ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

15/6/24

"Νίκος Φωτιάδης - Παιδίατρος : Αν συνταγογραφουμε/βεβαιωνουμε οτι μας ζητηθει ... δεν φταινε οι ασθενεις ... Εμεις φταιμε που τα γραφουμε!"

 


Νίκος Φωτιάδης: "Επανερχομαστε στα θεματα συνταγογραφησης, γνωματευσεων κτλ

Για τις βεβαιωσεις απουσιων τα εχουμε ξαναπει, ειχαμε καποια end of season παρατραγουδα, του χρονου αλλαζει παλι η δικαιολογηση των απουσιων, αλλα πλεον εχω καταληξει: σε παιδακια που δεν εχουν εξεταστει, η βεβαιωση θα γραφει ξεκαθαρα οτι το παιδι δεν εξεταστηκε στο ιατρειο (για επιστημονικη αλλα και για φορολογικη κατοχυρωση) και αν ζητειται συγκεκριμενη παθηση: «οι γονεις αναφερουν οτι το παιδι επασχε κτλ».
Για τη συνταγογραφηση εργαστηριακων εξετασεων, με τα πλαφον που μπηκαν, ελπιζω να σταματησουν τα «Κυρ Στεφανε, βαλε και Γλυκοζυλιωμενη, και ενα φουλ πανελ ορμονων, και ολους τους ηλεκτρολυτες».
Γιατι πλεον την υπερσυνταγογραφηση θα την χρεωνονται οι γονεις. Και, αποψη μου, αφου σαν ιατρικος κλαδος δεν μπορουμε να αυτοπεριοριστουμε, να μην γκρινιαζουμε για τα ορια που μας βαζει ο ΕΟΠΥΥ, για να συμμαζεψει την κατασταση!
Χαρακτηριστικα θα πω, για παιδακι που παρακολουθω αλλα μενει εκτος Κατερινης, μου εστειλε η μαμα να δω εξετασεις. Σε αγορι 4 χρονων, αδυνατο, με φυσιολογικη Γενικη Αιματος και TSH , ειχε ελεγχο για Hashimoto, ηλεκτροφορηση αιμοσφαρινης και Γλυκοζυλιωμενη. Βλεποντας να εχουν συνταγογραφηθει τα παραπανω, σκεφτεσαι οτι ή ο συναδελφος δεν γνωριζει καποια βασικα πραγματα ή οτι ηξερε οτι δεν χρειαζονται αλλα τα εγραψε κατ´ απαιτηση των γονεων.
Δεν ξερω τι απο τα δυο ειναι χειροτερο!
Και το κακο ειναι οτι μαζι με τα ξερα, καιγονται και τα χλωρα. Παιδακι που χρειαζεται τακτικο ελεγχο μεχρι να ρυθμιστει ο θυρεοειδης, τωρα που ξεκινησε αγωγη, χρεωθηκε ενα σημαντικο ποσο, γιατι δεν δικαιολογουνταν απο τον ΕΟΠΥΥ αυτος ο συχνος ελεγχος.
Και φυσικα, επειδη δεν μπορουμε να ησυχασουμε καλοκαιριατικα, αρχισαν τα χαρτακια για τις κατασκηνωσεις.
Αλλο πεδιον δοξης λαμπρον.
Καθε κατασκηνωση το κοντο της και το μακρυ της. Στην Αθηνα κατασκηνωση ζητουσε μεχρι και αν το παιδι εχει κανει περιτομη! Μετα τις αντιδρασεις των συναδελφων και τη παρεμβαση της Πανελληνιας Ομοσπονδιας, συμμαζευτηκαν αλλα θα ηθελα να ξερω τι σκεφτονταν αυτος που συνεταξε το ερωτηματολογιο.
Εδω στη Κατερινη σε κατασκηνωτικο camp ζητανε και μια ομαδα αιματος, λες και θα κανουν μεταγγιση αν χρειαστει, αλλα το λες και πταισμα. Απο αλλη κατασκηνωση της Βορειου Ελλαδος ζητηθηκε βεβαιωση οτι ρητα και ανεπιφυλακτα το παιδι αποκλειεται να πασχει απο μεταδοτικο νοσημα και δεν θα προκαλεσει βλαβη στην υγεια των συγκατασκηνωτων του. Για να πεις κατι τετοιο θελεις 200€ εξετασεις , και παλι σιγουρος δεν εισαι!
Το εχω ξαναπει, θα το ξαναπω: στο χερι μας ειναι να περιφρουρησουμε το κυρος του επαγγελματος μας.
Αν συνταγογραφουμε/βεβαιωνουμε οτι μας ζητηθει, οπως μας ζητηθει, και οποτε μας ζητηθει, δεν φταινε οι ασθενεις ή οι διαφοροι φορεις που τα ζητανε. Εμεις φταιμε που τα γραφουμε!"


Νίκος Φωτιάδης - Παιδίατρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου