ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

31/3/24

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 


Μετά την πρόταση δυσπιστίας, με παράπλευρη απώλεια τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου, ο πρωθυπουργός επενδύει και πάλι στο αφήγημα της σταθερότητας εν όψει ευρωεκλογών για να συσπειρώσει τη ΝΔ.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καταψηφίστηκε – όπως άλλωστε αναμένετο – αλλά με δύο παράπλευρες απώλειες, τις παραιτήσεις των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι η συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης μπορεί τελικά να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία. Και βάζουν πλώρη για τις ευρωεκλογές.

Δεν ήταν τυχαίο ότι στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε τελικά την Παρασκευή με θέμα τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνόψισε την κυβερνητική γραμμή με νέες αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και “συμφερόντων”, απέδωσε διπλή πολιτική βαρύτητα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

“Από τη μία μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.


Το αφήγημα της σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός επαναφέρει επομένως επιτακτικά το αφήγημα της σταθερότητας, το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη ότι απέδωσε στις διπλές εκλογές του 2023. Επρόκειτο βέβαια για εθνικές εκλογές με άμεσο κυβερνητικό διακύβευμα. Ενώ ουδείς μπορούσε τότε να προβλέψει την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και τις μετέπειτα εξελίξεις. Οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι όμως το 2023 είχαν λόγο να φοβούνται πως ήττα της ΝΔ θα οδηγούσε σε μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Στις ευρωεκλογές τα πράγματα είναι προφανώς διαφορετικά και συνήθως η ψήφος πιο “χαλαρή”. Πολλώ δε μάλλον που η ΝΔ μοιάζει να παίζει χωρίς… αντίπαλο επί της ουσίας. Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα χαλαρής ψήφου όμως (ή ψήφου διαμαρτυρίας προς τα δεξιά, κυρίως με αφορμή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών), θέλει να προλάβει ο κ. Μητσοτάκης.

Διότι αν και η ισχυρή πιθανότητα μεγάλης διαφοράς με το δεύτερο κόμμα θα μειώσει τυχόν πολιτικές συνέπειες για τη ΝΔ, είναι ταυτόχρονα κρίσιμο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να κρατήσει τα ποσοστά της, σε σχέση τουλάχιστον με τις ευρωεκλογές του 2019.

Κατά πόσον βέβαια τα Τέμπη ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν κριτήριο ψήφου για σημαντικό αριθμό πολιτών θα φανεί. Βέβαιο όμως είναι πως η ακρίβεια παραμένει το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρασύρει επιδόματα και τριετίες, αλλά και η καταβολή μίας σειράς επιδομάτων σε 1,2 εκ πολίτες από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο σταθμός του συνεδρίου

Όχι μόνο πάντως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης τελικά λειτουργεί συσπειρωτικά για τη ΝΔ, όπως φάνηκε και από το χειροκρότημα στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κάλυψε στη συνέχεια απόλυτα ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά και ότι η πρόταση δυσπιστίας φαίνεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πιθανότητες εσωκομματικής γκρίνιας στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά στο Ζάππειο την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου και μέχρι την Κυριακή 7 Απριλίου.

Στο υπουργικό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για: “Ένα εορταστικό συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της ΝΔ. Και σημείωσε με νόημα: “Ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των ευρωεκλογών. Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια.”

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εν όψει του συνεδρίου και με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της λάνσαρε ειδικό, επετειακό, σήμα επαναφέροντας τον πυρσό σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο συναίσθημα των παραδοσιακών νεοδημοκρατών και να μειώσει διαρροές προς Βελόπουλο.

Σημειωτέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά όπως το συνηθίζει, δεν θα μιλήσει. Ο δε έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ αρχικά μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σκεπτόταν να προβεί σε νέα παρέμβαση, στη συνέχεια προσανατολιζόταν στο να μην παραστεί, τελικά φέρεται να κλίνει στο να παραστεί, αλλά να μη μιλήσει χάριν της ενότητος.

Οι δεξιές γκρίνιες για το ευρωψηφοδέλτιο

Στο δεξιό στρατόπεδο πάντως δεν λείπουν οι γκρίνιες για το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς μεταξύ των πρώτων 28 υποψήφιων που έχει ανακοινώσει η ΝΔ συμπεριλαμβάνονται πέντε πρόσωπα που προέρχονται ή έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ:

Η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου, Σωτήρης Σέρμπος. Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας. Ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμος. Η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου.

Και αν πχ οι σκληροί δεξιοί μπορούν να αποδεχθούν την υποψηφιότητα του κ.Δήμα, ιδίως στο σαμαρικό στρατόπεδο επικρατεί μουρμούρα για άλλες επιλογές, κυρίως για την κ.Πατουλίδου. Όχι όμως για τη θητεία της στο ΠΑΣΟΚ, αλλά για το πέρασμα της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς οι σαμαρικοί δεν ξεχνούν τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου