Ο Δήμος Πυδνας Κολινδρού με έδρα το Αιγίνιο είναι μια περιοχή με πλούσια φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά.
Διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία
μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη.Ο δήμος βρίσκεται πάνω στον παραγωγικότερο χωροταξικό άξονα της χώρας ένα άξονα που ξεκινάει από την Πάτρα και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη σε σχήμα ‘ς’ δημιουργώντας την πιο δυναμική ζώνη της χώρας. Στον άξονα αυτό που περνάει από την καρδιά του δήμου υπάρχουν οι σημαντικότεροι κόμβοι και συγκοινωνιακές γραμμές εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, Εγνατία οδός, Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, σιδηροδρομικό δίκτυο, αγωγός φυσικού αερίου, προοπτική δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου, η μεγαλύτερη και γνωστότερη εμποροπανήγυρη της κεντρικής Μακεδονίας.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η περιοχή δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτά τα πλεονεκτήματα.
Ο δήμος όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος υποφέρει από την έλλειψη ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού που να ενσωματώνει τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.
Όμως για να διερευνήσει κανείς τις αναπτυξιακές προοπτικές ενός τόπου, ώστε να επεξεργαστεί και να προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης πρέπει πρώτα να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση.
Να καταγράψει και να αξιολογήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες και αδυναμίες τις υπάρχουσες υποδομές και ελλείψεις , τις παρουσιαζόμενες ευκαιρίες και τις απειλές.
Για αυτό απαιτείται η καταγραφή του συλλογικού προβληματισμού της τοπικής κοινωνίας, μέσα από οργανωμένες ενέργειες και συζητήσεις. Απαιτούνται επι μέρους μελέτες ανά θεματική ενότητα για την απασχόληση , την εκπαίδευση , τον πολιτισμό , τις υποδομές την ποιότητα ζωής.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δήμου πρέπει να βασίζεται σε 3 κύριους πυλώνες:
1. την οικονομία
2. την κοινωνία
3. και το περιβάλλον
Η οικονομία του δήμου μας αν και στηρίζεται παραδοσιακά στον αγροτικό τομέα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτόν για την ανάπτυξή του.
Χρειάζεται μια στρατηγική διαφοροποίησης που να προάγει το τουριστικό προϊόν της περιοχής να ενισχύει την αγροτοδιατροφική βιομηχανία να επενδύει στην καινοτομία για να προσελκύει νέες επιχειρήσεις.
Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να γίνει προορισμός για τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό καθώς η περιοχή έχει φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά μνημεία.
(Ρυάκια, Καστανιά, Κολινδρός, Δέλτα Αλιάκμονα, Αλυκές, Υδροβιότοπος, Βυζαντινές εκκλησίες, Βήμα Απόστολου Παύλου, μουσείο Μακρυγιάλου, αρχαιολογικοί χώροι Πυδνας και Παλιαμπελων.)
Δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής παραλιακής ζώνης σχεδόν 20 km με υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Η ανάπτυξη του Δήμου δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών υγείας εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.
Η επένδυση στη νέα γενιά και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία περιβάλλοντος που να προσελκύει νέους ανθρώπους και να διατηρεί τους υπάρχοντες στην περιοχή βοηθώντας έτσι και στην επίλυση του δημογραφικού.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου μας δεν μπορεί να παραβλέπει το περιβάλλον. Η περιοχή χρειάζεται μια στρατηγική προστασίας του φυσικού της πλούτου με έμφαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την διαχείριση των φυσικών πόρων.
(Δάση, Αλυκές, Λιμάνι Αλυκών, Λιμάνι Μεθώνης, Δέλτα Αλιάκμονα, Υδροβιότοπο.)
Η ανακύκλωση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων είναι βασικά στοιχεία για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής στο μέλλον.
Ως στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής μας απαιτεί τη συμμετοχή από όλους τους φορείς της περιοχής
Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των προσπαθειών και στην υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών.
Μιας Τ.Α. που όμως να γίνεται πραγματικός φορέας ανάπτυξης με συγκεκριμένους
στόχους.
Μιας Τ.Α. που να γίνεται το κέντρο για την αντιστροφή του δημογραφικού με συγκεκριμένες πολιτικές.
Μιας Τ.Α . που να γίνεται παραγωγός και συμπαραγωγός πολιτισμού, πνευματικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.
Μιας Τ.Α .που να γίνεται το συντονιστικό κέντρο όλων των κοινωνικών φορέων και η πλατφόρμα που εκφράζει και εκπροσωπεί το νέο οραματισμό.
Μια Τ.Α. που να είναι ένας κοινωνικός, πολιτικός, διοικητικός οργανισμός της ψηφιακής εποχής, καινοτόμος, ταχύς, ευέλικτος, αποφασιστικός και την ίδια στιγμή
δημοκρατικός συμμετοχικός και ανοιχτός.
Ωστόσο δεν μπορεί να το πετύχει μόνη της. Η συμμετοχή των πολιτών, των επιχειρηματιών, των τοπικών οργανώσεων και των φορέων της κοινωνίας είναι απαραίτητη για να διαμορφωθεί μια στρατηγική που να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Ακόμα η συνεργασία με την περιφερειακή και κεντρική κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της υποστήριξης που απαιτείται για να εφαρμοστεί αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός.
Η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του δήμου μας και η διαμόρφωση εξειδικευμένων πολιτικών που να ενσωματώνουν αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι η βάση για την επιτυχία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ
Τέως Δημοτικός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου