ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

30/4/16

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ (ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ) ΣΤΟ "ΠΑΖΑΡΙ"

Στο Λιτόχωρο χθες Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου 2016 μια λαοθάλασσα κόσμου από τρία διαφορετικά σημεία συναντήθηκαν στον παραδοσιακό χώρο συνάντησης "ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ".

Φέτος προσαρμόσαμε την παράδοση με τη φετινή πραγματικότητα, Καθιερώθηκε, λόγω της μεγάλης έκτασης του χωριού και τρίτη ενορία, με ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στολίστηκε καινούριος Επιτάφιος, δημιουργήθηκε χορωδία για τα εγκώμια.
Η συμμετοχή του κόσμου απρόσμενη. Το αδιαχώρητο μέσα στο ναό και έξω στο προαύλιο. Λαοθάλασσα.

Οι λιτανευτικές πομπές τω Επιταφίων Τριών Ενοριών της πόλης του Λιτοχώρου συναντήθηκαν στο "παζάρι".
Στην τελετή χοροστάτησαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι πατήρ Μιχαήλ Μπατσαράς, πατήρ Αθανάσιος Βασιλείου, πατήρ ΄Αγγελος Γιαννίκης κα ο Ιερέας πατήρ Γεώργιος Μπαλανίκας.
Στην πορεία από και προς τους ναούς των Επιταφίων του Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου. έγιναν στάσεις στα σπίτια των αείμνηστων Ιερέων ΜΑΣ, πατέρα Ιωάννη Καλιακούδα και πατέρα Βασίλειου Γερολιόλιου και αναπέμφθηκαν ευχές από τους διαδόχους τους Ιερείς και οι χορωδίες έψαλλαν ο "ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ".
Στρατεύσιμ​οι συνόδευαν τις πομπές των δύο Επιταφίων και κορίτσια ντυμένα με τοπικές ενδυμασίες έραιναν γύρω γύρω με λουλού​δια και τους ΤΡΕΙΣ Επιταφίους.
Τις ακολουθίες στις εκκλησίες και την συνάντηση των Επιταφίων παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου Γιώργος Μήλιος ( και οι δύο στην ενορία και λτανευτική πομπή του Αγίου Γεωργίου ), ο Διοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχος Ιωάννης Πατσιάς με συνοδεία αξιωματικών και Υπαξιωματικών, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου με συνοδεία ανδρών και γυναικών του τμήματος, ο αναπληρωτής Δημάρχου Αντιδήμαρχος Νίκος Λάππας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Φαρμάκης , ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσης Πουρλιώτης δημοτικοί σύμβουλοι ,Λέλα Βαλαχοπούλου Γιάννακα, Είρήνη Βακουφτσή και Λίτσα Μόχλα Φαρμάκη, τοπικοί σύμβουλοι Χρήστος Κολωνιάρης, Διευθυντές νυν και πρώην Υπηρεσιών και σχολείων, εκπαιδευτικοί, ο πρώην Διοικητής του Γενικολυ Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, οι πρώην Προϊστάμενοι εκπαίδευσης Γιάννης Παπανικολάου, Νίκος Ντάβανος και Γιώργος Γιανννουλόπουλος, οι εν αποστρατεία Στρατηγοί Ευστράτιος Κυριακάκης ( και πρώτοι επίτροποι στον νέο Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον Αστέριο Ζαχόπουλο ), Νικόλαος Δερβίσης , Παναγιώτης Χρυσικός και Κώστας Παπαγιαννόπουλος και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι από τους επισκέπτες και χιλιάδες κόσμου.
΄Ολα έγιναν τέλεια και με τάξη , βοηθούντων και των αρμοδίων υπηρεσιών.
Στο νέο Ενοριακό Ιερό του Αγίου Γεωργίου ο Άξιος παπάς μας, Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Μιχαήλ Μπατσαράς, Προϊστάμενος του Καθεδρικο Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ στην νεοσύστατη ενορία του Αϊ Γιώργη .λίγο πριν αναχωρήσουμε για την λιτανευτική πομπή του Επιταφίου ανέφερε ότι τέλεσε όλες τις ακολουθίες στον ΄Αγιο Γεώργιο. Επίσης ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΄Αγιο Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο για την ίδρυση της νέας ενορίας και με μεγάλη συγκίνηση μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ όλους τους δωρητές και χορηγούς για τον εξοπλισμό της νέας ενορίας.
Παραδοσιακά οι ευσεβείς κάτοικοι του Λιτοχώρου πάντα προσφέρουν όταν βλέπουν να γίνεται ένα θεάρεστο έργο.
Προσωπικά να συγχαρώ τον ΄Αξιο παπα - Μιχάλη, του φιλώ τα Άγια Χέρια του για το έργο που προσφέρει στο Λιτόχωρο όλα αυτά τα χρόνια , αλλά επιβάλλεται να συγχαρώ τους αεικίνητους δυο νέους (ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ) τον εν αποστρατεία Στρατηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και για Πολλά χρόνια Διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Λιτοχώρου Ευστράτιο Κυριακάκη, μπαμπά του γιατρού και της Λιάνας και τον ακούραστο Στέργιο Ζαχόπουλο που από τότε που ανέλαβαν μόνο που δεν "κοιμούνται" στο ναό. ΑΞΙΟΙ!!!
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα απολύτου πένθους και νηστείας αφού ο ορθόδοξος ελληνισμός βιώνει την κορύφωση του Θείου Δράματος.
Η μέρα συνήθως συννεφιασμένη και βροχερή, αλλά ακόμη και αν είναι ηλιόλουστη, για κάποιες ώρες της ημέρας ο ουρανός σκοτινιάζει.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.
΄Ενα από τα έθιμα της ημέρας είναι το να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο .
Γιατί όμως γίνεται αυτό;
΄Οχι μόνο για να πάρουν την ευλογία του, αλλά και να εκφράσουν τον σεβασμό τους στο Θείο Δράμα.
Από μικρά παιδιά θυμούμαστε τέτοια μέρα να περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο της εκκλησίας μας.
Τώρα οι Επιτάφιοι τοποθετούνται μετά την περιφορά στην είσοδο των προαυλίων των εκκλησίων σε υπερυψωμένο βάθρο και υπομονετικά περιμένουν να περάσουν από κάτω μικροί και ενήλικες.
Aπό τα ωραιότερα μελωδικότερα τροπάρια της εκκλησίας μας, τα ΕΓΚΩΜΙΑ που ψάλλονται από τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τις χορωδίες των Νέων του Λιτοχώρου και τους πιστούς κάθε Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ και περιβάλλουν με κατανυκτική ατμόσφαιρα την υμνολογία του Επιταφίου Θρήνου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου