Στο σφυρί βγαίνει οικόπεδο «φιλέτο» στη Χαλκιδική.
Πρόκειται συγκεκριμένα για οικόπεδο στη δημοφιλή τουριστικά περιοχή της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που με βάση σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, βγαίνει σε
πλειστηριασμό τον ερχόμενο Οκτώβριο.Ειδικότερα, για τις 8 Οκτωβρίου, -με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε δεν θα μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής-, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου «υπ’ αριθμόν πέντε του 22ου Ο.Τ. της Α2 Ζώνης του Τουριστικού Οικισμού Σταυρονικήτα της Δημοτικής Κοινότητας Κασσάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Κασσάνδρας, του Δήμου Κασσάνδρας, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής».
Το οικόπεδο έχει έκταση 4.005 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είναι αδόμητο, με επικλινή επιφάνεια και έντονη βλάστηση.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, «ο οικισμός Σταυρονικήτα είναι ένας παραθεριστικός οικισμός που σε συνέργεια με το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΣΑΝΗ αναδεικνύει την περιοχή σε έναν από τους πιο ελκυστικούς θερινούς προορισμούς της χώρας μας, νησίδα ποιότητας και αισθητικής». Όπως διευκρινίζεται περαιτέρω, το ακίνητο βρίσκεται 3 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου Σάνη και 500 μέτρα ανατολικά της παραλίας Κουτσουπιάς.
Η διαδικασία, με επισπεύδουσα την Cepal, στρέφεται σε βάρος των Ιωάννη Ακκά του Χρήστου και Γεωργίου Ακκά του Ιωάννη ως κατεχόντων την κυριότητα κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου έκαστος ήδη από τον Δεκέμβριο του 1980.
Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Ακκά ελέγχει την ΕΛΥΦ που υπήρξε πρωταγωνίστρια στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 200.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο κουβαλά πολλά εμπράγματα βάρη, όπως προσημειώσεις υποθήκης υπέρ τραπεζών και του Δημοσίου για ποσά συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, καθώς και την αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό και έγινε τον Ιανουάριο του 2025, για 30.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης).
Τα άλλα οικόπεδα και η ΕΛΥΦ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Ακκάς έρχεται αντιμέτωπος με πλειστηριασμούς για προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.
Για τις 15 Ιανουαρίου 2025 είχαν προγραμματιστεί να χτυπήσουν δύο ακόμη σφυριά. Το ένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αφορούσε το εν λόγω οικόπεδο στον οικισμό Σταυρονικήτα της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που θα έβγαινε με τιμή πρώτης προσφοράς 109.000 ευρώ. Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ανεστάλη και τώρα επανήλθε με αυξημένη τιμή εκκίνησης.
Το δεύτερο σφυρί αφορούσε ποσοστό 6,965% εξ αδιαιρέτου ενός διαιρετού και αυτοτελούς τμήματος οικοπέδου, στην πόλη του Κιλκίς, επί της συμβολής των οδών 21ης Ιουνίου και Διονυσίου. Το οικόπεδο έχει έκταση 4.343,18 τ.μ., ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 31.000 ευρώ και τελικά άλλαξε χέρια στις 47.000 ευρώ.
Ακόμη, αρκετά χρόνια νωρίτερα και στο πλαίσιο των σχεδίων εξυγίανσης για τις περιπτώσεις των Εκκοκιστηρίων Θεσσαλίας και των Εκκοκιστηρίων Θράκης, πουλήθηκαν σε συμφωνία με τις τράπεζες και άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ακίνητο επί των οδών Κομνηνών και Β. Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη, έναντι 2,21 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος και η πτώση
Η οικογένεια Ακκά υπήρξε επί δεκαετίες μία από εκείνες που έγραψαν τις «χρυσές σελίδες» στην πλούσια ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Μέσα στην οποία πέρασαν και… χάθηκαν εμβληματικές εταιρείες, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή της οικογένειας Στράτου, η «Αιγαίον», ο Λαναράς και τόσοι άλλοι.
Ο Γιάννης Ακκάς μέχρι τα τέλη του 2013, εξακολουθούσε να είναι leader στον κλάδο και κυρίως στην παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα μπλου τζινς.
Όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση η αρνητική εξέλιξη ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με τα υπέρογκα δάνεια, τις ζημιές, τον φθηνό ανταγωνισμό και την κάθετη πτώση των πωλήσεων. Κάπως έτσι χάθηκε προ ετών ο βασικός βραχίονας του ομίλου, η Ελληνική Υφαντουργία, που «λύγισε» υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 92 εκατ. ευρώ
, με τη γνωστή κατάληξη των πλειστηριασμών για τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της.
Η ΕΛΥΦ ιδρύθηκε το 1974 με έδρα αρχικά τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το βιομηχανικό συγκρότημα στη Ν. Πέλλα Γιαννιτσών, ενώ το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες η εταιρεία ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι έπαυσε την λειτουργία της.
Οι τίτλοι τέλους ωστόσο είχαν πέσει πολύ πριν, την περίοδο 2013-14 όταν έπαψε ουσιαστικά τη λειτουργία της η μονάδα των Γιαννιτσών, -ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη εργοστάσια παραγωγής denim-, αλλά και με τον πλειστηριασμό ακινήτων στη Σίνδο και τη Ν. Αγχίαλο.
Τον Μάρτιο του 2023 άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις της «Κλωστήρια Κιλκίς» στη Νέα Σάντα, περνώντας στον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής επίπλων Almeco ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ακολούθησαν και τα πάγια της εταιρείας.
Από τον Ιούνιο του 2018 βγήκαν στο σφυρί ακίνητα και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών, χωρίς αποτέλεσμα. Ξαναβγήκαν από το 2023 με αρχική τιμή εκκίνησης άνω των 5 εκατ. ευρώ. Τελικά, μετά από διαδοχικές άγονες προσπάθειες, στις 9 Οκτωβρίου 2024 βγήκε σε πλειστηριασμό το κτήριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο) καθώς και μία ακόμη μικρότερη οριζόντια ιδιοκτησία, με συνολική τιμή εκκίνησης ήταν 1,39 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια με το ποσό κατακύρωσης να φτάνει τα 1,944 εκατ. ευρώ.
Με πληροφορίες από Newmoney
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου