ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

23/4/14

Ένα πάρκο νεανικών προδιαγραφών

του Αλέξανδρου Ζέρβα

Κιόσκια, ζωντανό μουσείο χλωρίδας, αναψυκτήρια κ.α αποτελούν κάποιες από τις προτάσεις της νεολαίας της Κατερίνης για ένα πάρκο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι τα αστικά πάρκα αποτελούν πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων. Τα πάρκα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνική και ψυχική ζωή και αποτελούν σημεία ψυχαγωγίας και...
άθλησης και σε αρκετές περιπτώσεις αξιοθέατα πρώτης γραμμής για τους επισκέπτες. Οι νέοι προτείνουν δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των αστικών πάρκων τα οποία και καθορίζουν τη ποιότητα ζωής στην πόλη.

Το πιο δημοφιλές αίτημα των νέων είναι να εξοπλιστούν τα δημοτικά πάρκα της πόλης με τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές, ώστε να αποτελούν χώρους όπου ο κόσμος να μπορεί να πηγαίνει και να αθλείται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας, παλιότερα ήταν πιο εύκολο για τα παιδιά να παίζουν στις γειτονιές, ωστόσο στις μέρες μας οι γειτονίες δεν ενδείκνυνται πλέον για παιχνίδι. «Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να μπορούν να παίξουν και να αθληθούν, οι δρόμοι πλέον είναι επικίνδυνοι και οι γειτονιές έχουν λιγοστέψει… το πάρκο θα μπορούσε να αποτελεί ιδανικό μέρος για να συναντιούνται και να κοινωνικοποιούνται. Ωστόσο θα πρέπει να εξοπλιστεί με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να αποτελεί ελκυστική επιλογή και να μην ξοδεύουν οι νέοι τόσο χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή».

Όποιος κάνει μία βόλτα στη κεντρική πλατεία της Κατερίνης το απόγευμα θα δει πολλά νέα παιδιά να προσπαθούν να κάνουν skating. Όπως ανέφεραν τα παιδιά, ο χώρος δεν ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ωστόσο επειδή δεν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος χώρος, αναγκαστικά μαζεύονται εκεί. Μάλιστα τα παιδιά είχαν μαζέψει υπογραφές και ζήτησαν από το δήμο να τους κατασκευάσει κατάλληλες υποδομές για το συγκεκριμένο σπορ, ωστόσο όμως λόγω χρηματικής αδυναμίας το εγχείρημα δεν προχώρησε.

Μία οικονομική και έξυπνη λύση είναι τα υπαίθρια γυμναστήρια, τα οποία στοχεύουν στην προσέλκυση ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων στον αθλητισμό. «Πολλοί δήμοι της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό έχουν εγκαταστήσει ειδικά όργανα σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους, τα οποία γυμνάζουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος χωρίς να καταπονούν ή να τραυματίζουν το χρήστη γιατί όχι και στο δήμο Κατερίνης», λέει η Κατερίνα.

Η Κατερίνα τονίζει ακόμη ότι πέρα από τις οποιεσδήποτε εικαστικές και μη παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τη συντήρηση τους. «Πλέον στο πάρκο υπάρχουν πολλά σημεία όπου τα πλακάκια έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα τόσο για τα ποδήλατα, αλλά και για τα παιδιά που τρέχουν. Ακόμη, κάποια από τα σιντριβάνια δε λειτουργούν, ενώ γύρω από αυτά που λειτουργούν υπάρχει πολλές φορές μία έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάτσεις».

Για πολλούς κατοίκους τα δημοτικά πάρκα αποτελούν χώρους συνάντησης με νέες μορφές τέχνης, άσκησης και λοιπών δραστηριοτήτων. «Κιόσκια, πολλά όμορφα παγκάκια και ένα αναψυκτήριο ζητά η Μαρία, ενώ προσθέτει ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να δημιουργηθεί και ένα Ζωντανό Μουσείο χλωρίδας. «Κάθε φορά που πάω στη Θεσσαλονίκη επισκέπτομαι το βοτανικό κήπο. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να τοποθετηθούν σε σημεία του πάρκου μας, σπάνια είδη χλωρίδας του τόπου μας, συνοδευόμενα φυσικά από επιγραφές που θα ενημερώνουν τον επισκέπτες για τα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού».

Όπως επίσης τονίζουν οι νέοι, ιδέες υπάρχουν, ωστόσο θα πρέπει να ακούγονται. Ο Κώστας προτείνει να πραγματοποιηθεί μία έκθεση με προτάσεις και ιδέες από νέους. «Φαντάζομαι θα έχει τρομερό ενδιαφέρον, αλλά και το αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των κατοίκων. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε νέες ιδέες ώστε να κάνουμε το πάρκο μας πιο βιώσιμο και όμορφο». Έχουμε πολλούς νέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Ωστόσο χρειάζεται μία μεγαλύτερη συμμετοχή και δραστηριοποίηση τους εκ μέρους της πολιτείας προσθέτει η Μαρία και τονίζει ότι «στο πάρκο υπάρχει ένα ωραίο υπαίθριο θεατράκι θα ήθελα να γίνονται πιο συχνά συναυλίες και παραστάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και νέα παιδιά».

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πάρκα είναι απαραίτητα για την καλυτέρευση της ζωής στην πόλη, καθώς έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά, βοηθούν στο να δημιουργηθεί η αίσθηση της κοινότητας, αλλά συγχρόνως παρέχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για μία μεγάλη γκάμα επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Το μόνο που μένει είναι να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας, ώστε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και αν γίνουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών και να μην ξοδεύονται τζάμπα χρήματα…


www.antilogospierias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου