ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

26/7/24

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων - Λύνεται ο "γρίφος" για τον Έλληνα Επίτροπο

 


Αντίστροφή μέτρηση για τις αλλαγές που θα προκύψουν στις νευραλγικές θέσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων. Σε χρόνο παράλληλο, τα βλέμματα στο εσωτερικό σκηνικό, με…άρωμα, ωστόσο, Βρυξελλών, στρέφονται στην επιλογή του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του νέου επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε χθεσινή συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το όνομα που θα επιλέξει θα έχει άμεση συνάρτηση με το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια πέριξ του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

"Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μία την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Politico, εκπέμποντας το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ενέργεια, διεύρυνση, ανταγωνιστικότητα, αλλά και άμυνα βρίσκονται μεταξύ των χαρτοφυλακίων που θα επιθυμούσε η χώρα μας, με τον κ. Μητσοτάκη, όταν ερωτήθηκε στη συνέντευξή του στο Politico σχετικά με το πιθανό ενδιαφέρον της Αθήνας για τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο να επισημαίνει: "Δεν εννοώ αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δε δηλώνω προτίμηση, γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στην τελική πρόκειται για μία απόφαση που θα λάβει η πρόεδρος της Κομισιόν".

Οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς

Όπως έχει σημειώσει ήδη το Capital.gr, ακόμη και θέμα των επόμενων ωρών ενδέχεται να αποτελούν οι αλλαγές στις θέσεις γενικών γραμματέων.

Ο ευρύς, κατά τα φαινόμενα, ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς αποτελεί συνέχεια των σχετικών αναφορών του πρωθυπουργού προς τα μέλη της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του οργάνου. Οι σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τη…χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει τρεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης. Η συγκεκριμένη…τριανδρία κατέγραψε αποδόσεις, άκουσε τις απόψεις των υπουργών και με κριτήριο το "ποια ή ποιος μπορεί να παράξει αποτέλεσμα" σε μία…κρίσιμη στροφή για το σύνολο της κυβέρνησης κατέθεσε τις προτάσεις της στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει τον…τελικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ικανός αριθμός από τους 63 γενικούς γραμματείς αναμένεται ότι θα αλλάξει, με το εύρος του ανασχηματισμού να αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Κι αυτό, γιατί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τελικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, τη γνώμη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις τυχόν…καραμπόλες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ένα ακόμη "κλειδί" όσον αφορά στις εξελίξεις είναι κατά πόσο θα αξιοποιηθούν πρώην βουλευτές, ενώ πρόθεση παραμένει να…εισέλθει νέο αίμα στην ομάδα των γενικών γραμματέων, που θα…τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα κάθε πτυχή της πολιτικής, όπως αυτή ορίζεται από το κάθε χαρτοφυλάκιο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αξιοποίηση πρώην βουλευτών ή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα δομή της ομάδας των γενικών γραμματέων. Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιάννη Μελά, του Σάββα Χιονίδη και του πρώην εκπροσώπου Τύπου της κυβερνητικής παράταξης, Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται για τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, στο…τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ενώ για τη θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείου Υγείας φαίνεται να προορίζεται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Γιώργος Παπαδημητρίου. Στο κομβικό υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, ενώ αλλαγές αναμένεται ότι θα προκύψουν στα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου