ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

26/7/24

Με ρυθμούς χελώνας ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μεγάλων Δήμων


 Με σημαντική καθυστέρηση προχωρά το πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΟΤΑ", το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των πόλεων σε όλη την ελληνική επικράτεια μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς έργων ψηφιοποίησης. Με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 235 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του μεγάλου έργου κρίνονται μάλλον απογοητευτικά. Ειδικότερα,  συνολικά κατέθεσαν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα. 312 δήμοι δικαιούχοι της πρόσκλησης από ένα σύνολο 332 δήμων ανά την επικράτεια ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οπότε και ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί για 58 δήμους εκ των οποίων οι 52 αξιολογήσεις ήταν θετικές και οι 6 απορριπτικές. 

Από τους 52 παραπάνω δήμους, οι οποίοι πήραν την απαιτούμενη έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος, μόλις 5 το πολύ 6 από αυτούς έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά στην δημοπράτηση των αντίστοιχων έργων. Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε ενημέρωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ένας σημαντικός αριθμός δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διατύπωσαν διάφορες απορίες σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο στόχος και τα εμπόδια 

Remaining Time 0:00
 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πήχης έχει τεθεί αρκετά ψηλά καθώς στόχος είναι μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε 100 δήμους. Στοίχημα αποτελεί η αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία λειτουργούν σαν εμπόδιο στο να τρέξει η όλη διαδικασία με ταχύτερους ρυθμούς και να οδηγηθούμε εντός χρονοδιαγράμματος στην προκήρυξη των προβλεπόμενων διαγωνισμών. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται διαχρονικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν το δημόσιο τομέα, όπως η γραφειοκρατία  και το παρατεταμένο χρονικό διάστημα, που απαιτείται για να εγκριθούν οι προτάσεις των δήμων. Παράλληλα, θα πρέπει να προστεθεί ο έλεγχος για πιθανή επικάλυψη έργων σε σχέση με άλλες παρεμφερείς δράσεις, η σε αρκετές περιπτώσεις ελάχιστη εμπειρία των εμπλεκομένων φορέων στον σχεδιασμό και εκτέλεση αντίστοιχων έργων καθώς και η έλλειψη ή η παντελής απουσία εξειδικευμένου προσωπικού για την ψηφιακή μετάβαση, πρόβλημα που καταγράφεται συνήθως στους μικρούς δήμους.

Παρότι πρέπει να ξεπεραστούν  σημαντικές δυσκολίες, ωστόσο οι αρμόδιοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  "η χρηματοδότηση δεν θα χαθεί, εκτός και αν… αυτοκτονήσουν οι δήμοι, δεδομένου ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου λήγουν το 2027.

Οι άξονες 

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις. Η χρηματοδότηση ξεκινά από τις 210.000 ευρώ και φτάνει τα 2,7 εκατ. ανάλογα με το μέγεθος των δήμων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 38 δράσεις βασισμένες σε 7 άξονες.

Οι δημοφιλέστερες δράσεις που επελέγησαν από τους δήμους είναι η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και παροχή συστήματος τηλεργασίας (165 δήμοι), η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ (149 δήμοι), η οργάνωση γραφείου κίνησης και διαχείρισης δημοτικού στόλου οχημάτων (145 δήμοι) ο έξυπνος οδηγός πόλης/δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων (144 δήμοι) και τέλος το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών (135 δήμοι).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου