ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/7/14

ΠΙΕΡΙΑ...Εκτιμήσεις σε ρυθμούς… ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ εκτίμησε τις ζημιές στα καπνά, αλλά όχι στα περιβόλια...




Δεν θα γίνει σωστή δουλειά εάν δεν καταγραφούν εγκαίρως οι ζημιές υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΣΠΕΚΟ Βροντούς. Ελάχιστο το προσωπικό για την κάλυψη πέντε νομών απαντά ο ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης




Αγωνία προκαλεί στους παραγωγούς (και) της Βροντούς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των καταστροφών των περιβολιών και των αμπελιών τους από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, καταστροφές που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες εβδομάδες.






Μετά το πλήγμα που δέχτηκαν οι καλλιέργειες τους από τις θεομηνίες του Μαϊου και του Ιουνίου, οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές του νομού που έσπευσαν να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, δεσμέυτηκαν στην άμεση αξιολόγηση των καταστροφών με ενίσχυση των κλιμακίων από ελεγκτές, ώστε κανένας παραγωγός να μην αδικηθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Γεώργιος Νατσιός, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αξιολόγηση των ζημιών στις παραγωγές. Συγκεκριμένα, τη διαδικασία διεκπαιρεώνει μονάχα μια γεωπόνος ενώ έπρεπε, όπως ο ίδιος εκτιμά, αυτοί να είναι τουλάχιστον δύο. Η υπάλληλος αφού έλεγξε τις ζημιές στα χωράφια καπνοπαραγωγής της περιοχής, προχώρησε σε έλεγχο των χωραφιών της βόρειας Πιερίας, αφήνοντας τις δενδρώδεις καλλιέργειες της Βροντούς για το τέλος του Αυγούστου όπως προβλέπουν οι παραγωγοί.

Περίπου 200 παραγωγοί έπαθαν ζημιά στην περιοχή και λογικό είναι να ανησυχούν πως τρεις μήνες μετά την καταστροφική ανεμοθύελλα και τις χαλαζόπτωσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν σωστές εκτιμήσεις. Οι ίδιοι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, δε ζητούν την αποζημίωση άμεσα αλλά αυτό που τους απασχολεί είναι να γίνει άμεσα ο έλεγχος. «Εάν δε γίνει έγκαιρα η εκτίμηση, με μάρτυρες δε γίνεται σωστή δουλειά», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς.

Όσον αφορά τους «μάρτυρες», δηλαδή τα κατεστραμμένα φυτά ή δένδρα που καλούνται να αφήσουν στις καλλιέργειες τους ως απόδειξη για την εκτίμηση των καταστροφών, ο ίδιος αναφέρει πως αποτελούν εστίες μόλυνσης που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις γειτονικές καλλιέργειες.

«Μας λένε να αφήσουμε μάρτυρες αλλά αυτά είναι εστίες μόλυνσης , όσο περνάει ο καιρός αυτά δημιουργούν προβλήματα. Κόντα σε αυτά μπορεί να ζημιωθούν και τα υπόλοιπα φρούτα που δουλέψαμε για να περισώσουμε και μεις κάτι από την παραγωγή μας», αναφέρει ο ίδιος. Ο ίδιος επισημαίνει πως για τη διαδικασία των μαρτύρων πολλοί παραγωγοί δεν είναι σωστά ενημερωμένοι αναφέροντας : «δεν είναι ενημερωμένοι όλοι οι παραγωγοί πως πρέπει να αφήσουν μάρτυρες. Αφήνουν τέσσερα πέντε φυτά ενώ αυτοί θέλουν να είναι διάσπαρτα σε όλο το περιβόλι για να μπορέσουν να δούνε και αυτοί σαν σύνολο τη ζημία.»

«Ελάχιστο προσωπικό, πολλές ζημίες», απαντά ο ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης αποδίδουν την κωλυσιεργία των ελεγχών στην έλλειψη προσωπικού και στο πλήθος των ζημιών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλίας Γεμιντζής αναφέρει πως καθώς το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης έχει στην αρμοδιότητα του πέντε νομούς δίνεται προτεραιότητα σε εκείνους που επλήγησαν πιο σοβαρά και σε εκείνων των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

«Δεν έχουμε μόνο την Πιερία, έχουμε πέντε νομούς. Δίνουμε προτεραιότητα στις καλλιέργειες που συγκομίζονται τώρα οπότε αμπέλια, ακτινίδια και τα συναφή θα τα δούμε από Σεπτέμβριο. Κάθε σωστή εκτίμηση γίνεται λίγο πριν τη συγκομιδή. Τα αμπέλια θα τα δώσουμε μια πρώτη προτεραιότητα τον Αύγουστο και τα ακτινίδια θα τα δούμε Σεπτέμβριο. Θα φέρουμε και άλλους 25 υπαλλήλους από τις Σέρρες. Αυτή τη στιγμή το 80% του προσωπικού μας βρίσκεται στο νομό Σερρών. Την Πιερία θα την δούμε μετά με επιπλέον προσωπικό, όταν αποδεσμευτεί αυτό από τους άλλους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου