Η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη, καθώς σε ορισμένες περιοχές φτάνει τα 2 ευρώ το λίτρο, προβληματίζοντας τους εκδρομείς του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου.
Ειδικότερα, η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης έχει “χτυπήσει” κόκκινο, με τα νοικοκυριά να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη μία φορά με την ακρίβεια.
Συγκεκριμένα η αμόλυβδη:
Στις 18 Ιανουαρίου κόστιζε 1,814 ευρώ/λίτρο
Στις 13 Μαρτίου κόστιζε 1,905 ευρώ/λίτρο.
Η μέση τιμή της ντίζελ, τους τελευταίους δύο μήνες, έχει σημειώσει αύξηση 3,6%. Συγκεκριμένα:
Στις 18 Ιανουαρίου κόστιζε 1,644 ευρώ/λίτρο
Στις 13 Μαρτίου κόστιζε 1,704 €/λίτρο.
Στις 18 Ιανουαρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,814 ευρώ το λίτρο και σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 13 Μαρτίου, η μέση τιμή ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 5%.
Αυξήσεις παρατηρούνται και στο πετρέλαιο κίνησης. Η μέση τιμή του ντίζελ στις 18 Ιανουαρίου έφτασε το 1,644 ευρώ και στα μέσα Μαρτίου σκαρφάλωσε κατά 3,6% φτάνοντας στο 1,704 ευρώ το λίτρο.
Οι λόγοι που ανέβηκε η τιμή της βενζίνης
Οι αυξήσεις ήρθαν σε μια περίοδο που πολλοί Έλληνες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, είτε για τα νησιά, με την τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες να έχει «πετάξει» στα 2,136 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,069 ευρώ, ενώ λίγο κάτω από τα δύο ευρώ σε Λευκάδα και Ευρυτανία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι θα υπάρχει άνοδος στην τιμή της βενζίνης, σε μία με δύο ημέρες.
Μάλιστα, από χθες, Παρασκευή, ανέμεναν περαιτέρω αυξήσεις 2 ή και 3 λεπτών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, λόγω των διεθνών τιμών του αργού, καθώς το Βrent έχει ξεπεράσει στις αγορές τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, για μία ακόμα φορά, οι πρατηριούχοι αυξάνουν τις τιμές, λίγο πριν τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου.
Στα 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας -Κίνδυνοι για επισιτιστική κρίση
Στην εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας προχώρησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.
Παράλληλα, εξήγησε ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.
Να σημειωθεί πως η βενζίνη πωλείται ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ σενάρια τρόμου πλανώνται πάνω από την αγορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος.
Ξέφρενες οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Σε σχέση με τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ράλι του ορυκτού καυσίμου παρασέρνει και τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Κίνδυνοι για επισιτιστική κρίση
Αύριο Πέμπτη 10/3, αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να δώσει το στίγμα της πορείας του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο, όπου εκτιμάται ότι θα καταγράφεται άλμα από από το 6,2% που ήταν τον Ιανουάριο. Πάντως, από την αρχή του έτους, με βάση διεθνείς αναλυτές, η τιμή, ειδικά σε ένα από τα πιο βασικά αγαθά, το σιτάρι, έχει αυξηθεί κατά 68% ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η άνοδος ήταν στο 48%. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008.
Συγκεκριμένα, αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου σειρά ανατιμήσεων, σε μια σειρά από βασικά αγαθά, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%. Ειδικότερα στη λίστα με τις επικείμενες αυξήσεις είναι προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές με αύξηση έως 30%, τα χαρτικά με αύξηση έως 26%, το αλεύρι με αύξηση έως 18%, τα απορρυπαντικά με αύξηση έως 11% και τα δημητριακά με αύξηση έως 8%. Επιπλέον αναμένεται άνοδος των τιμών στο ψωμί, λόγω τόσο της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους όσο και των τιμών των αλεύρων, με το ποσοστό ανόδου να εκτιμάται ακόμη και στο 10%, που θα προστεθεί, βέβαια, σε μια συντελεσμένη αύξηση των προηγούμενων μηνών, άνω του 10%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανοιξιάτικης σποράς και παραγωγής.
Στήριξη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του χτες, τόνισε ότι όσο μεγαλώνει η διάρκεια του πολέμου τόσο μικραίνουν οι δυνατότητες δημοσιονομικής παρέμβασης με κριτήριο την «αντισταθμιστική ισχύ» στις απώλειες των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων. Το δε ποσό που εξετάζεται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κυμαίνεται στα 200 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου