ΠΙΕΡΙΚΗ - Επιλεγμένες ειδήσεις για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία σας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - Στείλτε μας τις δικές σας ειδήσεις στο pierikinews@gmail.com

22/4/25

Η Αυστραλία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της ελληνικής γλώσσας

 


Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δια της Μονίμου Αντιπροσώπου της στην UNESCO αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να ψηφίσει υπέρ της Αναγνώρισης Διεθνούς Ημέρας την 9 Φεβρουαρίου για τη Ελληνική Γλώσσα. Η Αυστραλία δια της εκπροσώπου της, αρνήθηκε να συναινέσει με τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν την εκτελεστικής επιτροπή της UNESCO και να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο πολιτισμό.

Αυτά υποστηρίζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης.

Όπως αναφέρει ο ομογενής καθηγητής παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Έλληνα Μόνιμου Πρέσβυ της Ελλάδος στην UNESCO, κ. Κουμουτσάκου και της ελληνικής διπλωματίας η κυβέρνηση της Αυστραλίας αρνήθηκε να συνυπογράψει μαζί με τις 87 (ρεκόρ) προτείνουσες χώρες, καθώς επίσης και οι ΗΠΑ.
Μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάμης:

“Ο κ. Κουμουτσάκος, είμαι σε θέση να γνωρίζω καλώς, ότι έθεσε της Μονίμου Αντιπροσώπου της Αυστραλίας, κυρίας Πρέσβεως, πολύ ευαίσθητα επιχειρήματα για την ίδια την Αυστραλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να μη δεχθεί να υπερψηφίσει την αναγνώριση Διεθνούς Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα αποτελεί όνειδος και προσβολή για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ο οποίος προεξάρχει των οικονομικών και πολιτιστικών δρώμενων της χώρας μας.

Η αρνητική στάση της επίσημης Αυστραλίας να μην υπερψηφίσει την πρόταση που άμεσα αφορά στην ελληνική εθνοτική μειονότητα με τεράστια συμβολή στην Αυστραλία κι όταν μάλιστα η Ελληνική αναγνωρίζεται από το 1987, ως μία από τις 10 Γλώσσες Προτεραιότητας στην Αυστραλία, αποτελεί πρόκληση και μομφή κατά του Ελληνισμού, την στιγμή μάλιστα που ήδη 87 χώρες UNESC0 είχαν αποδεχτεί.

Δέχτηκε η Αυστραλίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, ύστερα από πιέσεις που της ασκήθηκαν, τουλάχιστον να μην καταψηφίσει, όπως και μερικοί άλλοι για διάφορους λόγους, και έτσι η απόφαση βγήκε ομόφωνα.

Είναι άθλος και πρέπει να καταλάβουν όλοι την ιστορική σημασία της απόφασης αυτής. Εκτός των άλλων αφορά ιδιαίτερα την Ελληνική Διασπορά και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, της οποίας αμεσότερο και οικονομικότερο συστατικό είναι η γλώσσα της.

Ούτε όμως πρόκειται για μια ακόμη γλώσσα που υπερψηφίστηκε. Πρόκειται για τη μοναδικότητα της Ελληνικής και την πολιτισμική προσφορά της στην Ανθρωπότητα, την οποία η Αυστραλία αρνήθηκε να αποδεχθεί.

Πρόκειται για την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας που ομόφωνα θα αποδεχτούν να συμμαρτυρήσουν όλες οι 195 χώρες του ΟΗΕ, δηλαδή όλες οι χώρες του πλανήτη.

«Δυστυχώς ο Ελληνισμός δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημασία της Αναγνώρισης αυτής από όλες της Χώρες του Κόσμου. Η Ελληνική Γλώσσα η οποία αποτελούσε αντικείμενο σπουδής και μάθησης σε χώρες με ακμαία ομογενειακή παρουσία και φιλελληνισμό, από το 2026 θα εορτάζεται με εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες και σχετικούς αγώνες για τη γλώσσα μας σε όλες τις χώρες της υφηλίου, ώστε να καταστούν οι αλλογενείς και αλλόγλωσσοι μύστες και κοινωνοί της» διευκρίνισε ο Καθηγητής Α. Μ. Τάμης

 

To Australian Hellenic council

Για το ίδιο θέμα το Australian Hellenic council έστειλε την ακόλουθη στην αντιπρόσωπο της Αυστραλίας στην UNESCO Greer Alblas:
«Αναφορικά με το ανωτέρω θέμα (Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO), σας γνωστοποιούμε ότι το Συμβούλιό μας εκπροσωπεί μια σειρά ελληνικών κοινοτήτων και οργανώσεων από όλη την Αυστραλία.
Γνωρίζουμε ότι, στις ή περί τις 14 Απριλίου 2025, η UNESCO υιοθέτησε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η αρχική πρόταση έτυχε της συνυποστήριξης 87 κρατών-μελών της UNESCO, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Ινδία, η Ιταλία και η Νότια Κορέα.
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η Αυστραλία δεν στήριξε την πρόταση, ούτε ψήφισε υπέρ της υιοθέτησής της, παρά το γεγονός ότι η ελληνόφωνη κοινότητα στην Αυστραλία έχει παρουσία που ξεπερνά τα εκατό χρόνια και ότι η ελληνική συγκαταλέγεται στις εννέα γλώσσες προτεραιότητας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τους λόγους που οδήγησαν την Αυστραλία να μην υποστηρίξει την εν λόγω πρόταση».



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου