ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

6/9/24

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1985 - ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου, που έφυγε από τη ΝΔ όταν εξελέγη αρχηγός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗ.ΑΝΑ.) ήταν ένα κόμμα το οποίο ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου του 1985, ύστερα από τις εσωτερικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του προέδρου της, όπου ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ηττήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ιδεολογικά η ΔΗ.ΑΝΑ. ενστερνίστηκε την πολιτική φιλοσοφία του Φιλελευθερισμού και του Συντηρητισμού.

Στην εκλογική αναμέτρηση της 18ης Ιουνίου 1989 η ΔΗ.ΑΝΑ. με ποσοστό 1,01% εξέλεξε έναν βουλευτή και στις εκλογές της 8ης Απριλίου του 1990 με ποσοστό 0,67% κατέλαβε εκ νέου μία έδρα την οποία αργότερα έχασε αφού ο μοναδικός της βουλευτής, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Αύγουστο του 1996 η ΔΗ.ΑΝΑ. διαλύεται και τα μέλη της προσχωρούν στην Πολιτική Άνοιξη.

Ο Στεφανόπουλος ιδρύει την ΔΗΑΝΑ

Μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Τον Στεφανόπουλο ακολούθησαν και άλλοι 9 βουλευτές της Ν.Δ. και δύο στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

«Με επικρατέστερο τίτλο “Δημοκρατική Ανανέωση” ανακοινώνεται σήμερα το απόγευμα το νέο κόμμα, υπό τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, στο οποίο θα προσχωρήσουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές ττης Νέας Δημοκρατίας. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες σε μακρά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες στο πολιτικό γραφείο του κ. Στεφανόπουλου. [...] Κατά την ίδια σύσκεψη αποφασίσθηκε όπως το “πολιτικό κείμενο” που θα συνιστά την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Σάββατο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου