ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

16/10/24

Φωτογραφίες: Η ξηρασία χτυπά και τη Βόλβη, που χάνει σε βάθος και έκταση - Αναδύθηκε βυζαντινός πύργος

 


Ούτε η λίμνη Βόλβη, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε έκταση και ποσότητα ύδατος, γλύτωσε από την παρατεταμένη ξηρασία που χτυπά τη βόρεια χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η μέγιστη στάθμη της μεγαλύτερης λίμνης της Βόρειας Ελλάδας που καταγράφηκε για φέτος από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στα μέσα Μαρτίου ήταν 35,55 μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις αρχές Ιουνίου καταγράφηκε μια ελαφρά πτώση 15 εκατοστών, με το μεγαλύτερο βάθος να ανέρχεται στα 35,40 μέτρα. Όμως, εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών, η τελευταία μέτρηση του Κέντρου στις 24 Σεπτεμβρίου έδειξε πτώση της στάθμης κατά περίπου 60 εκατοστών, σε διάστημα 6 μηνών, στα 34,80 μέτρα. Σε βάθος 2,5 ετών, δε, από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου, η πτώση της στάθμης έχει φτάσει το 1,5 μέτρο, πάντοτε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΒΥ.

 

Όπως προκύπτει από το γράφημα που ακολουθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Υδάτων των Λιμνών, τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2013, η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε στη στάθμη του νερού στη Βόλβη λίγο πάνω από 37,5 μέτρα, στις αρχές του 2015, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέλος του 2019, όταν η στάθμη βρέθηκε λίγο πάνω από τα 34,5 μέτρα. Στη συνέχεια η τάση είναι ανοδική μέχρι τις αρχές του 2022, ωστόσο έκτοτε βαίνει διαρκώς μειούμενη και επανέρχεται ξανά κάτω από τα 35 μέτρα τον φετινό Σεπτέμβριο.

Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης υδάτων των λιμνών (ΕΚΒΥ, Γενική Διεύθυνση Υδάτων – ΥΠΕΝ)

 

Στο δεύτερο γράφημα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου επιβεβαιώνεται η αργή αλλά σταδιακή μείωση της στάθμης των νερών της Βόλβης την τελευταία διετία, καθώς από τα 36,5 (και πλέον) μέτρα έχει υποχωρήσει πια κάτω από τα 35 μέτρα, μία μείωση που σαφώς ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης υδάτων των λιμνών (ΕΚΒΥ, Γενική Διεύθυνση Υδάτων – ΥΠΕΝ)

 

Η υποχώρηση της στάθμης οδήγησε και στην «ανάδυση» οικοδομικών καταλοίπων ενός βυζαντινού πύργου, άγνωστης μέχρι στιγμής χρονολόγησης (πρωτοβυζαντινής, μεσοβυζαντινής ή υστεροβυζαντινής εποχής). Πιθανόν να πρόκειται για ένα ακρωτήρι μέσα στη λίμνη, περίπου 40 μέτρα μακριά από την όχθη, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αυτοψία από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά καιρούς, και σε αντίστοιχες περιόδους ξηρασίας, αποκαλυπτόταν η ανωδομή του πύργου, ωστόσο τμήμα του σε τόσο μεγάλο ύψος είχε να εμφανιστεί εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ο πύργος αυτός επανεμφανίστηκε λόγω του έντονου φαινομένου της ανομβρίας, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιοι εκτιμούν εμπειρικά ότι η στάθμη έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 1,5 μέτρο στο συγκεκριμένο σημείο. Ταυτόχρονα, καταγράφεται και σημαντικότατη υποχώρηση των υδάτων στις όχθες της λίμνης, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 30 μέτρα, ωστόσο σημειακά δεν αποκλείεται να ξεπερνά και τα 50 μέτρα.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο ψαράς της περιοχής, Αστέριος Χρυσανίδης, θυμάται ότι το ίδιο φαινόμενο είχε επαναληφθεί πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν τα ερείπια του πύργου εξείχαν από την επιφάνεια κατά περίπου μισό μέτρο. Η πτώση των υδάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισε να παρατηρείται από την έναρξη της εφετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Για το φαινόμενο ο δήμος Βόλβης πραγματοποιεί συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η πρώτη σύσκεψη και θα ακολουθήσει προσεχώς η δεύτερη, με σκοπό τη διερεύνηση του μεγέθους του προβλήματος, αλλά και την αναζήτηση πιθανών λύσεων με τη συμμετοχή καθηγητών του ΑΠΘ και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του ΟΦΥΠΕΚΑ, του δασαρχείου Σταυρού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου