ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

16/1/25

Ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργαζόμενους σε κατασκευές, τουρισμό, πρωτογενή τομέα – Στις 300.000 οι κενές θέσεις

 


Κραυγή απόγνωσης υψώνουν για τρίτη χρονιά οι κλάδοι των κατασκευών του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα ζητώντας να διευκολυνθούν οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ανέρχονται σε 300.000.

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει έργα ύψους 20 δις αναζητούν επιπλέον 80.000-100.000 χέρια τη διετία 2024-2025 και συνολικά 250.000 εργαζόμενους με έμφαση στους εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνίτες για να ανταπεξέλθουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων.  Μεγάλη έλλειψη σημειώνεται σε ηλεκτροσυγκολλητές, υδραυλικούς , μαραγκούς και χειριστές βαρέων μηχναημάτων.

Στη βιομηχανία λείπουν εργάτες αποθήκης, συσκευασίας, χειριστές κλαρκ, στον τουρισμό και στην εστίαση  αναζητούνται 80.000 εργαζόμενοι (καμαριέρες, σεφ, therapy spa και  front office υπάλληλοι). Στα χωράφια  χρειάζονται 70.000 εργάτες γης ενώ με το ..τουφέκι κυνηγούν οι εταιρίες τεχνολογίας  προγραμματιστές και άλλες υψηλών προσόντων ειδικότητες.


Ωστόσο οι μετακλήσεις για το 2025 που ενέκρινε η κυβέρνηση με την πρόσφατη πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) δεν ξεπερνούν τις 89.290, από τις οποίες οι 41. 670 αφορούν εξαρτημένη εργασία , οι 45.670 εποχιακή ενώ άλλα 2.000 άτομα θα μετακληθούν για να αναλάβουν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.


Στον πρωτογενή τομέα έχουν εγκριθεί θέσεις 16.000 θέσεις ανειδίκευτων εργατών γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, μελισσοκόμοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.)


Στον κατασκευαστικό τομέα πήραν το πράσινο φως 4.950 θέσεις για εργάτες κατασκευών οικοδομών (ανειδίκευτοι εργάτες οικοδομών, κτίστες, μπετατζήδες, καλουπατζήδες, σιδεράδες, τεχνίτες κατασκευής δαπέδων, ξυλουργοί, κόπτες και συνδέτες μετάλλων και μπετόν, σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές, τοποθέτηση υαλοπινάκων, τοποθέτηση μονώσεων, εργάτες κατεδαφίσεων, αποξηλώσεων, εναερίτες και συναφή επαγγέλματα.


Στη βιομηχανία, εγκρίθηκαν περίπου 5.000 θέσεις στη μεταποίηση , συσκευασία και αποθήκευση ,χειριστές σταθερών βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Επίσης εγκρίθηκαν πάνω από 5.000 θέσεις για καθαριότητα , εργασίας κουζίνας, σερβιτόροι, οικιακοί βοηθοί , βοηθοί ηλικιωμένων και υπάλληλοι γραφείου.


Στον τουρισμό και άλλες εποχιακές εργασίες εγκρίθηκαν 36.000 θέσεις στον πρωτογενή τομέα και πάνω από 3.000 στην παροχή υπηρεσιών εστίασης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα (μάγειρες, σερβιτόροι, μπάρμεν, ρεσεψιονίστ, ανιματέρ και λοιπό προσωπικό τουριστικών επιχειρήσεων.


Oι μετακλήσεις που εγκρίνει η κυβέρνηση , σύμφωνα με τους επιχειρηματίες είναι ..σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο όπως επισημαίνει επιχειρηματίας του τουρισμού « το πρόβλημα δεν είναι πόσοι παίρνουν το πράσινο φως αλλά πόσοι καταφέρνουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αν εγκριθούν 100.000 μετακλήσεις ζήτημα είναι αν καταφέρουν να έρθουν οι 20.000.»


Η όλη διαδικασία, ξεκινώντας από τις αποκεντρωμένες αρχές που δέχονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων για μετακλήσεις και τις πρεσβείες- προξενεία που εκδίδουν τη βίζα έως ότου πατήσει το πόδι του ο εργαζόμενος στην Ελλάδα καθυστερεί συνήθως 6 μήνες. Επιπλέον απαιτείται άλλος ένας μήνας έως ότου εκδοθούν το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ για να μπορέσει να εργαστεί ο αλλοδαπός. Αποτέλεσμα της χρονοβόρας γραφειοκρατίας είναι σε πολλές περιπτώσεις ο εργαζόμενος να είναι διαθέσιμος για απασχόληση τον Αύγουστο όταν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

«Αυτό το διάστημα τους βρίσκουμε στέγη, τους ταΐζουμε, τους ποτίζουμε και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες» επισημαίνει στέλεχος κατασκευαστικής εταιρίας που δραστηριοποιείται σε έργα της περιφέρειας- Συχνά αντιμετωπίζουμε θέματα που δεν έχουν προηγούμενο και όχι μόνο πλαστά έγγραφα η άλλες παρατυπίες . Για παράδειγμα ενώ προβλέπεται η ειδικότητα του Οδηγού, οι εργαζόμενοι π.χ. από το Βιετνάμ δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, με αποτέλεσμα ενώ έρχονται στην Ελλάδα, να μην μπορούν να εργαστούν στη θέση για την οποία έγινε η μετάκλησή τους.»


Σήμερα χρειάζονται 38 στάσεις από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόμενος (εκτός ΕΕ) έως ότου έρθει στη χώρα μας και κάποιες από αυτές είναι τόσο αργές που καθιστούν τη διαδικασία ανέφικτη» παραδέχεται υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 σχέδιο νόμου για την επίσπευση και την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.


«Εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά – τονίζει στο BS o κ. Παναγιωτόπουλος – για την κατάρτιση ενός ολιστικού νομοσχεδίου για τη νόμιμη μετανάστευση το οποίο θα έρθει να θεραπεύσει τα περισσότερα από τα ζητήματα ούτως ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να ενισχυθεί άμεσα η ελληνική οικονομία με το απαραίτητο εργατικό δυναμικό. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που καταρτίζουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η ψηφιοποίηση, η ψηφιακή ενοποίηση, η επίσπευση και η απλοποίηση της διαδικασίας των μετακλήσεων, ενώ παράλληλα εξετάζουμε και την ενδεχόμενη αύξηση της διάρκειας ισχύος των αδειών διαμονής κατά την ανανέωσή τους. Αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ότι από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόμενος, εκτός ΕΕ, να εργαστεί στη χώρα μας, χρειάζονται δεκάδες «στάσεις», μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάτι που την καθιστά αυτόματα δυσλειτουργική και αναποτελεσματική. Εμείς επεξεργαζόμαστε μια σειρά παρεμβάσεων που αυτό θα το αλλάξουν προς το ταχύτερο και σίγουρα προς το αποτελεσματικότερο. Μία από τις παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να θεσμοθετήσουμε είναι η δυνατότητα να συμβάλλουν και άλλες υπηρεσίες, εκτός του προσωπικού των, συνήθως υποστελεχωμένων, πρεσβειών, στη διαδικασία έκδοσης βίζας για τη μετάκληση εργαζομένων


Εκτός από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές ,χώρες με τις οποίες έχουμε συνάψει διμερείς σχέσεις για μετακλήσεις εργαζομένων, ποιες άλλες χώρες βρίσκονται στο άμεσο πλάνο της κυβέρνησης για σύναψη συμφωνίας;


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν ενεργεία 2 συμφωνίες, με την Αίγυπτο και με το Μπαγκλαντές. Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, έχουμε πλέον μια πλατφόρμα με υποψηφίους εργαζόμενους, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει επαρκής αντιστοίχηση καθότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις μπαίνουν στην πλατφόρμα και δε βρίσκουν αυτό που αναζητούν. Ζητούμενο ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας με περισσότερους και προσφορότερους υποψήφιους να εργαστούν στην Ελλάδα – πχ αλιεργάτες. Ως προς τη Διμερή Συμφωνία με το Μπαγκλαντές, είμαστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την προξενική μας Αρχή στο Νέο Δελχί, η οποία «κείται μακράν» από το Μπαγκλαντές, κάτι που δυσκολεύει τη διαδικασία για τη βελτίωσή της και την εύρυθμη λειτουργία των νέων εισόδων υπηκόων Μπαγκλαντές στην Ελλάδα. Πράγματι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νομίμων οδών μετανάστευσης εξετάζεται η σύναψη διμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.


– Πότε θα εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τις φετινές μετακλήσεις και ποια εικόνα έχετε για τον αριθμό των εργαζομένων που θα εγκριθεί;


Οι ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένες. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού παρατηρούνται στον αγροτικό τομέα, στα μεγάλα έργα, στις κατασκευές και βέβαια τον τουρισμό. Η νόμιμη μετανάστευση μέσω της μετάκλησης εργαζομένων από άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη λύση η οποία να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα για να καλύψει τις πραγματικά αυξανόμενες ανάγκες. Η απαραίτητη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε με ακρίβεια ποιος θα είναι ο αριθμός των μετακλήσεων που θα εγκριθούν. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 100.000 νέες θέσεις.


– Εκτός από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, χώρες με τις οποίες έχουμε συνάψει διμερείς σχέσεις για μετακλήσεις εργαζομένων, ποιες άλλες χώρες βρίσκονται στο άμεσο πλάνο της κυβέρνησης για σύναψη συμφωνίας;


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν ενεργεία δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, έχουμε πλέον μια πλατφόρμα με υποψήφιους εργαζομένους, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει επαρκής αντιστοίχηση καθότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις μπαίνουν στην πλατφόρμα και δεν βρίσκουν αυτό που αναζητούν. Ζητούμενο είναι ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας με περισσότερους και προσφορότερους υποψηφίους να εργαστούν στην Ελλάδα, π.χ. αλιεργάτες.


Ως προς τη διμερή συμφωνία με το Μπανγκλαντές, είμαστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και την προξενική μας αρχή στο Νέο Δελχί, η οποία είναι πολύ μακριά από το Μπανγκλαντές, κάτι που δυσκολεύει τη διαδικασία για τη βελτίωσή της και την εύρυθμη λειτουργία των νέων εισόδων υπηκόων από το Μπανγκλαντές στην Ελλάδα.


Πράγματι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νόμιμων οδών μετανάστευσης, εξετάζεται η σύναψη διμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.



Πηγή sis/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου