ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

6/9/24

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων

 


Η νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 είναι χαραγμένη με μελανά χρώματα στη μνήμη του ελληνισμού. Σαν σήμερα ξεκίνησε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, οδηγώντας σε μία από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, που έμειναν γνωστές ως «Σεπτεμβριανά».

Οι επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν αυθόρμητες. Ήταν το αποτέλεσμα μιας προβοκάτσιας που είχε προετοιμαστεί με προσοχή από το καθεστώς του Αντνάν Μεντερές. Η έκρηξη μίας μικρής βόμβας στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, μια επίθεση που αποδείχτηκε πως είχε οργανωθεί από έναν μουσουλμάνο φοιτητή, ήταν η σπίθα που οδήγησε στις θηριωδίες που ακολούθησαν. Οι τουρκικές εφημερίδες, καθοδηγούμενες από την κυβέρνηση, διόγκωσαν το περιστατικό, προωθώντας τον ανθελληνισμό και προκαλώντας οργή στον τουρκικό λαό.

Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, ορδές 50.000 ανθρώπων, υποκινούμενες από την τουρκική κυβέρνηση και αφήνοντας πίσω τους μια «νύχτα των κρυστάλλων» για τον ελληνισμό της Πόλης, έσπειραν τον τρόμο και την καταστροφή. Καταστήματα, σπίτια, εκκλησίες και νεκροταφεία λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Ο φόβος, ο πόνος και η απελπισία κυρίευσαν τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που πλέον έβλεπαν να σβήνει μια μακραίωνη παρουσία στην πόλη που υπήρξε λίκνο της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Η μνήμη αυτής της τραγωδίας είναι μια διαρκής υπενθύμιση της σκληρότητας που μπορεί να προκαλέσει ο φανατισμός και η πολιτική χειραγώγηση.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1861: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο.

1901: Ο αναρχικός, Λίον Κχόλγκοζ, πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, στην παναμερικανική έκθεση στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη).

1955: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

1966: Ο πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φέρβερντ, δολοφονείται στο Κοινοβούλιο από τον ελληνικής καταγωγής δημόσιο υπάλληλο, Δημήτριο Τσαφέντα. Ο δολοφονηθείς ήταν υπεύθυνος για πολλούς νόμους του Απαρτχάιντ.

1985: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές του πρώην κόμματός του.

1997: Γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου, στο Παρίσι.

Γεννήσεις

1773 – Λογγίνος Χέυδεν, ρώσος ναύαρχος

1860 – Λορέντζος Μαβίλης, έλληνας ποιητής

1925 – Αντρέα Καμιλέρι, ιταλός συγγραφέας, γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο

1942 – Ψαραντώνης, έλληνας μουσικός

1943 – Ρότζερ Γουότερς, άγγλος τραγουδιστής και μουσικός

1977 – Νίκος Μουτσινάς, έλληνας παρουσιαστής και ηθοποιός

Θάνατοι

1998 – Ακίρα Κουροσάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης

2007 – Λουτσιάνο Παβαρόττι, Ιταλός τενόρος




ΠΗΓΗ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου