ΠΙΕΡΙΚΗ - Στείλτε μας τις δικές σας ειδήσεις στο pierikinews@gmail.com ή επικοινωνήστε στο 6989725883

24/10/25

Αποστολή στην Πιερία: Φαγητό και ποτό στην «ποδιά» του Ολύμπου: 8+1 επιλογές

 


Οι κορφές του σε κοιτούν σχεδόν ασταμάτητα καθώς έχεις φτάσει στους πρόποδές του. Στην καταπράσινη, απλόχερη «ποδιά» του, ο Όλυμπος προσφέρει μόνο συγκινήσεις. Ο πλούτος της περιοχής που καλύπτει περιμετρικά το ψηλότερο όρος της Ελλάδας και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη μας, μεταφράζεται και σε γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές. Ταξιδέψαμε, δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία εστίασης.


«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω»

Λευκά τραπεζομάντηλα, πράσινες αποχρώσεις, μουσική χαμηλά σε ένταση, με τζαζ, κυρίως, χαρακτήρα, μπουκάλια κρασιών παντού στους τοίχους, κρασιά από κάθε γωνιά του αμπελουργικού πλανήτη. Απέναντι από το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου του Λιτοχώρου, το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» φανερώνεται πολύ γρήγορα ως αφορμή και, ίσως για μερικούς και αιτία να ταξιδέψει κάποιος έως εδώ. Οι μυρωδιές από την κουζίνα απλώνονται ντελικάτα και καθόλου επιθετικά στη σάλα. Ο Ανδρέας Γάβρης, ιδιοκτήτης, μάγειρας και εμπνευστής του εγχειρήματος, εμφανίζεται χαμογελώντας με εμπιστοσύνη, κρατώντας το πιατάκι με το φλυτζάνι με τον καφέ του στο χέρι. Άνοιξε το εστιατόριο το 2003 σε άλλο σημείο του χωριού και μεταφέρθηκε εδώ το 2012.


Με σπουδές μηχανολόγου, αποφάσισε να μαγειρεύει στα 35 του, εξασκώντας την τέχνη σε ξενοδοχεία μέχρι να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Γεύσεις ελληνικές, με, όσο γίνεται, τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Γεύσεις οι οποίες, στην εξελικτική του πορεία και με παρότρυνση πελατών, κυρίως επισκεπτών από την Αθήνα, άρχισαν να δέχονται «πινελιές» δημιουργικές δικής του έμπνευσης, χτίζοντας μια παλέτα συνταγών και πιάτων η οποία προσδίδει αυτήν τη μοναδική ιδιαιτερότητα στο «γαστροδρόμιο».

Κάνοντας παρέα, καθώς δοκιμάζω τις επιλογές του για την ενημέρωσή μου, ξεκινώ με τη χορτόσουπα -καλωσόρισμα, σε φλυτζανάκι, ακολουθεί η καλοκαιρινή σαλάτα (εποχική, ανάλογα στην ένδειξη του ημερολόγιου) με μπάμιες τηγανιτές και ξινοτύρι Πιερίας, εντυπωσιάζομαι με το φανταστικό ratatouille με τσιπούρα και εποχικά λαχανικά, εκπλήσσομαι με τα άγρια μανιτάρια, την τρούφα, με το αβγό μάτι στη μέση και τις φύτρες Ολύμπου και απολαμβάνω το πιάτο με μαύρο χοίρο, συνταγή στιφάδο. Ο Ανδρέας Γάβρης μαγειρεύει με ελαιόλαδο, μαγειρεύει πάντα βράδυ, ανησυχεί δημιουργικά μόνιμα και για τις γεύσεις του αλλά και για την απίθανη κάβα του και κρατά όλα αυτά τα χρόνια τη γαστρονομία του Λιτοχώρου αλλά και της.....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου