ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

25/2/20

Ο Άκης Πετρετζίκης ανακαλύπτει την γαστρονομία του Ολύμπου - ΒΙΝΤΕΟ

Η περιήγησή μου σε κάποια από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, ο προορισμός μας είναι ένα από τα πιο δυνατά, μαγικά και ξεχωριστά μέρη της χώρας μας.
Αναφέρομαι, φυσικά, στον Όλυμπο τον οποίο επισκέπτομαι κάθε χρόνο, μια και η… κατάκτηση της κορυφής του αποτελεί για εμένα ένα από τις καλύτερες δραστηριότητες, την οποία δεν βαριέμαι ποτέ να επαναλαμβάνω!

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το Λιτόχωρο και το καφενείο του φίλου μου του Νίκου και της Μαριτίνας, κατευθύνθηκα προς τα Πριόνια με σκοπό να αγγίξω για ακόμα μια φορά την κορυφή του Ολύμπου. Για να το πετύχω, εφοδιάστηκα με τις δικές μου χειροποίητες ωμοφαγικές μπάλες ενέργειας με βρόμη, τις οποίες έφτιαξα όσο βρισκόμουν στο Φαράγγι του Ενιπέα, λίγο πριν ξεκινήσω την ανάβασή μου!


Συνταγή για ωμοφαγικές μπουκιές ενέργειας με βρόμη

Παίρνουμε 150 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι), τους ψιλοκόβουμε και τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με τους ψιλοκομμένους χουρμάδες. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα, 160 γρ. βρόμη σπασμένη (όχι νιφάδες), 2-3 κ.σ. ταχίνι, ½ κ.γ. κανέλα και 1 πρέζα γαρίφαλο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, το οποίο στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαλάκια των 80 γρ. και σερβίρουμε.


Επόμενη στάση μου; Τα Πριόνια. Από εκεί ακολούθησα το μονοπάτι για το Καταφύγιο «Στέλιος Αγαπητός» στον Ζολώτα. Ένα εύκολο, ευχάριστο μονοπάτι το οποίο μετά από μια διαδρομή περίπου δύο ωρών με οδήγησε στον προορισμό μου. Από εκεί, μπορούσα ήδη να θαυμάσω τον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το συναίσθημα μοναδικό, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην κορυφή! Αφού χάζεψα τη θέα -όσες φορές και να την έχω δει, ποτέ δεν την χορταίνω- επέστρεψα στα Πριόνια για μια παραδοσιακή και… δυναμωτική φασολάδα.

Η επόμενη μέρα με βρήκε στην εξοχή Πιερίας και συγκεκριμένα στη φάρμα της οικογένειας Φωτιάδη, η οποία εκτρέφει μαύρους χοίρους. Εκεί, έμαθα πολλά ενδιαφέρονται πράγματα σχετικά με τη διατροφική αξία του συγκεκριμένου κρέατος, αλλά και με το πόσο σημαντικό είναι οι συνθήκες εκτροφής ενός ζώου να εναρμονίζονται με τη φύση. Τι άλλο έκανα εκεί; Μαγείρεψα! Τις συνταγές που έφτιαξα θα τις βρείτε εδώ πιο κάτω…


Συνταγή για focaccia με λουκάνικα και πεϊνιρλί με χοιρομέρι μαύρου χοίρου

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 200 γρ. γιαούρτι και ¼ κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι το οποίο κόβουμε στη μέση. Με το μισό ζυμάρι θα φτιάξουμε τη focaccia και με το άλλο μισό θα φτιάξουμε τα πεϊνιρλί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο στον αέρα και προχωράμε με την παρασκευή της focaccia. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 25x35 εκ. Με τα χέρια μας, ανοίγουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του. Πιέζουμε με τα ακροδάχτυλα μας δημιουργώντας μικρά βαθουλωματάκια στην επιφάνεια του ζυμαριού. Παίρνουμε ένα λουκάνικο μαύρου χοίρου (150 γρ.) και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. τις οποίες απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη και 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας τη focaccia μας με 50 γρ. ντοματίνια. Στη συνέχεια, προχωράμε με τη δημιουργία των πεϊνιρλί μας. Παίρνουμε το υπόλοιπο μισό ζυμάρι και το κόβουμε στη μέση. Πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο και το ανοίγουμε σε κύκλο διαμέτρου 15-18 εκ. Παίρνουμε μια ντομάτα, την κόβουμε σε 8 φέτες και απλώνουμε στο κέντρο του κύκλου τις 4 από αυτές. Πασπαλίζουμε με 50 γρ. mix τυριών και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε από πάνω 2 φέτες χοιρομέρι. Πασπαλίζουμε και πάλι με 30 γρ. mix τυριών και διπλώνουμε τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο πεϊνιρλί και βάζουμε τα πεϊνιρλί μας ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα ρίγανη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο ακόμα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.



Η μεγαλύτερη πεδιάδα με ακτινίδια ήταν ο επόμενος σταθμός μου. Τι έκανα εκεί; Γνώρισα τον καλλιεργητή Λευτέρη Τσαρέλα, συζήτησα μαζί του και έκανα μια βόλτα με το τρακτέρ του μέχρι το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου στο οποίο επισκέφτηκα την ταβέρνα του… μάστορα Αστέριου Τσουρέκα για… κοψίδια! Πιο χορτάτος από ποτέ, κίνησα για τη Ράχη Ολύμπου όπου συνάντησα τον οινοποιό Απόστολο Κούρτη. Εκεί, ήπια, (ξανά)έφαγα και στη συνέχεια πέρασα από τα λημέρια του Δημήτρη και της Κατερίνας οι οποίοι καλλιεργούν ρίγανη, για να καταλήξω στην Μπάρα Ολύμπου όπου έφτιαξα ένα απίστευτο σάντουιτς με ribeye που -προηγουμένως- μετέτρεψα μόνος μου σε καπνιστό!


Συνταγή για καπνιστό ribeye σε σάντουιτς

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε 6 φέτες ψωμί, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν. Αποσύρουμε τις φέτες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Παίρνουμε 2 μπριζόλες ribeye χωρίς κόκαλο (300 γρ./μία). Λαδώνουμε τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και τις σοτάρουμε στο καυτό τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Παίρνουμε μια κατσαρόλα καλύπτουμε πολύ καλά -σε δύο στρώσεις- το εσωτερικό της με αλουμινόχαρτο και κάνουμε το ίδιο και με το καπάκι από την εσωτερική μεριά. Απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας 300 γρ. καστανή ζάχαρη, 2 κλ. δεντρολίβανο, 4 κλ. φρέσκια ρίγανη, 4 κλ. τσάι του βουνού, 3 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο, 5 λοβούς κάρδαμο, 15 κόκκους πιπέρι μαύρο και 5 κόκκους μπαχάρι και τοποθετούμε μία σχάρα της ίδιας περιμέτρου από πάνω. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες πάνω από τη σχάρα και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται η κατσαρόλα και ξεκινήσει ίσα-ίσα να βγαίνει καπνός από τη λιωμένη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (αν το μάξιμουμ είναι το τρία τότε βάζουμε στο ενάμισι) και ψήνουμε για ακόμα 13-15 λεπτά. Όσο ψήνονται οι μπριζόλες, αλείφουμε με 50 γρ. (συνολικά) μουστάρδα με σιναπόσπορο τις μισές φέτες του ψωμιού. Κόβουμε 3 αγγουράκια τουρσί σε φέτες τις οποίες απλώνουμε πάνω από τη μουστάρδα. Αλείφουμε με 50 γρ. μαγιονέζα (συνολικά) τις άλλες τρεις φέτες ψωμιού. Ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και ελέγχουμε αν οι μπριζόλες μας έχουν ψηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι μέτριες προς καλοψημένες. Αν τις θέλουμε λίγο πιο καλοψημένες, τις αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τις μπριζόλες από την κατσαρόλα προσεκτικά και τις κόβουμε σε φέτες. Απλώνουμε τις φέτες πάνω από τη μουστάρδα και καπακώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες δημιουργώντας 3 σάντουιτς τα οποία σερβίρουμε ζεστά.


Με αυτή την τελευταία συνταγή ολοκληρώθηκε ένα ακόμα οδοιπορικό γεμάτο όμορφες στιγμές οι οποίες με γέμισαν με γνώσεις, νέους φίλους, πεντανόστιμα καλούδια και ατέλειωτες γεύσεις. Ελπίζω να περάσατε κι εσείς όμορφα μαζί μου.

Ραντεβού και πάλι σε μία εβδομάδα για μια ακόμα περιήγηση!

Άκης



akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου