ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

12/8/18

Πόσο κινδυνεύει η Λάρισα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου;

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες σε 25 Δήμους της χώρας για....
μολυσμένα κουνούπια, αφού οι θάνατοι από τον Ιό του Δυτικού Νείλου έχουν φτάσει ήδη τους τρεις και ο αριθμός των ασθενών έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τους εξήντα, ενώ τέσσερις από αυτούς είναι στην εντατική.
Από τα τρία θύματα, δύο ήταν από τα Μέγαρα, ενώ από τα δεκάδες κρούσματα, πάνω από δέκα είναι από τις περιοχές Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Μάνδρα και Ελευσίνα.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ όμως, υπάρχουν τέσσερις περιοχές που η επικινδυνότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», θέτοντας τις υπό αυστηρή επιτήρηση για αποφυγή νέων κρουσμάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση νέων. Οι περιοχές αυτές είναι τα Μέγαρα, η Μάνδρα Αττικής, η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Στις αρχές της εβδομάδας με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εφιστά την προσοχή στους ιατρούς της Λάρισας οι οποίοι καλούνται να δείχνουν «αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα σε περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή/ και μηνιγγίτιδας ή/και οξείας χαλαρής παράλυσης, αλλά ακόμα και ήπιων εκδηλώσεων ενός εμπύρετου νοσήματος».

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και πως μεταδίδεται 

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού  και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. ∆εν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.


Η κατάσταση στο νομό Λάρισας

Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι αεροψεκασμοί, που πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα τέλη του Μάρτη. Φέτος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αεροψεκασμοί στο νομό πραγματοποιήθηκαν αλλά με ελαφριά καθυστέρηση, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου τους καθιστούσαν απαγορευτικούς.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Δημήτρη Παπαδημόπουλο, το κονδύλι για τους αεροψεκασμούς στο νομό αγγίζει τις 140.000 ευρώ, περίπου στο ίδιο ποσό με πέρυσι, ενώ στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και οι δήμοι Ελασσόνας, Αγιάς και Τεμπών.

Το γεγονός της μικρής καθυστέρησης στους αεροψεκασμούς ευθύνεται για την επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραθεριστές στα παράλια του νομού, ωστόσο κανένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που να αφορά κάτοικο ή παραθεριστή στο νομό της Λάρισας δεν έχει καταγραφεί στα ιατρικά δελτία.

Προσωπικά μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΛ η προσωπική προστασία από τα κουνούπια θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκια). Προσοχή στις οδηγίες χρήσης.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθόσον ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών.

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.

Το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.

Απομάκρυνση στάσιμου νερού (λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές).

Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα.

Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα.


Της Σιμόνα Ιόβτσεβα

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου