 300 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ωθώντας τους στην ανεργία,

Επειδή δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να εμφανίζονται στη χώρα μας επενδυτές που λόγω κρίσης και προβλημάτων ρευστότητας των εγχώριων εταιρειών, εξαγοράζουν την ελληνική παραγωγική βάση και μέσα σε σύντομο διάστημα, ανενόχλητοι, ξεπουλάνε τις υποδομές, σταματούν τις μηχανές παραγωγής και αφήνουν στον δρόμο υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικό,

Επειδή το Κράτος οφείλει να προστατεύσει άμεσα τους εργαζόμενους και να δώσει προοπτική διεξόδου για αυτούς και τις οικογένειές τους, διαφορετικά θα εκπέμψει το σήμα πως στη χώρα μας η εργατική νομοθεσία και οι εκ του νόμου περιγραφόμενες υποχρεώσεις των εργοδοτών τηρούνται μόνο κατά το δοκούν και μόνο προς όφελος των συμφερόντων,

Επειδή το κλείσιμο του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω θα συμβάλλει έτι περαιτέρω στην οικονομική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ πρόκειται να στερήσει τη χώρα μας από μια σημαντική παραγωγική μονάδα υαλουργίας που μέχρι τώρα ήταν γνωστή και σε διεθνές επίπεδο,

Ερωτάται το αρμόδιο Υπουργείο

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να λάβει χώρα άμεσα τριμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας με το σκοπό να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους 300 εργαζόμενους της ΓΙΟΥΛΑ, αντί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την παρούσα εργοδοσία και να προχωράνε σε μονομερείς αποδοχές προτάσεων εκ μέρους της εταιρείας, οι οποίες και καταστρατηγούν τα δικαιώματα τους;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να διασωθεί η λειτουργία της υαλουργίας στο Αιγάλεω έτσι ώστε να μην δεχθεί η χώρα μας αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή ένα ακόμη οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα, που θα σωρεύσει και άλλους ανθρώπους στην ανεργία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ρένα
Παππάς Νίκος»

πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου