ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/4/14

Νέα κόντρα Τζιτζικώστα - Ιωαννίδη με φόντο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

- Ποια έργα θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ ζητά να μάθει ο Γ. Ιωαννίδης, μετά την εγκύκλιο Χατζηδάκη για υπερδέσμευση κονδυλίων

- Για «νεόκοπους τεχνοκράτες» κάνει λόγο ο Απ. Τζιτζικώστας

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υποψήφιου για...
την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη και του νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου Απόστολου Τζιτζικώστα, μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με την οποία...
απαγορεύει την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, λόγω υπερδέσμευσης κονδυλίων.

Ο κ. Ιωαννίδης από την πλευρά τη διοίκηση της Περιφέρειας για υπερβολική ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, ζητώντας από τον κ. Τζιτζικώστα να ανακοινώσει πριν από τις εκλογές της 1ης Μαΐου, ποια έργα θα απενταχθούν, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας κάνει λόγο για «νεόκοπους τεχνοκράτες», οι οποίοι εκτίθετναι, ενώ τονίζει ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν σταματήσει οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα από τους φορείς υλοποίησης.

Η ανακοίνωση Ιωαννίδη

Μετά την έκδοση εγκυκλίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης, που απαγορεύει την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ λόγω υπερδέσμευσης (overbooking), από τον συνδυασμό «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» ανακοινώνονται τα εξής:
«Είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεπίτρεπτη πρακτική της υπερδέσμευσης. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ο πολιτικαντισμός και η ρητορική που ακολούθησε η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του "εντάσσω τα πάντα στο ΕΣΠΑ τάζοντας τα πάντα στους πάντες", οδήγησε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Η ΠΚΜ είναι η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας στο overbooking, κάτι που μαρτυρά το μέγεθος της ελαφρότητας που επικράτησε.
Η εντολή που έλαβε με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, είναι πολύ ενδεικτική των ευθυνών της.
Τώρα θα πρέπει κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις. Τους καλούμε λοιπόν: Να ανακοινώσουν πριν την 18η Μαΐου ποια έργα πρέπει να εξέλθουν από το ΕΣΠΑ, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες που αυτά αφορούν για τους λόγους της απένταξης. Αλλά και να ανακοινώνουν επίσημα με ποιον τρόπο θα καλύψουν τα κονδύλια αποπεράτωσης όλων των έργων τα οποία έχουν εντάξει στο ΕΣΠΑ».

Η απάντηση Τζιτζικώστα

«Η υπερδέσμευση αποτελεί πρακτική όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Γι’ αυτό και η εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης απευθύνεται σε όλες τις Διαχειριστικές Αρχές, όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Τομεακών και Περιφερειακών.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2014 περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα διασφαλίσουν αφενός την απορρόφηση όλων των πόρων που προβλέπονται για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και αφετέρου την ύπαρξη εμπροσθοβαρών έργων τα οποία θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ως διοίκηση της Περιφέρειας, εδώ και πολύ καιρό έχουμε σταματήσει τις εντάξεις νέων έργων προκειμένου να μη δημιουργηθεί ούτε ουσιαστικό, ούτε διαχειριστικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου. Αντίθετα δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα μαζί με όλους τους φορείς της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση των συμβάσεων και την πραγματοποίηση των δαπανών.
Κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, εφόσον οι φορείς υλοποίησης τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκαν τα έργα και τα ολοκληρώσουν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015.
Κάποιοι νεόκοποι "τεχνοκράτες" εκτίθενται για μία ακόμη φορά και πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Επαναλαμβάνουμε: Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου