ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

18/5/18

ΛΑΡΙΣΑ: Ηλίας Μαμαλάκης και Ελένη Πετρουλάκη αποκάλυψαν τα μυστικά της διατροφής και της άσκησης στους Λαρισαίους (φωτό)

Ημερίδα με θέμα “Διατροφή και άσκηση στην πρόληψη και … του καρκίνου “ΕΥ ΖΗΝ””, διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Divani Palace, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εκτός από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, συμμετείχαν επίσης ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, σεφ – συγγραφέας και η κ. Ελένη Πετρουλάκη, σύμβουλος άσκησης και ευεξίας.


Οι δυο τους αποκάλυψαν στους Λαρισαίους μυστικά υγείας βασισμένα στη διατροφή και την άσκηση.



Ηλίας Μαμαλάκης: «Ο καρκίνος τρέφεται  με την ζάχαρη…»

Ο γνωστός σεφ τόνισε: «Πρόκειται για μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και ειδικά η διοργανώτρια είναι χειρούργος στο θέμα του καρκίνου του μαστού και είναι μια πολύ πλοκή συγκέντρωση όπου θα μιλήσουν πολλοί διαφορετικοί επιστήμονες για διαφορά ζητήματα πάνω στο θέμα της διατροφής, της άσκησης και της πρόληψης. Εμένα με καλέσανε για να μιλήσω για την διατροφή. Έχω κάποιες προσωπικές εμπειρίες και θα επικεντρωθώ στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά αυτή την στιγμή.  Και δεν εφαρμόζεται διότι υπάρχει η επιρροή της διαφήμισης η οποία προβάλλει πράγματα ανθυγιεινά, όπως όλα τα σνακ που είναι φουλ από ζάχαρη. Ο καρκίνος τρέφεται  με την ζάχαρη. Ένας καρκινοπαθής δεν πρέπει να φάει ούτε έναν κόκκο ζάχαρης.

Η συμβουλή μου είναι το παν μέτρον άριστον.

Είναι σημαντικό το πώς διαχειρίζεται κάποιος την τροφή. Δηλαδή υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να τα πούμε αντικαρκινικά ή που σε προστατεύουν έμμεσα από τον καρκίνο αλλά θέλουν μια ειδική μεταχείριση. Π.χ. το σκόρδο δεν πρέπει να το καθαρίζουμε με το μαχαίρι ποτέ, διότι οξειδώνεται και χάνει όλες του τις ιδιότητες. Πρέπει να το κάνουμε όπως οι γιαγιάδες μας, με το χέρι και το λιώνουμε στο ξύλινο γουδί. Αν το βάλουμε στο μούλτι, το χάσαμε, έχουμε μόνο την μυρωδιά, τίποτα άλλο.».



Ελένη Πετρουλάκη: «Η γυμναστική δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…»

Η γνωστή γυμνάστρια σημείωσε:  «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την πρόσκληση αυτή. Σκοπός μου ήταν, είναι και θα είναι να μυήσω τον κόσμο σε αυτό που λέμε γυμναστική και να καταλάβει την αξία της άσκησης. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να τρέφεται σωστά κάποιος και να βάλει την γυμναστική στη ζωή του.  Στην Ελλάδα έχουμε αρκετό μέλλον σε ότι αφορά τον ενεργό πληθυσμό στο κομμάτι της άσκησης.

Η γυμναστική δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί κάποιος να γυμναστεί χωρίς να το θεωρεί καταναγκαστικό έργο και χωρίς να χάνει χρόνο από την ξεκούρασή του. Η γυμναστική είναι και ξεκούραση και διασκέδαση και εκτόνωση».

Στη διάρκεια της ημερίδας συμμετείχαν με ομιλίες οι:

Κουρέτας Δημήτρης, καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: “Το αντιοξειδωτικό παράδοξη στη διατροφή μας”.
Δανιήλ Ζωή, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: “Η άσκηση στην πρόληψη του καρκίνου”
Βλαχάβα Μαρία, διαιτολόγος-διατροφολόγος με θέμα: Η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου και μετά τον καρκίνο”.

Ρεπορτάζ/ΦΩΤΟ: Αθανασία Παύλου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου