ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/4/14

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Ο σχεδιασμός και η δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2014 ήταν το θέμα της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Κατερίνης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης και του...
τμήματος Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, του Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης, της Π.Ε. Πιερίας και του αντίστοιχου τμήματος Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΚ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Ραδιοερασιτεχνών και άλλων εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής ο δήμος, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Ήδη έχει συνταχθεί το σχετικό σχέδιο δράσης και η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σχετικά με τον καθαρισμό τους, ενώ απομακρύνονται και σκουπίδια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εστία φωτιάς. Οι πυροσβεστικές δεξαμενές είναι σε καλή κατάσταση και υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.

Καλή είναι η κατάσταση και των μηχανημάτων που διαθέτει ο δήμος, τα οποία έχουν συντηρηθεί αναλόγως. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη οδηγών και χειριστών, πρόβλημα που προβλέπεται να επιλυθεί με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Ήδη έχει εγκριθεί η πρόσληψη 5 χειριστών-οδηγών. Τέλος, ο κ. Μπουρονίκος αναφέρθηκε στην καλή επικοινωνία που υπάρχει με όλους τους φορείς, τους ραδιοερασιτέχνες και γενικότερα τα μέλη των εθελοντικών ομάδων.

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Γιώργος Παπαπολύκαρπος επισήμανε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ευχαρίστησε δε όλους τους προέδρους των Τ.Κ., τους φορείς και τους εθελοντές για τη συνεργασία τους και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φέτος θα υπάρχει ακόμη καλύτερος συντονισμός. Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, το σχέδιο δασοπυρόσβεσης έχει εκπονηθεί και θα υπάρχουν σε ετοιμότητα δύο περιπολικά της υπηρεσίας, ένα στην Εξοχή και ένα στη Ράχη, ενώ θα υπάρχει και ένα δασοφυλάκιο στη Βρία για έλεγχο του Ολύμπου και των Πιερίων.

Για την ετοιμότητα των φορέων τους διαβεβαίωσαν ο εκπρόσωπος της Α.Δ. Πιερίας κ. Κατσανός και ο εκπρόσωπος της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας κ. Δημητρίου. Λειτουργώντας επικουρικά, όπως σημείωσαν, μπορούν να βοηθήσουν σε τομείς όπως η διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων, της πιθανής εκκένωσης περιοχών, καθώς και σε μικτές περιπολίες. Στην προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων στις ακτές για ανεφοδιασμό σε σχέση με τους λουόμενους και τα σκάφη, καθώς και σε επιθεώρηση των παραλιακών ζωνών για τυχόν ύπαρξη εύφλεκτων υλικών εστίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης.

Η Περιφέρεια αποτελεί τον επιχειρησιακό σύνδεσμο ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επισήμανε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας Νίκος Χηνόπουλος δηλώνοντας ετοιμότητα ειδικά σε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος, όπως κατασκηνώσεις, κάμπινγκ κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου