ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

11/4/24

Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας εξαγοράζει ελληνική τράπεζα

 


Θα διαθέτει τον πλέον πλούσιο μεγαλομέτοχο. Πρόκειται για τον Τέλη Μυστακίδη, το δεύτερο πλουσιότερο Έλληνα ο οποίος σύμφωνα με το Forbes διαθέτει περιουσία ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Ο Telis είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Glencore Plc, της ελβετικής εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Για την ακρίβεια ο Έλληνας κροίσος κατέχει το 3% της Glencore.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο πλούσιος είναι ο «Telis» - όπως τον αποκαλεί ο διεθνής Τύπος- αξίζει να αναφερθεί πως η περιουσία του ξεπερνά κατά 1,1 δισ. ευρώ εκείνη του Σπύρου Λάτση.

Η οικονομική ευρωστία του δεν μπορεί να μην υπογραμμίζεται. Στην πράξη σημαίνει πως η απόκτηση του 48% του μετοχικού κεφαλαίου και του ελέγχου της ABBank από τον Τέλη Μυστακίδη θα δώσει μια νέα δυναμική στην τράπεζα και κυρίως νέες κεφαλαιακές δυνατότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η πλευρά Μυστακίδη και οι λοιποί μέτοχοι της Aegean Baltic Bank, δηλαδή οι οικογένειες Παναγιώτη Τσάκου και του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Αφθονίδη, έχουν συμφωνήσει επί του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γενναία αύξηση κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως ο Τέλης Μυστακίδης απέκτησε το 48% της ABBank έναντι 80 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ABBank έκλεισε τη χρήση του 2023 με καθαρά έσοδα 27,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 17,4 εκατ. το 2022, ακαθάριστα δάνεια αξίας 506 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 917 εκατ. ευρώ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου